După ce, o vreme, toată lumea a pierdut speranţa unui concediu plăcut și relaxant anul acesta, unii dintre noi nu au renunțat la planurile de călătorie. Sunt ele realiste? Avem cum sa plecăm în vacanţă şi să fim, totuşi, în siguranţă? Unde este mai bine să ne petrecem vacanța în 2020?
Defineşte siguranţa
Unii dintre noi eram dispuşi să călătorim în destinaţii turistice în unele dintre cele mai periculoase ţări din lume, care fie sunt în război, fie sunt celebre pentru rata uriaşă a criminalităţii înainte de martie 2020. Alţii preferau și în anii trecuți să renunţe să la litoral pentru că au auzit că ar exista un număr mare de cazuri de gastroenterite în rândul copiilor care ajungeau în spital. Evident, siguranţa e un concept diferit pentru fiecare dintre noi.
Părerea noastră este că, în anul pandemiei, cum este deja botezat anul 2020, există două lucruri esenţiale care ar trebui să îţi atragă atenţia: cât de sigură este destinaţia voastră din punctul de vedere al expunerii la virus şi cât de sigur este că vacanţa să poate fi anulată, iar banii recuperaţi sau înlocuiți cu un voucher valabil măcar 12 luni, în cazul în care evoluţia situaţiei nu vă mai permite să plecaţi. Deja, putem spune că la sfârșitul lui iulie 2020 suntem în ultimul scenariu.
Care este mijlocul de transport cu care eşti dispus să călătoreşti?
Cu siguranţă, dacă e să punem în balanţă doar expunerea la SARS-CoV-19, călătoria cu propriul autoturism este varianta câştigătoare, pentru că te lasă să limitezi la maximul contactul cu alte persoane. Dar există destinaţii la care nu poţi ajunge cu maşina, sau care pur şi simplu sunt atât de departe încât ai pierde prea mult timp pe drum. Aşadar, dacă vrei să pleci departe, eşti pregătit să îţi asumi un zbor cu avionul?
Transportatorii aerieni iau măsuri pentru a spori nivelul de siguranţă şi pentru a proteja sănătatea angajaţilor şi a pasagerilor, dar sunt ele suficiente? Unele companii au anunţat că vor vinde bilete astfel încât scaunul din mijloc să rămână neocupat. Altele au promis chiar efectuarea de teste rapide de identificare a infectiei cu SARS-CoV-19 înainte de îmbarcare. Se discută despre spălarea regulată a huselor scaunelor şi despre montarea de filtre suplimentare de aer, dar e greu de spus cât de eficiente sunt aceste măsuri.
În plus, zborul cu avionul înseamna timp petrecut în aeroport, în compania a sute sau mii de oameni, şi presupune să ai încredere în eficienţa sistemelor de ventilaţie împotriva virusului.
CITEȘTE ȘI: In avion cu bebelușul – Sfaturi pentru un zbor liniștit
Unde te vei caza pe perioada vacanţei?
Măsurile pe care sunt obligate să le respecte hotelurile din România şi din alte zone ale lumii sunt, încă, subiect de dezbatere. Instituţii de lux cum sunt cele din lanţul Marriott au anunţat, de pildă, introducerea de spray-uri electrostatice pe bază de dezinfectanţi medicali. S-a luat de asemenea în discuţie posibilitatea umplerii hotelurilor până la jumătate din capacitate, pentru a se evita aglomeraţia în spaţiile comune dar la fața locului nu s-a constat acest lucru.
Poate că perspectiva unui sejur la hotel nu ţi se potriveşte, sau poate că eşti reticent la ideea unei rezervări având în vedere faptul că multe persoane care au ratat vacanţele nu au reuşit să recupereze banii achitaţi în avans. În acest caz, pensiunile sunt o alternativa… să fie una sigură?
Deşi există şi vor exista reguli cu privire la respectarea siguranţei oaspeţilor, eşti îndreptăţit să te întrebi dacă şi în ce măsură vor fi ele respectate de către proprietarii de pensiuni, mai ales că unele dintre ele au spaţiul comun atât de mic încât distanţarea fizică e imposibilă, iar dezinfectarea spaţiului absolut improbabilă.
Dacă faci parte din categoria celor foarte prudenţi, o soluţie ar fi să cauţi, cu familia şi rudele apropiate, spaţii de cazare care se închiriază integral, evitând astfel contactul cu persoane necunoscute.
Rulotele şi autorulotele, la mare căutare
Dacă până acum rulota era privită ca un moft, iar autorulota ca o alternativă pentru cei excentrici, având în vedere preţul de închiriere, în prezent ele sunt foarte căutate şi, majoritatea, sunt deja închiriate complet pentru sezonul următor.
Opţiunea nu e cu siguranţă la fel de confortabilă ca un hotel all inclusive și presupune un anumit grad de autogospodărire, dar dacă luăm în calcul expunerea redusă la minimum la persoane străine şi la riscul de îmbolnăvire, e de înţeles că tot mai multă lume se orientează, anul acesta, către o astfel de soluţie.
Unde manânci în vacanţă?
Acest subiect este unul mai sensibil decât altele, pentru că cel puţin în România, nu s-a ajuns încă la o soluţie universal acceptată.
Una dintre variante este ca hotelurile cu restaurant sa organizeze serii de masă, astfel încât restaurantul să nu fie niciodata ocupat la întreaga capacitate. În cazul sejururilor all inclusive, călătorii nu vor mai fi lăsaţi să îşi umple singuri farfuriile de la bufetul comun, ci vor fi serviţi la masă. O altă soluţie este servirea mesei în cameră în regim catering.
Dacă optezi pentru un spaţiu de cazare rezervat integral, vei putea să îşi prepari singur masa la bucătărie. Pe de altă parte, dacă optezi pentru o pensiune, este neclar unde şi în ce condiţii vei putea lua masa.
Ce pot vizita în perioada imediat următoare, fără să mă pun în pericol?
Deşi muzeele s-au deschis, e puţin probabil că existe mulţi amatori care să îşi dorească să viziteze destinaţii în mod normal aglomerate, aminteşte-ţi doar cum arăta Peleşul sau Pelişorul într-o zi obisşnuită de vară, câte ore se stă la coadă pentru turnul Eiffel sau pentru Sagrada Familia.
Probabil ca cele mai accesibile vor fi diverse destinatii în aer liber, parcuri naționale, rezervaţii, grădini zoologice şi aşa mai departe. Prin urmare, dacă eşti genul îndrăgostit de vacanţe active, cântăreşte bine dacă e cea mai potrivită perioadă pentru călătorit.
Tu ce planuri de vacanţă ai pentru vara aceasta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.