Scorțișoara este ingredientul special al sărbătorilor de iarnă. Însă oricât de răspândită este – se regăsește în aproape toate dulciurile tradiționale de Crăciun (ba chiar și în produsele de igienă) – unii au alergie la ea, iar manifestările comune ale acestei alergii sunt foarte asemănătoare cu cele ale bolii provocate de noul coronavirus. ATENȚIE, mămici care alăptați sugari – scorțișoara se elimină, la fel ca alcoolul, cofeina, mercurul prin laptele matern!!!
Chiar dacă nu te știi alergică la scorțișoară, anul acesta de Crăciun fii cu băgare de seamă la consumul ei mai ales dacă ești proaspătă mămică și alăptezi un sugar. Unii copii mici pot fi grav afectați de scorțișoară.
Cum se manifestă alergia la scorțișoară
Reacțiile la scorțișoară pot apărea în timpul sau după ce inspiri aromatul praf, după ce-l ingerezi sau doar la atingerea condimentului. Acestea variază de la persoană la persoană și de la forme ușoare la forme severe. Cele mai comune simptome includ:
- greață
- dureri de stomac
- diaree
- vărsături
- furnicături, mâncărime sau umflături ale feței sau ale altor părți ale corpului
- respirație dificilă
- urticarie
- amețeală
- leșin
- erupții cutanate, inflamație, iritare sau vezicule pe piele.
În cazuri extreme și foarte rar, scorțișoara poate provoca șoc anafilactic, o reacție severă, potențial fatală. Aceasta se manifestă în felul următor:
- scăderea bruscă a tensiunii arteriale
- respirație dificilă
- pierderea conștiinței
- șoc
Atenție la etichete produselor
Dacă știi că ai alergie la scorțișoară sau dacă mereu ai avut de Crăciun simptome precum celor descrise mai sus, citește cu atenție etichetele. De Crăciun, o foarte mare paletă de produse au în compoziție scorțișoară și nu doar cele culinare, ci și produsele de igienă – ca pasta de dinți, apa de gură, săpunurile, parfumurile, chiar și detergenții.
CITEȘTE ȘI: Alimentația mamei în timpul alăptării
Cu ce poți înlocui scorțișoara?
Ghimbirul, nucșoara dar și alte condimente o pot înlocui cu succes. ATENȚIE la mixul de condimente pe care îl cumperi în această perioadă a anului, cel mai adesea conține și scorțișoară. Dar și la produsele sărate pe care le cumperi gata preparate de pe piață, chiar și acestea pot conține scorțișoară. Atunci când alegi să prepari în casă ceea ce pui pe masa de Crăciun, înlocuiește scorțișoara din rețete cu alte condimente similare, cum ar fi:
- cuișoare englezești (allspice)
- anason
- chimen
- cuișoare
- fenicul
- ghimbir
- nucșoară
- vanilie
Cum știi dacă ești alergic la scorțișoară
Dacă ai manifestat simptome alergice la mai multe alimente care nu par să aibă legătură, poți suspecta o reacție alergică la scorțișoară.
Dacă reacțiile apar după consumul de alimente preambalate sau servite la restaurant, dar nu apar după consumul acelorași alimente preparate acasă, acestea ar putea fi cauzate de o alergie la condimente.
Ține cont și de faptul că reacțiile alergice pot fi declanșate după atingerea sau inhalarea scorțișoarei și a altor condimente. Așa că verifică cu atenție produsele de îngrijire personală și alte articole de uz casnic pentru a vedea dacă conțin scorțișoară.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.