Unicitatea laptelui matern il face pretios si de neinlocuit. Afla si tu de ce nici o formula de lapte praf nu se poate ridica la inaltimea laptelui matern!
Este recunoscut in prezent in toata lumea ca laptele matern este cea mai completa si mai sanatoasa hrana pentru bebelus. De ce este insa laptele matern atat de special?
Iata de ce laptele matern este unic
Spre deosebire de laptele praf, care are o compozitie chimica constanta, compozitia laptelui matern se modifica imediat ce bebelusul incepe sa suga.
Laptele matern nu este doar un aliment
Laptele matern contine de asemenea molecule care il protejeaza pe bebelus de infectii, molecule denumite anticorpi. Laptele oricarei specii de mamifer este unic, el evoluand pe durata a milioane de ani pentru a fi potrivit puiului pe care il va hrani.
Laptele matern al mamelor de baieti are un continut de lipide si de proteine mai mare decat laptele matern al mamelor de fete. Baietii au un ritm de crestere mai rapid decat fetele, care trebuie sustinut de alimentatie. De asemenea, laptele pe care il secreta o mama care a nascut prematur este diferit de laptele unei mame care a nascut la termen.
Flora intestinala a bebelusilor alaptati diferia substantial de flora intestinala a bebelusilor care primesc lapte praf. Aceste diferente ii protejeaza pe bebelusi impotriva diareei infectioase sau a alergiilor alimentare.
Laptele matern este perfect conceput pentru specia umana
Oamenii sunt mamiferele cu cel mai lent ritm de crestere, dar cu cele mai complexe creiere. De aceea, nivelul de proteine din laptele matern este relativ scazut prin comparatie cu al altor specii, insa nivelul de carbohidrati este mare.
Laptele matern contine dozele perfecte de vitamine si minerale, necesare puiului de om. Bebelusul, in timpul suptului, genereaza semnale care determina schimbari in compozitia laptelui matern.
Laptele matern ofera diverse mecanisme de lupta impotriva bolilor, continand in structura sa inclusiv anticorpi specifici unor anumite boli. De asemenea, laptele matern contine lactoferina, principala sursa de fier a bebelusilor alaptati, dar si agent antimicrobian foarte eficient.
Laptele matern ofera protectie imunologica impotriva mai multor boli cronice
Alaptarea duce la scaderea riscului de boala celiaca, diabet, scleroza multipla, sindromul mortii subite a sugarului, cancer, tiroidita autoimuna, apendicita, osteoporoza, boli cardiovasculare, infectii cu Helicobacter pylori, boala Crohn, colita, artrita reumatoida juvenila, obezitate, amigdalita, alergii, dermatita atopica si astm.
Acizii grasi esentiali din laptele matern optimizeaza functiile cognitive si vederea. Bebelusii nascuti prematur, care au fost hraniti cu lapte matern, au o dezvoltare superioara celor hraniti cu lapte praf, dezvoltare evaluata la 18 luni si la 8 ani. Laptele matern are un impact important asupra cresterii sistemului nervos.
Laptele matern contine factori de crestere, cu impact asupra aparatului digestiv, sistemelor nervos si endocrin. Unul dintre acestia are un rol esential in maturizarea si vindecarea mucoasei intestinale, altul determina cresterea duratei de viata a neuronilor si regenerarea acestora.
Exista un factor de crestere care stimuleaza formarea hematiilor si care creste hematocritul. Eritropoietina din laptele matern este principalul hormon care previne anemia. Alti hormoni din laptele matern regleaza conversia energiei in tesut adipos, limitand procentul de grasime din corp si regland apetitul.
Un studiu a demonstrat ca coeficientul de inteligenta al copiilor care au fost alaptati este mai mare, la varsta de 6 ani, decat coeficientul de inteligenta al copiilor care au fost hraniti cu lapte praf. Se considera ca aceasta se datoreaza unor molecule din structura laptelui matern, care activeaza exprimarea unor gene.
Pe scurt, laptele matern este un fluid dinamic, ce contine nu doar nutrienti ci si factori bioactivi esentiali pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului.
Compozitia laptelui matern variaza in functie de stadiul lactatiei, de sexul copilului si de varsta de sarcina la care a avut loc nasterea. In ciuda numarului mare de studii care urmaresc sa elucideze structura laptelui matern, exista inca unii compusi care nu au fost identificati sau al caror rol nu a fost elucidat.
Si atunci, de ce ne mai indoim inca de faptul ca laptele nostru ar fi „bun”, nu prea slab sau prea gras?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.