Piata romaneasca a fost invadata de o multitudine de carti care te invata cum sa iti cresti copilul. Cum sa te descurci cu crizele sale de nervi, cum sa ii administrezi medicamentele si, culmea, unele te invata si cand sa il iubesti, cand sa i-o arati si cand nu. Iata un top 5 carti de parenting bazate pe empatie si respect fata de copil.
Atunci cand oferta este atat de variata, consideram ca e o mare provocare sa alegi calitatea.
Multi parinti vor cumpara, de exemplu, carti care sa le invete bebelusul sa doarma toate noaptea, iar o parte dintre ei vor sfarsi prin a aplica metode nocive de tipul cry it out, doar e recomandata si in carti, nu?!
Clubul Bebelusilor a facut o selectie riguroasa si a ales 5 carti care ar trebui sa se afle in biblioteca oricarui parinte. Desigur, mai sunt si altele, si daca vei dori, te vom ajuta sa le descoperi in viitor.
Puncte de cotitura de T. Berry Brazelton. De la nastere la 3 ani si de la 3 la 6 ani.
Dezvoltarea emotionala si comportamentul copilului tau, de T. Berry Brazelton. Autorul este un medic pediatru cu experienta, iar lucrarea sa este adresata nu numai parintilor, ci si bunicilor, educatorilor, bonelor sau altora care vin in contact cu copiii.
Cele doua volume sunt destinate copiilor pana la 3 ani si celor intre 3 si 6 ani si trateaza pe de o parte „punctele de cotitura”, reprezentate de acele achizitii motorii, afective si cognitive care marcheaza dezvoltarea copilului.
Cea de-a doua parte abordeaza dificultatile prin care trec parintii si/sau copiii, de la dificultati in ceea ce priveste alaptarea, pana la felul in care reactionam in fata tantrumurilor, ce inseamna disciplina si cum ar trebui ea privita si asa mai departe. Cartea este scrisa atat din perspectiva medicala cat si psihologica, ceea ce este de mare ajutor oricarui parinte.
Lacrimi si crize de furie, de Aletha Solter.
Plansul bebelusului sau al copilului o face pe orice mamica sa se simta neputincioasa, uneori.
Sfaturile care vin de la cei din jur nu vor face decat sa te confuzeze si mai mult. Cartea aceasta te va ajuta sa ramai conectata la copilul tau chiar si in aceste momente dificile.
Ea propune un alt mod de a reactiona la plansul copilului, de la nastere pana la varsta de 8 ani, si se pare ca aceasta noua abordare aduce multiple beneficii, ajutand copilul sa isi controleze agresivitatea si hiperactivitatea, sa se vindece de efectele nocive ale stresului si sa isi creasca capacitatea de concentrare.
Mami, tati, ma auziti? De Jacques Salome.
Cartea te va ajuta sa descoperi fascinanta bogatie a limbajelor prin care copilul incearca sa se familiarizeze cu lumea absolut noua din jurul sau.
In prima copilarie, copilul foloseste o varietate de limbaje nonverbale pe care parintii ar trebui sa incerce sa le asculte si sa le descifreze.
Pe masura ce copilul incepe sa se exprime verbal, copilul are nevoie sa fie inteles si recunoscut ca o individualitate. Copilul are abilitatea de a se face usor inteles…atata timp cat este ascultat.
Citeste mai departe despre topul cartilor de parenting recomandate.
Mitul copilului rasfatat, de Alfie Kohn.
Rasfatul copilului pare sa fie principala preocupare a bunicilor de azi. Mai bine spus, grija ca nu cumva copilul sa devina rasfatat. Bine cunoscutul psiholog american demonteaza mitul copilului rasfatat si ne ajuta sa privim lucrurile dintr-o perspectiva diferita.
Cartea reia, cu rezultatele celor mai recente studii, teme bine-cunoscute ca iubirea neconditionata, permisivitate, disciplina si autodisciplina, competitivitate, concursuri, pedepse si recompense.
Independenta si autonomia sunt de asemenea discutate. Paritii-closca sunt un alt subiect al cartii.
Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman si Ross Campbell.
Fiecare copil isi exprima si receptioneaza iubirea in limbajul sau propriu.
Sotul tau te face sa te simti iubita atunci cand se ocupa el de facturile casei si te scuteste pe tine de drumuri suplimentare pentru asta, in timp ce prietena ta cea mai buna se simte iubita atunci cand i se spune asta de 20 de ori pe zi. Asa cum noi suntem diferiti, nevoile noastre sunt diferite, si nevoile copiilor difera.
Este foarte important ca parintii sa le „aminteasca’ copiilor lor cat de mult ii iubesc si sa faca asta folosind cu precadere limbajul care este cel mai bine inteles de catre copil.
Odata ce cunosti care este limbajul de iubire pe care copilul tau il intelege cel mai bine, il poti folosi pentru a te asigura ca micutul tau se simte iubit in fiecare clipa a vietii.
Cartea ta preferata de parenting care este? Ajuta-ne sa completam lista!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.