Erbicide interzise în Uniunea Europeană, clor, hidrocarburi și prea mult parfum. Sunt doar patru dintre cele 12 substanțe depistate în urma testului, a căror concentrație de pășește nivelul admis. Așa arată un raport al Agenției Naționale de Securitate Sanitară din Franța. Nu vă culcați pe o ureche, nici la noi nu este mai bine.
Ancheta sanitară a vizat 23 de modele de scutece de unică folosință, cele mai vândute pe piața franceză. Toate au picat testul toxicității. Este vorba despre substanțe cu potențial alergen și cancerigen despre care autoritățile franceze spun că nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate. Însă medicii spun că folosința îndelungată și a multor ore zilnic poate produce probleme pielei de bebeluși care, oricum, este mult mai permeabilă decât în cazul adulților. Și cu cât mediul este mai umed (așa cum se întâmplă în scutece), cu atât absorbția este mai mare. Și, se pare, nu este vorba doar de scutece, ci și de șervețelele umede pentru bebeluși, iar substanțele toxice au legătură ori cu parfumul, care este adăugat cu scop comercial, ori cu alte substanțe folosite în procesul de producție.
Potrivit cifrelor oficiale, până la vârsta de 3-4 ani, un copil murdărește, în medie, aproximativ 5 000 de scutece de unică folosință.
Etichetele nu spun nimic despre ce conțin scutecele
Când vine vorba despre etichete, producătorii se rezumă la mesaje ce țin, mai degrabă, de confortul oferit de produsele lor, și mai puțin despre ingrediente. Legislația actuală nici nu-i obligă să vorbească despre compoziția chimică a acestor produse. Și, astfel, sub mesaje de genul „moi ca mătasea“ sau „până la 12 ore protecție“ ori „bariere contra umezelii, zi și noapte“, scutecele de unică folosință pentru bebeluși încalcă normele de siguranță.
Cercetarea a constat în identificarea materiilor prime din care sunt confecționate aceste produse pentru bebeluși, apoi s-a verificat dacă procesele industriale legate de fabricarea lor sau diversele tratamente pe care le-au suportat n-au generat reziduuri cu riscuri toxice. După prima parte a testului, a ieșit la iveală că aceste scutece pentru bebeluși sunt create din celuloză în amestec cu diferite materiale plastice, cum ar fi: polipropilena, poliacrilatul și poliesterul. A doua partea a testului a scos în evidență că nici la procesul de producție lucrurile nu stau mai bine din punct de vedere toxicitate. Doar două din cele 12 mărci studiate au obținut rezultate bune în urma testării. În scutecele analizate s-au găsit pesticide (printre care glifosatul, principiul activ din Roundup), hidrocarburi aromatice policiclice HAP, urme de dioxine sau de compuși organici volatili.
Ce relevă testul efectuat asupra scutecelor
Din păcate, rezultatele testului nu sunt îmbucurătoare pentru părinți. Majoritatea scutecelor testate, inclusiv cele ecologice, conțin reziduuri de molecule cu toxicitate dovedită sau suspectată. Iată care sunt substanțele nocive descoperite în scutecele pentru copii în urma studiului efectuat de francezi:
- glifosatul este un erbicid inclus în clasa „probabil cancerigen” de către Centrul Internaţional de Cercetări privind Cancerul (CIRC). S-a dovedit că provoacă alergie şi iritaţii pentru piele şi mucoase. A fost depistat în marca Carrefour Baby Eco Planet;
- quintozenul şi hexaclorobenzenul (HCB) au fost depistate în marca Pampers Baby Dry. HCB şi quintozenul sunt incluse în clasa de „posibil cancerigene”, de către CIRC şi de Agenţia Americană de Protecţie a Mediului;
- dioxinele şi alte molecule din aceeaşi familie, precum furanul, sunt poluanţi ai mediului. Sunt sub-produşi industriali care pot fi generaţi, spre exemplu, la albirea cu clor a pastei de hârtie (celuloză) și sunt bănuiți că ar afecta sistemul hormonal. OMS le-a inclus în lista celor „zece produse chimice care pun o problemă majoră de sănătate publică”. Furanul a fost găsit în Pampers Baby Dry;
- toluenul, cunoscut solvent, este iritant pentru piele și mucoase, și poate afecta sistemul pulmonar. A fost găsit în mărcile Toujours (Lidl), Mots d’enfants eco (Leclerc), Pampers Active Fit, Carrefour Baby, Pommette şi Pampers Simply Dry;
- naftalen şi stiren sunt posibil cancerigene. Urme de naftalen au fost găsite în Naty by Nature, Pampers Premium Protection şi Carrefour Baby, iar de stiren în Pampers Premium Protection, Pommette şi Pampers Simply Dry.
- Stearyl alcohol este susceptibil că afectează funcționarea organelor interne, favorizând apariția cancerului. De asemenea, este puternic iritant, fapt pentru care a fost scos din multe cosmetice și șervețele pentru copii;
- Paraffinum liquidum este un complex lichid de hidrocarburi derivat din petrol despre care s-a auzit numai de rău. Expunerea îndelungată la acest produs poate împiedica respirația normală a pielii, făcând-o să transpire sub stratul uleios. Acest lucru duce la uscarea pielii și la producerea unei dereglări în funcțiile normale ale pielii, lucru care ar duce la apariția eczemelor și a psoriazisului;
- Cl61565 este un colorant care a fost interzis în SUA. Se regăsea în compoziția unor cosmetice, dar s-a dovedit a fi toxic, rămânând să fie folosit doar la anumite produse.
Toxinele din scutecele bebelușilor – Cum stă treaba la noi?
O parte dintre mărcile de scutece analizate de francezi se comercializează și în România. Pampers, Softino, Pufies, Huggies, Happy (Bella Baby), Babylove (în maginele DM), Libero, Bebelino, Toujours (Lidl), Natyby Nature Babycare și Carrefour Baby. Unul singur, Pufies, menționează pe ambalaj faptul că produsul nu conține alergeni, parfumuri sau loțiuni, nu conține toxine, coloranți toxici, latex compuși ai clorului și, mai mult, a fost testat dermatologic, spun reprezentanții APC România.
Acum că știi ce se ascunde în moliciunea scutecelor de unică folosință, ce părere ai? Care crezi că ar fi alternativa mai sănătoasă? Scutecele textile?
surse: APC România, www.ewg.org
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.