Președintele Societății Române de Pediatrie, prof. dr. Doina Anca Pleșca, a arătat că mecanismele de apărare la copii sunt extrem de complexe, putând chiar bloca infectarea. Imunitatea cu care se nasc copiii și cea pe care o dobândesc prin răceli repetate fac inutilă vaccinarea copiilor. Aceste declarații, cât și cele mai recente studii medicale au fost expuse într-o conferință desfășurată sub egida Academiei de Științe Medicale.
Președintele Societății Române de Pediatrie, prof. dr Doina Anca Pleșca, confirmă faptul că virusul Sars-Cov-2 nu afectează copiii, ei având o imunitate naturală în fața tipurilor de coronavirus și un răspuns imunologic încrucișat în fața virusului Sars-Cov-2. De altfel, dna prof. dr Doina Anca Pleșca a specificat foarte clar că sunt multe tipuri de virusuri care generează aceeași simptomatologie cu cea a Covidului, ca atare copiii nu trebuie diagnosticați numai cu SARS-Cov-2.
„Integritatea endoteliului, receptori mult mai puțini și, culmea, creșterea citokinelor imunomodulatoare, și nu inflamatorii, sunt factorii care apără copiii. Acest demers în lumea științifică, în a se lămuri de ce copilul este altfel față de adult în această patologie, se regăsește într-un foarte interesant studiu american (1), publicat de CNN. Potrivit acestuia, copiii se îmbolnăvesc foarte frecvent și multe dintre bolile acestora în primii ani de viață sunt inclusiv produse de coronavirusuri umane, altele decât SARS-Cov-2, iar pentru acest nou virus se pare că anticorpii dezvoltați împotriva coronavirusurilor umane ar avea un răspuns imunologic încrucișat. Pe de altă parte, vorbim despre raritatea receptorilor pentru enzimele care vor infecta și vor declanșa boala, apoi particularitatea imunologică a copilului, care este protectivă, el fiind apărat printr-o celularitate și citokine de tip Th2 și, nu în ultimul rând, faptul că un copil nu este capabil să sintetizeze markeri proinflamatori pe care îi regăsim în mod preponderent la adulți“, a declarat președintele Societății Române de Pediatrie.
CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Studiul spune că „virusul nu mai are unde să se fixeze“
„Infecțiile recurente și concurente, practic, într-un limbaj nu foarte academic, nu mai permit virusului nou-venit să mai încapă, efectiv nu are unde și cum să se fixeze. Apoi avem diferențe în compoziția microbiotei, în mod deosebit cea nazofaringiană, nivelurile crescute de melatonină, aceasta fiind un antioxidant și un antiinflamator găsit într-o cantitate substanțială la copii, care îi protejează. Și, nu în ultimul rând, expunerea redusă la SARS-Cov-2, pentru că un copil se îmbolnăvește de la adult, ori, trecând printr-un pasaj al adultului, copilul vine cu o generație 2-3 de virus, care este mult mai puțin virulentă“, precizează președintele Societății Române de Pediatrie.
Medicul pediatru Mihai Craiu vine să întărească poziția oficială a SRP, adăugând că grupele vulnerabile din rândul micuților sunt bebelușii și copiii mai mari care au boli grave.
„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectați fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc. Pacienții care sunt acum în terapie intensivă în Romania sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave“, a declarat medicul.
Nu ne speriem de primii muci, avem grijă dacă apare febra
Simptomele provocate de infectarea cu SARS-Cov-2 sunt asemănătoare cu gripa, iar medicul pediatru Mihai Craiu ne sfătuiește să nu intrăm în panică dacă copilul începe să manifeste simptome de răceală sau gripă.
„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.“
În aceeași ordine de idei, prof. dr. Doina Anca Pleșca spune că cei mici generează forme ușoare de boală care, de multe ori, seamănă cu o gripă și, chiar dacă dezvoltă forme severe, se recuperează destul de ușor. „Nu trebuie să uităm că există și gripă, și rotavirus, și rinovirus, există și streptococ, iar toate au cam aceleași simptome și nu trebuie să-i considerăm pe toți ca având SARS-Cov-2, ba dimpotrivă. Să nu uităm că bolile vechi trăiesc și trebuie tratate“, a precizat prof.dr. Doina Anca Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie.
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Așadar, copiii sunt diferiți de adulți și puternici în fața SARS-Cov-2
Conform datelor adunate și analizate în ultimele luni de medici de pretutindeni, reiese faptul că oriunde în lume, indiferent de sistemul medical „mortalitatea în cazul copiilor este de peste 100 de ori mai mică decât la grupa de vârstă 65+, iar numărul de spitalizați cu forme grave la copii este de sub 1% din toți pacienții confirmați în lume“, a declarat pediatrul Mihai Craiu pentru Mediafax.
„Modul în care a fost creat acest studiu a oferit o oportunitate unică de a monitoriza obiectiv caracteristicile bolii COVID-19 la copii și tineri și a permis detectarea apariției unui nou sindrom inflamator multisistem asociat temporar cu Sars-CoV -2 infecție“, a declarat prof.dr. Adilia Warris, specialist pediatru boli infecțioase , University of Exeter.
„Dintre copiii care au nevoie de spitalizare, se remarcă două grupuri. Unul este acela al copiilor cu boli preexistente, care îi fac vulnerabili. Al doilea este reprezentat de acea mică parte din copii care par să dezvolte un sindrom inflamator multisistem, apărut în Marea Britanie din aprilie. Acești copii prezintă de obicei febră și dureri abdominale și par să răspundă bine la tratament, deși mulți par să aibă nevoie inițial de asistență medicală intensivă“, a adăugat prof. dr. Athimalaipet Ramanan, pediatru reumatolog, University of Bristol.
CITEȘTE ȘI: Manifestări ale sindromului post-COVID la copii care te trimit direct la medic sau la urgențe
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.