Diagnosticarea infertilitatii masculine reprezinta primul pas din demersul cuplului care isi doreste copii si nu reuseste sa conceapa. Dupa confirmarea suspiciunii de infertilitate masculina si identificarea cauzelor determinante, medicul specialist va recomanda tratamentul adecvat pentru a remedia problemele.
Tratamentul infertilitatii masculine nu este unul standard. Metodele de tratament variaza in functie de cauza care a determinat infertilitatea. Iata diversele optiuni de tratament, in functie de natura problemei identificate.
Tratarea problemelor de natura hormonala
Tratarea problemelor de natura hormonale este diferita in functie de dezechilibrul hormonal identificat. In unele cazuri, medicul va recomanda medicamente care sa stimuleze functionarea unei anumite glande endocrine implicate in procesul de formare a spermatozoizilor. In alte cazuri, va apela la terapia hormonala de substitutie, recomandand preparate medicamentoase care contin hormonul deficitar. In alte cazuri, medicul va recomanda tratamente care sa combata excesul unui alt hormon, care interfereaza cu activitatea sexuala. Terapia hormonala isi face simtite efectele in timp. Sunt necesare aproximativ 4 luni de tratament inainte de aparitia unor imbunatatiri substantiale.
Tratarea problemelor de natura fizica se realizeaza diferit, in functie de problema.
Varicocelul se trateaza printr-o mica interventie chirurgicala menita sa indeparteze vasele de sange afectate. Dupa interventia chirurgicala, 70% dintre barbati obtin rezultate evident mai bune la analiza calitatii spermei, iar 60% din cupluri reusesc sa obtina o sarcina fara alte interventii medicale suplimentare.
Blocarea canalelor deferente, care conduc sperma de la testicule la exteriorul penisului, poate avea mai multe cauze. In cazul in care acest blocaj este rezultatul unei vasectomii, se poate face o operatie care sa reuneasca testiculele si canalele deferente. Interventiile chirurgicale pot remedia si blocajele rezultate in urma unei boli cu transmitere sexuala sau a tuberculozei. In cazul absentei congenitale a canalelor deferente, sau daca metodele chirurgicale esueaza, exista metode de colectare a spermei, care va fi folosita pentru fertilizare in vitro.
Disfunctia ejaculatorie se intalneste mai frecvent consecutiv unei traume, in cazul unor boli neurologice sau a unor complicatii postoperatorii. In aceasta situatie, exista tehnici care pot declansa o ejaculare reflexa, actionanad fie asupra glandului, fie la nivelul prostatei. In cazul ejacularii retrograde, seintervine fie medicamentos fie chirurgical pentru a se remedia problema.
Tratarea problemelor psihice se poate face prin mai multe metode.
In cazul disfunctiei erectile, tratamentul medicamentos poate fi foarte eficient. Totusi, nu se recomanda utilizarea frecventa pe termen lung. Alternativele pot fi de ordin mecanic, reprezentate de pompe cu vacuum, sau chirurgical, constand in 2 implanturi. In afara cazului in care disfunctia erectila este rezultatul direct al unui dezechilibru hormonal, se recomanda ca orice alt tip de tratament sa se asocieze cu terapia impreuna cu un psiholog sexolog.
Este bine ca tratamentul medical sa fie asociat cu un stil de viata ordonat. Fumatul, consumul unor cantitati mari de alcool, de marijuana sau cocaina, se asociaza cu scaderea calitatii spermei si cu disfunctii sexuale. O viata sanatoasa nu poate avea decat efecte benefice. Din categoria suplimentelor care te pot ajuta fac parte vitamina C, zincul, seleniul, vitaminele E si B12, acidul folic si beta-carotenul. Toate fac parte din suplimentele vitamino-minerale din farmacii.
Nu in ultimul rand, stressul influenteaza si viata sexuala si fecunditatea. Relaxarea, miscarea in aer liber, meditatia si alte metode care ajuta la ameliorarea stressului sunt binevenite si chiar recomandate.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.