Intre cele mai serioase urgente medicale care apar destul de frecvent la copii, apendicita ocupa un loc fruntas. Nediagnosticata la timp, ea ii poate pune viata in pericol celui mic! Iata tot ce trebuie sa stii despre apendicita la copii!
Apendicita are un tablou clinic destul de clar la adulti, insa la copii au fost raportate numeroase cazuri in care diagnosticul a fost intarziat fie din cauza simptomelor nespecifice sau prea sterse, fie din cauza dificultatii copilului de a exprima clar cum se simte si ce anume il doare.
Ce este apendicita?
Apendicele este un organ de dimensiunea degetului mic, atasat intestinului gros si amplasat in partea dreapta a abdomenului. El arata ca un deget de manusa. Uneori, resturile se acumuleaza in apendice, determinand inflamatia acestuia, denumita apendicita.
Daca nu este indepartat la timp, apendicele se sparge, astfel ca bacteriile si materiile fecale se imprastie in abdomen, provocand o afectiune mult mai grava, denumita peritonita. Desi afecteaza cel mai adesea copiii intre 10 si 20 de ani, apendicita poate aparea la orice varsta.
Care sunt simptomele apendicitei la copii?
La adult, apendicita evolueaza cu un tablou simptomatic foarte clar. La copii insa, lucrurile pot fi un pic diferite. Este important sa contactezi cat mai repede medicul daca copilul are vreunul dintre urmatoarele simptome:
- Durere abdominala puternica, in special in jurul buricului sau in partea de jos a abdomenului. Initial, durerea poate aparea intermitent, insa mai tarziu in decursul bolii este constanta si ascutita.
- Febra
- Pierderea poftei de mancare
- Greata si varsaturi
- Diaree – in special daca scaunele sunt mici si cu mult mucus
- Abdomen balonat, umflat, destins, marit in volum.
Netratata, apendicita se poate transforma in peritonita in 24 – 72 de ore dupa debutul simptomelor. In acest caz, copilul are o stare generala extrem de proasta si face febra mare (peste 40 de grade).
La copiii mai mici de 2 ani, cele mai frecvente simptome de apendicita sunt abdomenul marit in volum, varsaturi si durere.
In cazul in care banuiesti ca cel mic are apendicita, prezinta-te imediat la medic. Nu ii da sa bea sau sa manance nimic si nu ii administra nici un fel de medicamente care sa calmeze durerea.
Cum se diagnosticheaza apendicita?
Simptomele apendicitei pot semana, la copii, cu simptomele altor afectiuni, asadar uneori boala poate fi dificil de diagnosticat.
Medicul va palpa abdomenul ca sa vada unde este localizata durerea si va solicita un test de sange si o analiza de urina.
Medicul poate recomanda efectuarea mai multor analize, cum ar fi: o radiografie abdominala sau toracica, o ecografie sau chiar un CT.
Daca medicul este de parere ca cel mic ar putea avea apendicita, iti va recomanda sa intrerupi administrarea de alimente sau lichide, pentru a-l putea pregati de operatie.
Cum se trateaza apendicita?
Tratamentul pentru apendicita este chirurgical. Apendicele poate fi scos fie printr-o incizie de 2-3 cm, fie cu ajutorul unui aparat denumit laparoscop.
Daca apendicele este intact, micul pacient va fi externat dupa 2-3 zile. Daca apendicele a perforat, sederea in spital va fi ceva mai lunga, pentru a se putea trata infectia extinsa in intregul abdomen.
Uneori, medicul poate considera necesar sa monteze un tub de dren pentru a permite evacuarea lichidului infectat din abdomen.
Dupa operatie, copilului i se vor administra lichide prin perfuzie. De asemenea, va primi calmante si antibiotice.
A doua zi dupa operatie alimentatia se va relua treptat, incepand cu supa strecurata, branza de vaci, morcov fiert, iaurt.
Externarea se va face atunci cand copilul nu mai face febra, pe tubul de dren nu se mai elimina nici un lichid, iar intestinele si-au reluat functia (copilul elimina gaze sau a avut scaun).
Dupa externare, se recomanda ca cel mic sa mai stea acasa aproximativ o saptamana inainte sa isi reia activitatea la scoala.
Este recomandat sa se astepte 2-4 saptamani inainte de reluarea activitatii fizice in cadrul orelor de educatie fizica sau a altor activitati sportive.
Copilul tau a avut apendicita? Ce simptome a avut? Cum a decurs operatia si cat timp a petrecut internat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.