Daca te intrebi care sunt cele mai potrivite activitati pentru copilul tau, din gama sporturilor de iarna, te invitam sa descoperi alaturi de noi cateva idei, in functie de varsta pe care o are micutul.
Ti-e teama ca temperaturile scazute l-ar putea imbolnavi pe copilul tau? Ei bine, avem vesti bune pentru tine, care ar trebui sa te linisteasca: gerul omoara majoritatea agentilor patogeni, iar specialistii recomanda scoaterea micutului afara, indiferent de vreme. Bine, aproape indiferent de vreme, caci nu are nici un sens sa scoti bebelusul de cateva luni cand afara sufla crivatul, sau temperaturile sunt mai mici de -10 grade Celsius.
Sporturi de iarna pentru copii – Saniusul
Adecvat inca din bebelusie, cand va sta asezat pe o saniuta speciala si mami sau tati il vor plimba, pana mult mai tarziu, iti spunem un secret: multi oameni mari iubesc sa alunece la vale pe derdelus, saniusul tine de siguranta, mai mult decat de orice altceva.
Recomandam saniile de plastic, care nu vor produce accidente periculoase pe partie, in caz de ciocnire nedorita. Te sfatuim sa descurajezi incercarile copiilor mai mari de a-si improviza sanii din saci de gunoi, capace de pubela, colace pentru piscine, caci e foarte usor sa pierzi controlul asupra acestui gen de piesa. De asemenea, sub nici o forma nu folosi saniute de plastic care sunt rupte, sparte, degradate in vreun fel.
Capitolul siguranta este la fel de important ca si alegerea saniutei. Casca ar trebui sa fie obligatorie, iar copilul, incurajat sa se dea stand in sezut, nu culcat. Si sub nici o forma nu apela la variante aparent amuzante, insa extreme de periculoase, cum sunt saniutele legate de masina pentru a capata mai multa viteza.
Alegerea partiei nu trebuie nici ea ignorata. In mod ideal, ea ar trebui sa fie nu foarte abrupt, curatata de pietre, fara obstacole, iar partea de final sa nu “dea” intr-o strada circulata de masini.
Sporturi de iarna pentru copii – Patinaj
In general, abia dupa varsta de 3 ani copiii beneficiaza de o dezvoltare motrica suficient de buna, care sa le permita sa se tina pe picioare pe patine. Indiferent daca e prima oara cand mergeti pe gheata, sau daca ai acasa un mic hockeist, regula de baza este intotdeauna aceeasi: patinatul se face exclusiv pe patinoar.
Lacurile inghetate pot reprezenta un pericol mortal daca sunt folosite prea devreme. Mai mult decat atat, din motive de siguranta, se recomanda ca patinajul sa se faca in perechi, mai ales daca se desfasoara in alta parte decat pe patinoar.
Siguranta nu trebuie nici ea ignorata. Patinele trebuie sa aiba marimea potrivita, sa fie corect incheiate; casca nu ar trebui sa lipseasca nici pe patinoar, iar in cazul antrenamentelor de hockey, ar trebui sa te asiguri ca juniorul poarta tot echipamentul de protectie.
Pe patinoar, invata-l pe copil sa patineze in aceeasi directie ca restul multimii si sa evite miscarile prea bruste sau „alergatul” printre ceilalti participanti, care s-ar putea sa nu fie destul de atenti sau de priceputi incat sa se fereasca. In sfarsit, pe patinoar nu se intra cu guma sau bomboane, din cauza riscului de inec.
Sporturi de iarna pentru copii – Skiat si snowboarding
Aceste doua sporturi de iarna presupun utilizarea unui echipament destul de complex, care la aceasta varsta, de obicei, se inchiriaza, caci nu este foarte practic sa le cumperi si sa fie folosite pentru un singur an. Pe langa skiuri sau placa, clapari si legaturi, este necesar un echipament de protectie potrivit, incepand cu hainele adecvate, si terminand cu o casca speciala, bine inchisa, si ochelari care sa protejeze ochii impotriva soarelui, stralucirii zapezii, fulgilor sau vegetatiei care ar putea sa raneasca.
Exista multi copii care se urca prima oara pe skiuri la varste de 2-3 ani, dar in general abia pe la 4-5 ani micutii reusesc sa isi mentina echilibrul corect si sa avanseze in deprinderea acestui sport. E bine sa apelezi la ajutorul unui instructor calificat, daca tu insuti nu esti destul de priceput incat sa il inveti eficient pe micut cum sa alunece, cum sa se opreasca sau cum sa vireze.
In familia voastra, ce sporturi de iarna se practica in familie? De la ce varste ati inceput?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.