In ceea ce priveste somnul bebelusului, situatia ideala ar fi ca el sa doarma acolo unde le convine cel mai mult tuturor membrilor familiei, dar in primul rand lui, fiindca el este nou-nascutul care are nevoie de adaptare la lume.
Unde este recomandat sa doarma bebelusul?
Nu se recomanda izolarea copilului intr-o alta incapere decat a parintilor cel putin in primele luni de viata, pana in jurul varstei de 1 an, din diferite motive.
Asadar viitoarele sau proaspetele mamici care se gandesc ca bebelusul ar trebui sa doarma singur in camera inca din prima zi e viata ar trebui sa ia in considerare urmatoarele aspecte, deloc de neglijat:
- In primul rand un bebelus proaspat venit pe lume are nevoie de caldura umana, de apropiere si afectiune, inclusiv pe timpul noptii;
- In primele luni de viata este firesc ca bebelusul sa se trezeasca de cateva ori pe noapte pentru a fi hranit, ceea ce ar insemna o “naveta” obositoare din partea mamei;
- Bebelusul se poate ineca regurgitand, poate voma, poate face un puseu de febra care sa duca la convulsii sau alte posibile situatii nedorite iar faptul ca bebelusul ar dormi in alta camera ne-ar impiedica sa fim pe faza in cazul in care el are nevoie imediata de noi;
Este drept ca exista diverse dispozitive de supraveghere, baby-phone sau video-phone dar tehnologia chiar daca ne poate semnala unele probleme cu care se confrunta bebelusul in timpul somnului nu poate suplini apropierea umana, caldura mamei.
Bebelusul trebuie sa doarma in acelasi pat cu parintii sau cel putin cu mama?
Prin urmare cel putin in primele luni de viata este indicat ca parintii sau macar doar mama sa imparta acelasi spatiu de dormit. Variantele sunt: “room-sharing” fara “bed-sharing” sau “room-sharing” cu “bed-sharing”, ambele fiind variante ale “co-sleeping”-ului.
Lumea s-a obisnuit sa defineasca co-sleepingul ca dormit in acelasi pat cu copilul, dar nu implica neaparat acest lucru. Daca alegeti sa impartiti doar camera, nu si patul, copilul ar putea sa doarma intr-un patut din apropierea patului parintilor sau cand este foarte mic chiar si intr-un cosulet adecvat sau landou, unii copii simtindu-se mai in siguranta si avand un somn mai linistit intr-un spatiu de dormit mai restrans.
O varianta si mai comoda si practica ar fi un fel de “bazinet” si anume un patut cu doar 3 laturi, unit cu patul parintilor. Acest tip de patut permite un somn mai odihnitor mamei, care nu mai este nevoita sa se ridice din pat pentru a-l alapta ci il poate trage pe bebelus spre sine, fiind varianta ideala pentru cei care nu vor sa aiba copilul in acelasi pat din diverse motive, dar il vor totusi in apropiere.
Daca alegeti sa dormiti in acelasi pat cu copilul se presupune ca sunteti niste parinti responsabili (nu sunteti consumatori de alcool, nu fumati deloc sau cel putin in camera de somn sau cu putin inainte de a intra in pat sau mai grav consumatori de droguri).
Impartirea aceluiasi pat cu copilul nu este riscanta daca nu faceti parte din categoria mentionata inainte.
Fiecare parinte alege varianta care ii convine, insa de cele mai multe ori si bebelusul are un cuvant de spus: unii dintre ei nu se linistesc decat langa mama, in acelasi pat, pe cand altii au un somn agitat daca impart patul cu parintii si se simt mai bine singuri in patutul sau.
In orice caz, si daca impartiti doar camera si daca impartiti si patul ar fi bine sa nu fiti fumatori sau sa va spalati bine inainte de culcare caci chiar daca voi, ca fumatori, aveti impresia ca fumul de la tigarile fumate cu ore inainte nu se mai simte, bebelusul poate inhala pasiv substantele nocive impregnate inclusiv in pielea voastra.
In concluzie bebelusul ar trebui sa doarma asa cum este mai usor si mai pe plac intregii familii dar in primul rand ar trebui sa se tina cont de siguranta si de confortul lui, de nevoile pe care le semnaleaza el.
Bebelusul tau unde doarme – in patului lui sau al parintilor? Locul de dormit a fost a acelasi de la inceput, de la venirea din maternitate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.