Hormonii secretati in mod natural de catre corpul tau iti pot fi aliati de nadejde pe parcursul travaliului si nasterii. Iata in ce mod.
Cand vine vorba de animale, mai ales salbatice, travaliul si nasterea par floare la ureche: viitoarea mama isi cauta un loc cat mai sigur si ferit de intrusi iar natura isi face treaba, fara sa fie nevoie de asistenta la nastere, perfuzii cu hormoni sintetici sau cezariana.
Chiar si animalele noastre de casa sau de pe langa casa, precum pisicile, stiu din instinct ce sa faca atunci cand “se apropie sorocul”: desi noi le pregatim cu drag un anumit loc care ni se pare noua confortabil ele isi aleg singure unde sa nasca, undeva cat mai ferrite “de ochii lumii”, unde travaliul sa nu le fie tulburat.
Omul si-a pierdut capacitatea de a naste atat de usor, din diverse motive. Un motiv obiectiv ar fi forma diferita a pelvisului, cauzata de conditia noastra bipeda. Pe de alta parte exista multe asemanari intre noi si celelalte mamifere si printre cele mai importante este ca beneficiem de aceiasi hormoni care ar trebui sa fie aliatii nostri pe parcursul travaliului.
Sa vedem care sunt acesti hormoni ai travaliului si nasterii si care este rolul lor:
Oxitocina sau “hormonul iubirii” si prolactina sau hormonul mamelor sunt cei mai cunoscuti hormoni, cu rol nu doar in travaliu ci si in alaptare. Pe langa acestia, in procesul nasterii mai iau parte si beta-endorfinele niste analgezice naturale secretate de corp, precum si adrenalina si noradrenalina.
Chiar daca travaliul debuteaza exista circumstante care-l incetinesc sau chiar opresc si multe mame se confrunta cu asta in mediul spitalicesc, ajungand la cezariana.
Daca apar stari de frica, daca femeia se simte in pericol, adrenalina si noradrenalina se activeaza si contractilile incetinesc, de aceea este foarte important sa avem incredere atat in personalul medical cat si in capacitatile propriului corp si sa beneficiem de un mediu cat mai prietenos, fara interventii brutale, fara observatori in plus care sa ne inhibe.
Chiar si foamea, nu doar teama, poate declansa eliberarea adrenalinei si noradrenalinei astfel incat sa opreasca progresul travaliului, de aceea promotori ai nasterii naturale incurajeaza mamele sa manance in primele stadii ale travaliului, daca le este foame. Din pacate multe spitale au politica de a nu lasa femeile sa manance odata ce s-au internat in travaliu.
In timpul travaliului oxitocina este cea care face uterul sa se cotracte iar nivelul ei in organism atinge apogeul in preajma expulziei, contribuind la euforia care insoteste nasterile nemedicalizate. Insa in cazul in care se pune epidurala, nivelul maxim al oxitocinei nu mai este atins si conectarea mama-copil chiar in momentele ulterioare nasterii poate fi afectata.
Nici administrarea de oxitocina sintetica nu are efecte benefice deoarece se administreaza direct in vena si astfel nu se mai formeaza senzatiile de “plutire” in creier. In schimb oxitocina naturala are si alt rol crucial si anume ajuta la desprinderea placentei de uter, reducand riscul hemoragiilor post-partum.
Nivelul oxitocinei creste cand copilul este pus la san de aceea “ora magica” este foarte importanta si ar trebui sa se practice in toate maternitatile. Oxitocina ne ajuta si fizic si emotional si contribuie enorm la conectarea cu nou-nascutul.
Celalalt hormon deosebit de important, prolactina, are efecte benefice dupa nastere, fiind responsabil de producerea secretiei lactate. Cu cat este pus mai repede si mai des nou-nascutul la san cu atat nivelul prolactinei creste si se asigura astfel succesul alaptarii.
Ca si ceilalti hormoni, si prolactina are efecte benefice emotionale, ajutand mama sa raspunda prompt nevoilor copilului si sporindu-i vigilenta. Cand prolactina si oxitocina se combina, chiar dupa nastere, la debutul alaptarii, se asigura conectarea cu nou-nascutul si o buna stare emotionala atat a mamei cat si a copilului.
Beta-endorfinele analgezice naturale dupa cum spuneam, se elibereaza in conditii de stres si durere. In timpul travaliului beta-endorfinele ajuta la reducerea durerilor si contribuie la o stare de “de foarte bine” pe care o pot experimenta multe femei la nastere, daca sunt lasate sa nasca natural, in ritmul lor. Au si ele rol in conectarea cu copilul dupa nastere, alaturi de oxitocina si prolactina.
Prin urmare daca ne informam din timp de lucrurile benefice ce se petrec in corpul nostru de la debutul travaliului, daca stim ce hormoni urmeaza sa se produca si cum ne pot ei ajuta nasterea si perioada post-partum, poate vom fi mai sigure pe noi si pe cursul naturii si nasterea va ramane o experienta memorabilia si inaltatoare nu o amintire traumatizanta.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.