Prudenta pe care o recomanda pediatrii in ceea ce priveste introducerea painii in alimentatia bebelusului este determinata de prezenta glutenului din grau, care este un potential alergen. Pe de alta parte, „traditional”, copilului i se da sa roada covrigi de indata ce este capabil sa stea in fund in carucior.

Exact ca si in cazul laptelui de vaca si a produselor lactate, opiniile medicilor variaza de la persoana la persoana si de la tara la tara. Cum graul este un alergen, unii medici considera ca el nu ar trebui introdus in alimentatia bebelusului decat dupa varsta de 12 luni, ca alte alimente potential alergene. Pediatria moderna se ghideaza dupa alte reguli, insa.

Cateva surse sustin ca graul ar trebui introdus nu dupa varsta de un an, ci dupa 2 sau chiar 3 ani. Totusi, majoritatea cercetarilor dovedesc ca introducerea glutenului in alimentatia bebelusului la varsta de 7-9 luni se face cu riscuri minime. Ca regula generala, este bine sa introduci in alimentatie graul abia dupa ce te-ai convins ca bebelusul tolereaza bine orezul, ovazul si/sau meiul. Citeste aici mai multe despre introducerea cerealelor la bebelusi

Pediatrii sunt de acord ca introducerea graului trebuie facuta abia dupa ce bebelusul tolereaza bine alte cereale. Respectarea acestei reguli nu garanteaza ca bebelusul va tolera bine glutenul din grau, dar indica totusi daca acesta are sau nu o sensibilitate generala la cereale.

forum-diversificarea-la-bebelusi

Prima expunere a bebelusului la gluten are loc, de fapt, odata cu introducerea in alimentatie a ovazului, care se gaseste in cerealele pentru bebelusi recomandate (pe cutie) incepand de la varsta de 4 luni. Glutenul din ovaz este insa diferit de cel care se gaseste in grau.

La ce varsta sa ii dau bebelusului paine pe baza de faina grau?

Incepand cu varsta de 8 luni poti incepe sa ii dai bebelusului germeni de grau, paine prajita, cereale mixte care contin si grau sau paine integrala. Este foarte important sa te consulti cu pediatrul inainte de a face asta, mai ales daca cel mic are in antecedente o intoleranta sau alergie. De asemenea, aceasta recomandare nu este valabila daca exista in familie istoric de alergii sau de boala celiaca.

Cum ramane cu teoria introducerii graului la varste mici pentru a evita intoleranta la gluten?

In anul 2006 s-a realizat un studiu care sustinea ca graul ar trebui introdus in alimentatie intre 4 si 6  luni, pentru a evita ca bebelusul sa dezvolte fenomene alergice sau intoleranta. Studiul sustine ca, cu cat introducerea glutenului se face mai tarziu, cu atat e mai mare riscul de aparitie a alergiilor, deoarece sistemul imunitar este mai bine dezvoltat si reactioneaza mai puternic. Acelasi studiu noteaza insa ca o alta posibila explicatie pentru frecventa fenomenelor alergice in cazul amanarii introducerii glutenului dupa varsta de 8 luni ar fi aceea ca exista o tendinta de a-i oferi copilului o cantitate mai mare de grau (faina de grau) cand copilul e mai mare.

O alta opinie medicala formulata in anul 2008 sustine ca incepand cu varsta de 6 luni, bebelusului ii poate fi oferit orice aliment, indiferent daca este sau nu considerat ca avand potential alergen, deoarece se crede ca varsta la care i se ofera pentru prima oara nu influenteaza in nici un fel dezvoltarea sau nu a alergiei. 

Tu la ce varsta i-ai oferit copilului tau prima bucatica de paine? Ai administrat intai cereale fara gluten?