- Cauzele: de ce copilul are atât de multe sughițuri?
- Accesele de sughiț sunt periculoase pentru copil?
- Care sunt complicatiile sughițului la bebeluși?
- Există o soluție miraculoasă împotriva sughițului la bebeluși?
- Există riscuri asociate cu regurgitare?
- De ce sughiță bebe după masă?
Ai observat cât de des sughiță micuțul tău? Accesele de sughiț sunt mai frecvente la făt și la bebeluș decât la noi, adulții, ceea ce te poate face să te îngrijorezi și să te întrebi dacă lui bebe îi e întruna frig sau dacă are vreo problemă de sănătate. Așadar, de ce sughiță copiii atât de frecvent? Accesele de sughiț sunt foarte frecvente la sugari și chiar la făt. Fiind o reacție la o absorbție bruscă a excesului de aer, acestea pot dura de la o jumătate de oră până la o oră. Din fericire, nu sunt dureroase pentru bebeluș, deoarece s-a obișnuit cu ele încă din primele luni de viață intrauterină, într-adevăr, din a 20 a săptămână de sarcină, fătul are sughițuri. Deci, mămici, nu trebuie să vă faceți griji.
Cauzele: de ce copilul are atât de multe sughițuri?
Explicația este simplă, sughițul are legătură cu imaturitatea sistemului digestiv al bebelușului. Stomacul, când este umplut cu lapte, crește considerabil în dimensiune, iar prin extindere determină întinderea nervului frenic care controlează diafragma. Cu toate acestea, în primele săptămâni, chiar și în primele luni de viață, acestui frumos mecanism îi lipsește încă precizia. Nervul frenic reacționează puțin prea excesiv la stimuli. Și când este stimulat de stomac, provoacă instantaneu contracții necontrolate și repetitive ale diafragmei. De aici și aceste crize în timpul digestiei. Diafragma se contractă apoi într-o manieră necontrolată și repetitivă, provocând vibrația corzilor vocale. Sunetul caracteristic al sughițului este cauzat de închiderea bruscă a glotei după fiecare spasm. Citește și despre: Semne care arată că bebelușul este suprastimulat
Accesele de sughiț sunt periculoase pentru copil?
Contrar a ceea ce ar putea crede bunicile noastre, accesele de sughiț nu sunt un semn de o sănătate precară. Fii sigură, deși este impresionant să vezi corpul mic al bebelușului ridicându-se cu fiecare spasm, nu dăunează absolut deloc. Chiar dacă plange necontrolat cat timp durează criza, nu este din cauza durerii, ci nerăbdarii si nervozitatii celui mic. În cele din urmă, când o criza poate apărea la ora mesei, lăsați-l să mănânce fără griji. Cu toate acestea, dacă aceste crize de sughiț continuă să vă deranjeze, puteți încerca să le limitați frecvența. Asigurați-vă că micul gurmand mănâncă puțin mai încet, dacă este necesar, luând pauze în timpul meselor.
De asemenea, pot fi utile și tetinele anti-aerofage vândute în farmacii, prin reglarea fluxului de lapte. Atâta timp cât vă asigurați că tetina este întotdeauna plină cu lapte, astfel încât bebelușul să nu înghită aer. Dar cel mai bun medicament este răbdarea. Deoarece aceste atacuri de sughiț se datorează imaturității sistemului digestiv, ele vor dispărea pe cont propriu de-a lungul lunilor. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării
Pe de altă parte, dacă episoadele de sughiț îl împiedică pe bebe să doarmă, dacă sunt însoțite de febră sau vărsături, ar trebui contactat medicul pediatru. Puteți liniști copilul distrându-l (cu un zgomot sau cu o joacă prefăcută) sau legănându-l (culcat cu fața în jos pe braț). În afara meselor, puteți încerca să-i dați o sticlă de apă, va poate ajuta să scăpați de sughiț (>6 luni). După un biberon de lapte sau o masă, țineți copilul într-o poziție verticală timp de cel puțin 20 de minute, pentru a promova o digestie bună. Dacă acest lucru nu este suficient, reglați debitul mamelonului sticlei (acesta trebuie să fie mai mic, astfel încât bebelușul să bea mai lent). Amintiți-vă, de asemenea, să înclinați corect sticla: tetina trebuie să fie întotdeauna umplută cu lapte (dacă există puțin aer în ea, cel mic ar putea să-l înghită în locul mesei!)
CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină
Sughitul la bebelusi – Care sunt complicatiile?
Sughițul este un eveniment obișnuit, oprindu-se de obicei spontan. Cu toate acestea, uneori in cazuri speciale poate să durează mai mult de 48 de ore, provocând insomnie, oboseală, dificultăți de a mânca și pierderea în greutate. Dar acest lucru rămâne cu totul excepțional.
CITEȘTE ȘI: 10 motive pentru care bebe plânge
Există o soluție miraculoasă împotriva sughițului la bebeluși?
Contrar credinței populare, nu există, prin urmare, remedii speciale care pot opri miraculos sughițul copiilor. Metodele recomandate copiilor mai independenți nu funcționează pentru nou-născuți. Neadecvate pentru sugari, aceste abordări prezintă riscuri de rănire sau accidentare.
Potrivit medicilor pediatri, poate ajuta în caz de sughiț masajul ușor al fontanelei bebelușului. Se poate recomanda și utilizarea unor soluții homeopate. Există multe alternative ușoare la produsele farmaceutice convenționale care vor ajuta la reducerea intensității episoadelor de sughiț. Deși nu opresc reacția imediat, ajută la reglarea aerului și a fluidelor pe care bebelușul le înghite. Nu uitați să solicitați sfatul medicului înainte de a da produse homeopate unui sugar. CITEȘTE ȘI: Scaunul verde la bebeluși
Există riscuri asociate cu regurgitare?
Un episod de sughiț al unui bebeluș apare adesea după masă. Dacă nu este întotdeauna cazul, accesele de sughiț se pot întâmpla și după ce bebelușul tău a regurgitat o parte din lapte. Această reacție nu este altceva decât reflux, o reacție destul de frecventă. Fragilitatea și lipsa de performanță a valvei musculare de la capătul esofagului nu îi permit încă să păstreze alimentele ingerate în stomac. Nu trebuie să vă îngrijorați când sughițul trece după câteva minute. Luați în considerare consultarea unui medic pediatru dacă reacția necontrolată durează mai mult de 30 de minute sau persistă câteva ore. Deși accesele de sughiț cronice sunt rare, nu este imposibil ca sugarul să o dezvolte. În cazuri extreme, o reacție prea marcată poate fi luată ca un semnal de avertizare.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Puseul de crestere
Sughitul la bebelusi – De ce sughiță bebe după masă?
Deoarece prevenirea este mai bună decât vindecarea aveți grijă, de exemplu, să nu-i pregătiți o masă prea mare, deoarece acest lucru i-ar putea afecta metabolismul. De asemenea, este important să nu mănânce prea repede, dar să-și ia timpul său, pentru a facilita digestia. În cele din urmă, stresul este, de asemenea, un factor care poate provoca sughițuri, așa că urmariti-va bebelusul.
Ceea ce cu siguranță nu ar trebui să faci pentru a-ți ajuta bebelușul când sughite este să-l sperii, să-i dai o palmă pe spate, să-i oferi zeamă de lămâie, să-i acoperi gura, să-i strângi fontanela sau să scoți limba copilului tău. Aceste obiceiuri nu sunt indicate și îl fac pe copilul tău să se simtă și mai incomod. Adulții își țin adesea respirația ca soluție la sughiț, dar nu ar trebui să încercați niciodată să faceți acest lucru cu un bebeluș. Este doar periculos, fără niciun beneficiu.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.