Suplimentele de vitamine si minerale sunt aproape obligatorii in perioada sarcinii. Avand in vedere ca este dificil in prezent sa ai o alimentatie sanatoasa si perfect echilibrata, afla care sunt nutrientii indispensabili pentru un bebe sanatos si discuta cu medicul tau despre suplimentul perfect pentru tine!
In sarcina se produc numeroase schimbari fiziologice care au ca rezultat cresterea cantitatii de sange si scaderea cantitatii de nutrienti din sange. O alimentatie dezechilibrata poate accentua aceste schimbari, ducand la subnutritie sau anemie, cu consecinte grave atat asupra mamei cat si asupra bebelusului. Pe de alta parte, rolul benefic al suplimentelor de vitamine si minerale este contestat, exceptand fierul si acidul folic.
Corpul tau foloseste vitaminele si mineralele pentru a se pastra sanatos si puternic. In perioada sarcinii, organismul are grija in primul rand de nevoile bebelusului. Pentru ca si tu sa primesti toti nutrientii de care ai nevoie, poate fi necesar sa suplimentezi cantitatea de minerale si vitamine zilnica.
In mod normal, o alimentatie echilibrata trebuie sa iti furnizeze toate vitaminele si mineralele necesare. Exceptie fac fierul si acidul folic, care trebuie neaparat suplimentate.
Ce trebuie sa stii despre suplimentele de vitamine si minerale?
Ia zilnic un astfel de supliment. Intreaba medicul care este cel mai potrivit supliment pentru tine, si alege unul care este special conceput pentru nevoile gravidelor.
Asigura-te ca suplimentul pe care il iei contine acid folic, fier si calciu.
Vorbeste cu medicul ca sa te asiguri ca dieta ta iti ofera cantitatea necesara de vitamina D si iod.
Discuta cu medicul inainte de a lua suplimente. Nu lua nici un fel de suplimente, nici pe cele din plante, fara sa discuti cu medicul. Ii poti face mult rau bebelusului!
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce sunt de fapt suplimentele pentru gravide?
Suplimentele pentru gravide sunt produse farmaceutice cu o compozitie complexa, care contin vitamine si minerale in cantitatea optima pentru a acoperi nevoile unei femei insarcinate. In functie de alimentatia ta si de rezultatele primelor analize, medicul obstetrician iti va recomanda un anumit produs, pe cel mai potrivit nevoilor tale.
Daca alimentatia ta este una adecvata, s-ar putea sa ti se recomande doar un supliment de acid folic si fier. Daca cea mai mare parte a sarcinii tale se suprapune peste sezonul rece, sarac in fructe si legume proaspete si sanatoase, probabil ca ti se va recomanda un supliment bogat in vitamine.
Daca esti vegetariana, sau daca ai unele alergii sau intolerante, medicul va avea grija sa fie acoperite categoriile de substante care ar putea lipsi din dieta ta.
Cei mai importanti nutrienti in timpul sarcinii:
- Acidul folic, care previne defectele de tub neural
- Fierul, care previne anemia
- Calciul, care previne (pe termen lung) osteoporoza
- Vitamina D, importanta atat pentru sanatatea ta cat si pentru prevenirea aparitiei unor anomalii la fat
- Unii acizi grasi omega-3, care ajuta la dezvoltarea adecvata a substantei nervoase, in special a creierului
- Iodul, care previne aparitia cretinismului.
Acidul folic este o vitamina din grupul vitaminelor B. Administrat inainte de sarcina si in primul trimestru, ajuta la prevenirea riscului de aparitie a defectelor de tub neural. Unele studii sustin ca administrarea de acid folic previne si defectele cardiace congenitale si aparitia buzei de iepure.
In sarcina, este necesar un supliment de 600 micrograme de acid folic/zi. Inainte de a ramane insarcinata, este suficient un supliment de 400 mg/zi. O parte din necesarul de acid folic poate fi acoperit si prin alimentatie: faina, painea, cerealele si pastele au adaugat acid folic in compozitie. Alte surse de folat sunt spanacul si broccoli, lintea si fasolea si sucul de portocale.
Fierul este un mineral pe care il foloseste corpul au pentru a fabrica hemoglobina, o proteina care ajuta la transportul oxigenului de la plamani, la fiecare celula din corp. In sarcina, necesarul de fier este dublu fata de restul timpului: 27 de mg/zi.
Cele mai bune surse de fier, in afara suplimentelor, sunt carnea slaba, cerealele, painea si pastele care au fier adaugat, legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile, stafidele si fructele uscate.
Calciul este principalul mineral din oasele si dintii bebelusului tau, si tot el ajuta la dezvoltarea inimii, muschilor si ai nervilor. In timpul sarcinii, necesarul de calciu este de 1000 mg/zi. Surse alimentare principale de calciu sunt lactatele, broccoli, varza si kale.
Daca necesarul de calciu nu este acoperit, corpul tau preia calciul din oasele tale si il pune la dispozitia bebelusului. Pe termen lung, se poate ajunge la osteoporoza si fragilitate osoasa.
Vitamina D este indispensabila pentru ca organismul tau sa poata absorbi calciul. Vitamina D este implicata si in functionarea sistemului nervos, imunitar si al musculaturii.
Necesarul de vitamina D este de 600 UI/zi in sarcina. Corpul tau sintetizeaza vitamina D cu ajutorul razelor solare. Sursele alimentare de vitamina D includ pestii grasi, laptele, oul si cerealele fortifiate cu vitamina D.
Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti esentiali pentru crestere si dezvoltare. In timpul sarcinii ai nevoie de 200mg de acizi grasi omega-3/zi. Ei se gasesc in pestii cu continut scazut de mercur, cum e heringul, somonul, pastravul.
Iodul iti ajuta corpul sa sintetizeze hormonii tiroidieni. Iodul este esential in sarcina pentru ca sistemul nervosi si creierul bebelusului tau sa se dezvolte corect. Necesarul zilnic in sarcina este de 220 micrograme de iod/zi. Nu toate suplimentele prenatale contin iod, in schimb sarea alimentara din comert este imbogatita cu iod.
Alte surse de iod sunt pestele, lactatele, cerealele fortifiate. E obligatoriu sa iti consulti medicul inainte de a lua suplimente care contin iod.
Tu ai luat suplimente in perioada sarcinii? Ce anume ti-a recomandat medicul?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.