Tratamentul impotriva otitei este diferit, in functie de mai multi factori. Descopera ce va avea in vedere medicul specialist in timpul examinarii si cand este antibioticul necesar pentru tratarea corecta a otitei!
Otitele sunt frecvent intalnite la copii. Putini parinti pot spune ca micutii lor nu au avut nici o otita pana la varsta de 5 ani. Fiind atat de des intalnita, este important sa stii la ce te poti astepta din punctul de vedere al tratamentului recomandat de catre medic.
Ce este otita?
Otita este o infectie a urechii. Urechea are 3 componente: urechea externa, ce cuprinde pavilionul urechii, canalul auditiv extern si timpanul, urechea medie si urechea interna. Infectiile sunt cel mai adesea localizate la nivelul urechii medii si se numesc otite medii.
Ce anume provoaca otita?
Otitele sunt de multe tipuri. Cea mai frecventa cauza a otitelor este reprezentata de infectii ale tractului respirator superior, in special ale nasului. Un nas infundat blocheaza trompa lui Eustacchio si face ca in ureche sa se acumuleze secretii care in mod normal s-ar elimina singure. Uneori, aceste secretii sunt asemanatoare unei simple acumulari de lichid, care afecteaza acuitatea auditiva dar care se elimina treptat pe masura ce inflamatia nasului scade.
Alteori, aceste secretii se infecteaza, de cele mai multe ori cu aceeasi bacterie care a produs si infectia nasului. In acest caz, secretia devine vascoasa si purulenta. Tratamentul otitei trebuie adaptat in functie de aceste observatii si de alti factori.
Cum se trateaza otitele?
De multe ori, otitele sunt usoare si trec de la sine. Alteori, poate fi necesara o interventie mai hotarata pentru a grabi vindecarea si a evita aparitia complicatiilor si a evita afectarea definitiva a auzului. Medicul specialist va folosi un instrument special pentru a examina urechea, si va decide care este tratamentul adecvat copilului tau. Examinarea nu este dureroasa, dar poate cauza o usoara jena locala in cazul in care urechea este deja sensibila si inflamata.
Gravitatea infectiei si varsta copilului sunt 2 dintre ce mai importanti factori pe care medicul ii va lua in calcul.
Daca copilul are intre 6 luni si 2 ani si prezinta simptome usoare la nivelul unei singure urechi, sau daca are peste 2 ani si are simptome usoare la una sau la ambele urechi, medicul va prefera sa va recheme la un control doua zile mai tarziu.
In aceasta perioada, va trebui sa faci o toaleta corecta a nasului micutului, pentru a da sansa secretiilor sa se elimine. Daca la urmatorul control nu se observa o ameliorare, probabil ca ti se va recomanda sa ii administrezi antibiotic.
Bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni vor primi antibiotic in cazul in care se observa simptome de otita, sistemul lor imunitar este foarte sensibil si sunt extrem de predispusi la complicatii severe ale otitelor.
Copiii mai mici de 2 ani, care au simptome la ambele urechi, vor primi de asemenea recomandare de administrare de antibiotic.
De asemenea, in cazul in care copilul se simte rau, are febra mare, frisoane, medicul va decide administrarea antibioticului deoarece este evident ca organismul nu face fata cu succes infectiei.
Este important sa urmezi recomandarea medicului. Pe de o parte, un medic specialist bun nu se va grabi sa recomande antibiotic inutil: otitele pot fi cauzate de bacterii, dar si de virusuri iar antibioticul este absolut ineficient in cazul acestora din urma. Pe de alta parte, abuzul de antibiotice a dus la aparitia tot mai multor tulpini de bacterii rezistente. La copii, administrarea de antibiotice cauzeaza o dereglare destul de serioasa a florei intestinale normale, fapt ce de asemenea este de luat in calcul.
Pe de alta parte, complicatiile otitei netratate corespunzator pot fi severe si ii pot ameninta viata copilului tau, sau il pot face sa isi piarda auzul.
De aceea este important ca, daca medicul specialist considera ca antibioticul este indicat, sa i-l administrezi deindata, urmand toate indicatiile medicului referitoare la doza, mod de administrare si durata tratamentului. Este esential ca tratamentul sa fie efectuat complet, chiar daca micutul se simte mult mai bine dupa primele doze.
Copilul meu se plange ca il doare urechea
Otitele sunt intr-adevar extrem de dureroase. La copiii mai mici de 6 luni, durerea poate fi ameliorata cu o doza de paracetamol. La copiii mai mari de 6 luni, poti oferi alternativ paracetamol si ibuprofen. La sugarii mai mici de 3 luni nu se administreaza nici un medicament inainte de a cere sfatul medicului!
O compresa calduta poate ameliora durerea. Poti folosi o soseta umpluta cu sare si incalzita in cuptor, sau o pernuta cu samburi de cirese.
Mestecarea gumei, umflatul baloanelor sau simplul baut de lichide cu paiul ajuta la ceea ce medicul numeste „gimnastica urechii” accelereaza eliminarea lichidului, scazand deopotriva si durerea locala.
Otitele pot fi prevenite?
Exista cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a reduce riscul ca micutul tau sa se inscrie pe lista lunga a copiilor care au avut macar o otita in antecedente:
- Alapteaza macar 6 luni, alaptarea scade riscul de otite pe de o parte datorita anticorpilor din laptele matern, pe de alta parte datorita tehnicii de supt, diferita de biberon sau suzeta.
- In timpul hranirii cu biberonul, copilul trebuie asezat pe plan inclinat, in asa fel incat capul sa fie mai sus decat restul corpului. Recomandarea nu este valabila si pentru alaptare.
- Bebelusii care folosesc suzeta dupa varsta de 6 luni sunt predispusi la otite.
- Expunerea la fumul de tigara creste riscul de otita.
- Vaccinul antipneumococic este considerat o metoda eficienta de a evita otitele severe. Este posibil totusi ca micutul sa faca otite virale, impotriva carora nu exista vaccinuri.
Voi v-ati confruntat cu problema otitelor? Cate otite a facut copilul tau pana acum? Ce tratamente v-au fost recomandate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.