Bucataria este considerata inca „sufletul” unei locuinte. De multe ori acolo e mama, trebaluind si discutand cu tatal copiilor, cu copiii sau….cu ea insasi. In bucatarie sunt insa multe lucruri periculoase pentru copii. Siguranta micutului tau este esentiala!
Regula de aur a sigurantei copilului este ca acesta trebuie supravegheat mereu. Este suficient uneori sa iti arunci privirea 5 secunde la budinca din cuptor, ca sa descoperi ca micutul a facut o boroboata. Boroboatele nu sunt deloc rele, atata timp cat copilul nu este pus in pericol! Si cum bucataria este locul in care coexista obiecte ascutite, obiecte marunte, obiecte taioase si focul, e nevoie de o atentie sporita!
Ce trebuie sa faci pentru ca micutul sa fie in siguranta in bucatarie!
Atentie la aragaz sau plita dupa caz! Cel mai probabil nu va fi suficient sa ii spui copilului ca „nu e voie” sa umble la aragaz pentru ca „frige”. El nu stie ce inseamna asta! Aseaza o oala cu apa pe foc si atunci cand fierbe, plimba-i manuta pe deasupra aburului, atat cat sa nu se friga, dar sa simta ca aburul este cald. Asa, va intelege mai bine ce inseamna ca ceva este fierbinte.
Asigura usa cuptorului. Ea este oricum fierbinte atunci cand cuptorul este aprins, dar deschiderea usii cuptorului face sa rabufneasca afara un val de abur fierbinte care se afla chiar in dreptul fetei copilului!
Ai grija ca orice cratita ai pe aragaz, manerul sa fie indreptat spre interiorul aragazului. Ideal ar fi ca cel mic sa nu se invarta in apropierea aragazului atata timp cat el este aprins sau sunt oale fierbinti pe el.
Ai grija la sertarul cu tacamuri! Este bine ca el sa fie securizat tot simpul sau, si mai bine, tacamurile sa fie tinute intr-un dulap suspendat la care copilul nu ajunge. Cei mai multi dintre copii deslusesc repede modul in care pot fi desfacute sigurantele si opritorile!
Ai o deosebita grija la cutite. Nu le lasa pe masa sau in scurgatorul de vase, copilul ar putea ajunge la ele. Este bine sa ii arati copilului cat de ascutite sunt cutitele si sa ii explici ca se poate rani tare cu ele.
Ai grija la detergenti si solutiile de curatenie. Indiferent daca le folosesti la baie sau la bucatarie, toate solutiile de curatenie ar trebui tinute intr-un dulap incuiat sau intr-un dulap la inaltime.
Foloseste un scaun de masa omologat pentru bebelusi si copii si respecta cu strictete instructiunile de folosire. Prinde centurile de siguranta conform recomandarilor producatorului de fiecare data cand asezi copilul in scaunel
Ai grija la condimente, pot fi periculoase. Scortisoara, de exemplu, este un condiment minunat in cantitati mici, insa poate fi extrem de periculoasa daca este inghitita in cantitate mare sau, mai rau, inhalata!
Ai grija la boabe, seminte. Destui copii au ajuns la ORL pentru ca si-au bagat boabe de fasole in nas sau urechi. Unele dintre cele mai sigure jucarii din bucatarie sunt pastele. Joaca cu boabe si seminte de marimi si culori diferite este indicata dar doar sub stricta supraveghere.
O atentie deosebita trebuie acordata farfuriei copilului, mai ales daca abia ai pus mancarea fierbinte in ea, cu gandul sa o lasi sa se raceasca intai, cateva minute. Numerosi copii au suferit arsuri cand au incercat sa ia farfuria pe care o cunosteau ca fiind a lor.
Atentie la microbi. Evita, de exemplu, sa atingi alte obiecte atunci cand manipulezi carnea cruda, mai ales jucarii de-ale copilului sau tacamurile pe care tocmai le foloseste.
Ai grija la podelele alunecoase! Atentie la colturile mesei. O lunga perioada de timp copilul va avea exact inaltimea potrivita pentru a se lovi tare la cap sau la ochi.
Atentie la locul de depozitare sau aruncare a pungilor si sacoselor de plastic. Sunt foarte periculoase pentru copii!
Atentie la alcool. Cele mai frecvente accidente se intampla cu sticle incepute si depozitate in frigider si cu pahare in care a ramas alcool dupa ce ai avut musafiri.
Atentie la folia alimentara! Riscul de sufocare este imens!
Magnetii de frigider sunt foarte periculosi, cu atat mai mult cu cat sunt atat de colorati si de tentanti.
Obiectele din sticla trebuie depozitate in zone la care copilul nu are acces pentru a evita spargerea lor si taieturile.
Atentie la masina de spalat vasele. De multe ori in ea se afla cutite, furculite si alte obiecte ascutite, chiar la indemana copilului.
Scoate din priza electrocasnicele mici. Prajitorul de paine, sanwich maker-ul, storcatorul de fructe, atunci cand nu sunt in uz. Nu le lasa la indemana copilului, multe contin zone taioase sau in care copilul isi poate prinde degetele.
Evita sa folosesti fata de masa. Copiii au tendinta de a trage de ea, daramand astfel tot ce e pe masa.
Tu ce sfaturi le-ai mai da mamicilor in legatura cu siguranta copiilor in bucatarie?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.