Problema infertilitatii este una cu care se confrunta din ce in ce mai multe cupluri. Medicii sfatuiesc cuplurile care nu au reusit sa obtina o sarcina dupa un an de incercari sa contacteze un expert in probleme de infertilitate. Pentru ca de multe ori infertilitatea cuplului se datoreaza unei combinatii de factori, este necesar ca atat barbatul cat si femeia sa se supuna investigatiilor medicale in vederea obtinerii unui diagnostic corect. Iata care sunt pasii prin care se diagnosticheaza infertilitatea de origine masculina.
Specialistul in probleme de fertilitate va solicita in primul rand informatii cat mai detaliate despre o serie de factori care pot afecta fertilitatea. Este bine sa va asteptati la intrebari legate de frecventa si durata contactelor sexuale, de eventuali copii avuti in trecut, de bolile copilariei si eventuale boli cronice de care ati putea suferi. De asemenea partenerul tau va fi intrebat daca a avut vreo boala cu transmitere sexuala, daca a fost expus la radiatii, daca urmeaza vreun tratament medicamentos sau daca are in familie cazuri de infertilitate.
Urmatorul pas este reprezentat de un examen clinic amanuntit. Medicul va examina scrotul, testiculele, prostata si penisul. Deoarece viabilitatea spermatozoizilor depinde de temperatura de la nivelul testiculelor, medicul va avea in vedere acest aspect si va solicita efectuarea unei termografii testiculare.
Testul principal pentru evaluarea fertilitatii masculine este reprezentat de analiza spermei. Pentru ca proba sa fie corect recoltata iar rezultatul sa fie unul relevant, ti se va cere sa respecti cateva reguli.
Reguli de respectat pentru analiza spermei
In primul rand vei fi rugat ca inainte de a recolta proba de sperma sa faci o pauza sexuala de cateva zile. Fiecare ejaculare reduce numarul de spermatozoizi cu pana la o treime, de aceea medicii cer sa te abtii de la orice tip de contact sexual 2-5 zile inainte.
Proba de sperma se va colecta dupa masturbare sau folosind prezervative speciale. Prezervativele normale au un lubrifiant cu proprietati spermicide, asadar nu sunt potrivite. Proba rezista maxim 2 ore la o temperatura apropiata de temperatura corpului, insa ideal ar fi ca ea sa fie examinata in primele 10 minute dupa recoltare. Analiza spermei ar trebui realizata de macar 3 ori in 3 luni consecutive inainte de a pune un diagnostic de certitudine.
Analiza spermei ofera informatii despre volumul de sperma, concetratia de spermatozoizi, numarul total de spermatozoizi, motilitatea si morfologia acestora. In plus, se vor determina cantitatea de fructoza din sperma si prezenta leucocitelor care ar semnala o infectie.
Iti vor fi recomandate analize de sange pentru determinarea concentratiei unor hormoni care pot afecta fertilitatea. Este vorba despre nivelurile de testosteron si de FSH si LH. In plus, analizele de sange vor cauta eventuale infectii genitale asociate cu infertilitate, cum e cazul infectiei cu Chlamydia, al hepatitei sau HIV.
De asemenea, medicul iti poate cere o mostra de urina recoltata imediat dupa ejaculare, pentru a indeparta ipoteza unei eventuale ejaculari retrograde.
Suplimentar pentru diagnosticarea infertilitatii masculine se mai pot efectua urmatoarele investigatii:
Examenul ecografic permite masurarea precisa a dimensiunii testiculelor si identificarea eventualelor chisturi, tumori, tulburari ale circulatiei locale. Ecografia transrectala permite identificarea problemelor legate de prostata.
Biopsia testiculara poate oferi informatii importante legate de producerea spermei. Daca rezultatul biopsiei este normal, probabil problema e reprezentata de o obstructie a canalelor deferente.
Testul anticorpilor anti-sperma se recomanda mai ales barbatilor care au suferit o operatie care sa anuleze efectele unei vasectomii.
Testarea genetica este cel mai costisitor examen paraclinic recomandat barbatilor a caror sperma este de calitate foarte proasta, desi nu s-a putut identifica nici o cauza aparenta.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.