Zana Maseluta se pregateste pentru prima sa vizita. Sunteti pregatiti sa o intampinati?
Iata ca micutul tau a crescut! Parca mai ieri te plangeai de nopti pierdute din cauza eruptiei dentare, si acum iata ca se pregateste sa schimbe dentitia de lapte cu cea definitiva. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre caderea dintilor de lapte.
Cand se schimba dentitia primara cu cea permanenta?
Exista o variatie destul de mare a varstei la care dentitia de lapte incepe sa fie inlocuita de cea permanenta.
Cei mai multi dintre copii fac cunosctinta cu Zana Maseluta in jurul varstei de 5-6 ani, dar unii copii isi schimba primul dintisor inca de la 4 ani, in timp ce altora le cade primul dinte de lapte abia pe la 7 ani.
Cel mai probabil copilul va veni sa iti spuna ca i se clatina un dintisor si va fi mandru de chestia asta. Majoritatea copiilor isi misca dintele cu limba si cu mana destul de des incat ajung sa si-l scoata singuri. Ce usurare, nu-i asa?
Exista o ordine in care dentitia de lapte este inlocuita de cea definitiva?
In majoritatea cazurilor, primii dinti de lapte care cad sunt incisivii centrali de pe mandibula si de pe maxilar. Urmeaza incisivii laterali, molarii si caninii. Molarii se schimba de obicei in jurul varstei de 9-12 ani si sunt inlocuiti de catre molarii definitivi pana la varsta de 13 ani.
Caderea dintilor de lapte – Atunci cand copilul are nevoie de ajutor
Desi multi dintre copii sunt mandri ca in sfarsit isi schimba dintisorii, si nerabdatori sa o intalneasca pe Zana Maseluta, altii au emotii in legatura cu aceasta etapa a dezvoltarii lor.
Cei mai multi dintre copii isi scot singuri dintii care se clatina, insa altii cer ajutorul parintilor. Daca cel mic te roaga pe tine sa il ajuti, prinde dintisorul cu o bucatica de tifon curat si trage-l in sus cu o rasucire rapida. Radacinile dintilor de lapte se resorb treptat atunci cand erupe dentitia definitiva, asa ca nu ai cine stie ce radacina de extras.
Explica-i copilului ca este o etapa normala a cresterii lui si ca dintiii definitivi vor creste mai repede decat isi poate imagina.
Daca este cazul, poti folosi comprese reci, gheata sau inghetata pentru a alina vreo eruptie mai dureroasa.
Explica-i copilului ca e normal ca gingia sa fie putin dureroasa si sa sangereze cateva picaturi. Insa cei mai multi copii nu experimenteaza nici un fel de disconfort cand isi schimba dintisorii!
Zana Maseluta este aliatul tau in aceasta poveste. Nu degeaba a dainuit atatia ani!
Eruptia dintilor definitivi
Dezvoltarea dintilor definitivi in maxilar incepe inca de la nastere. La 21 de ani, adultul are aproximativ 32 de dinti definitivi. Uneori, molarii „de minte” nu erup, asadar si o entitie formata din 28 de dinti este considerata normala.
In medie, dentitia definitiva erupe astfel:
- La 6-7 ani erup primii molari
- Intre 6 si 8 ani incisivii centrali
- Intre 7 si 8 ani incisivii laterali
- Intre 9 si 13 ani caninii
- Intre 9 si 13 ani premolarii
- Intre 11 dsi 13 ani molarii secundari
- Intre 17 si 21 de ani (sau mai tarziu, sau deloc) molarii de „de minte”.
Ingrijiea dentitiei definitive
Stim ca si de dentitia de lapte ati avut grija cat de bine s-a putut. Insa odata aparuta dentitia definitiva, cu atat mai multa atentie trebuie sa ii acordati! Acum si copilul tau este mai mare, intelege si colaboreaza altfel cand vine vorba despre ingrijirea propriei danturi.
Unii copii au nevoie de putin ajutor pentru a se spala pe dinti cum trebuie pana la varsta de 7-10 ani. Dintii ar trebui periati in primele 5-10 minute dupa incheierea mesei. In plus, ingrijirea gingiilor este la fel de importanta ca si periajul, astfel ca cel mic trebuie sa invete sa foloseasca ata dentara macar o data pe zi.
Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt un alt aspect important al ingrijirii danturii. Vizitele la stomatolog ar trebui efectuate o data la fiecare 6 luni.
Unii medici sugereaza sigilarea molarilor definitivi, ceea ce poate fi o idee buna, caci pana in prezent s-a demonstrat ca igiena orala corespunzatoare si sigilarea dintilor reduc incidenta cariilor cu 90%.
Tu ce ne povestesti despre schimbarea dentitiei de lapte a copilului tau?