- Ce este spasmul hohotului de plans?
- Exista o cauza medicala clara a spasmului hohotului de plans?
- Cum iti poti ajuta copilul in timpul unei crize?
- Spasmul hohotului de plans poate fi prevenit?
Ce este spasmul hohotului de plans?
Spasmul hohotului de plans este o experienta infricosatoare, insa fara urmari pentru cel mic. Afla tot ce trebuie sa stii despre cauzele sale si modul in care poate fi prevenit! Desi poate fi inofensiv, spasmul hohotului de plans a speriat numeroase mamici. Este important sa stii sa reactionezi corect in cazul in care i se intampla asta copilului tau! Spasmul hohotului de plans reprezinta o pierdere temporara a cunostintei in timpul unei crize de plans intens. El apare mai frecvent la bebelusii intre 6 si 18 luni si dispare singur pana la varsta de 4-5 ani. Spasmul hohotului de plans se datoreaza intrucatva unei imaturitati a sistemului nervos central. Bebelusul plange atat de intens incat efectiv „uita” sa isi controleze respiratia, ramanand in apnee. Lipsit de oxigen, copilul devine cianotic, dupa care isi pierde cunostinta pentru cateva secunde din cauza irigarii insuficiente a creierului.
Uneori, pierderea cunostintei este insotita si de miscari scurte si bruste ale mainilor si picioarelor. Desi apare relativ frecvent, se pare ca unul din 20 de copii sufera macar un episod de acest tip in primii 2 ani de viata, spasmul hohotului de plans este un episod infricosator pentru orice parinte, care nu stie ce i se intampla copilului sau si nici cum sa reactioneze ca sa il ajute.
Exista o cauza medicala clara a spasmului hohotului de plans?
Medicii au ridicat numeroase ipoteze despre cauzele acestui sindrom. Unii specialisti considera ca el se datoreaza imaturitatii sistemului nervos in favoarea acestei ipoteze pledand faptul ca, pe masura ce copilul creste, episoadele devin tot mai rare, disparand complet apoi. Alti specialisti sustin ca este vorba despre o reactie exagerata a organismului, care apare cu precadere la copiii mai sensibili si mai emotivi. S-a ridicat ipoteza existentei unui factor genetic care declanseaza acest sindrom, insa ipoteza nu a fost inca dovedita. S-a sugerat ca anemia feripriva ar putea fi o cauza determinanta a spasmului hohotului de plans. Reactia copiilor la administrarea de suplimente de fier starneste insa controverse: un supliment de fier administrat unui copil cu o carenta de fier determina rarirea crizelor, in timp ce administrarea fierului la copii care au deja rezerve suficiente, duce la cresterea numarului de crize.
Cum iti poti ajuta copilul in timpul unei crize?
Spasmul hohotului de plans este inspaimantator pentru orice parinte, mai ales cand se manifesta prima oara, iar parintele nu stie ce se petrece. Este important totusi sa iti pastrezi calmul. Copilul trebuie asezat intr-un loc sigur, din care nu exista pericolul sa cada, si i se vor ridica usor picioarele. Este indicat sa il asezi cu capul usor inclinat intr-o parte, pentru a evita sa se inece cu saliva sau cu mancare, in cazul in care criza s-a declansat chiar la momentul mesei. Nu incerca nici un fel de manevre de resuscitare, caci nu sunt necesare. Unii copii ies brusc din starea asta si isi „amintesc” sa respire daca li se sufla usor in fata. Atunci cand copilul isi revine, asigura-l ca totul e in regula si linisteste-l.
Odata ce copilul tau a trecut prin primul spasm al hohotului de plans, este indicat sa consulti medicul pediatru, care te va trimite la un neuropsiholog infantil. Desi este foarte putin probabil sa fie vorba despre altceva, este important ca medicul sa se asigure ca nu exista nici o alta problema de sanatate.
Spasmul hohotului de plans poate fi prevenit?
Prevenirea spasmului hohotului de plans este sinonima cu prevenirea plansetelor si a crizelor de furie ale micutilor. Dupa cum stim cu totii, acest lucru nu este pe deplin posibil. Tantrumurile sunt normale la o anumita varsta, ba chiar frecvente intre 2 si 3 ani. Cat este mic, copilul cade, se loveste, isi doreste jucaria altui copil, are o multime de motive de frustrare, care se pot finaliza cu un plans in hohote. Asadar, trateaza situatia cu realism si nu te invinovati pentru ca nu reusesti sa previi complet plansetele copilului tau. Pe masura ce creste insa, il poti ajuta sa isi gestioneze mai bine emotiile, sa isi exprime sentimentele si altfel decat prin plans intens. Vei vedea ca pe masura ce creste, aceste episoade se vor rari.
Copilul tau a suferit de spasmul hohotului de plans? Cum i-ai facut fata si la ce varsta a avut ultimul episod?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.