Intr-o tara majoritar crestin ortodoxa, Sfanta Impartasanie este considerata a fi unul dintre cele mai importante ritualuri respectate de catre credinciosii practicanti.
Sfanta Impartasanie este una dintre Tainele ortodoxiei. Ea este deosebit de importanta pentru ortodocsii praticanti, simbolismul ei fiind unul deosebit.
Ce este Sfanta Impartasanie?
Conform ortodoxiei, Sfanta Impartasanie este Taina prin care crestinii evlaviosi se impartasesc cu insusi Trupul si Sangele Domnului Iisus Hristos. Painea si vinul care se ofera la Impartasanie simbolizeaza tocmai asta. Conform credintei ortodoxe, Impartasania este esentiala pentru a primi Viata Vesnica dupa moarte. Crestinii ar trebui, conform normelor religioase, sa se impartaseasca de macar 4 ori pe an, cu ocazia celor 4 posturi mari, insa ei o pot face saptamanal, in cadrul Sfintei Liturghii.
Care sunt argumentele pro-Impartasire la copii?
Crestinii ortodocsi practicanti sunt convinsi ca Sfanta Impartasanie le va pastra copiii sanatosi si voinici si ca ii va proteja de relele ce ar putea sa li se intample oricand, asa cum ni se poate intampla tuturor. Credinta lor este atat de puternica incat isi doresc sa o transmita copiilor lor prin exemplul personal. Copiii vor creste asadar intr-un mediu in care se respecta numite obiceiuri si traditii religioase si, astfel, vor deveni la randul lor crestini practicanti.
De ce refuza unii parinti sa isi impartaseasca copiii?
Conform credinciosilor, lipsa de adevarata credinta este cea care ii face pe unii parinti sa gaseasca argumente impotriva Impartasirii copiilor.
Unul dintre motive este ca modul in care se ofera Sfanta Impartasanie este neigienic. Duminica, spre sfarsitul slujbei, parintele va oferi cate o lingurita de vin tuturor celor care sunt pregatiti pentru Impartasanie, folosind acelasi pahar cu vin si aceeasi lingurita. In majoritatea bisericilor insa, preotul cheama intai la Impartasanie copiii si apoi adultii. In plus, spun credinciosii, este imposibil ca vinul sfintit sa transmita boli, un rol important jucand si faptul ca paharul din care se ofera este de argint.
Un alt motiv este legat de oferirea de alcool copiilor. Si aici parerile sunt impartite. In timp ce mamicile credincioase sustin ca gestul este mai degraba simbolic, ca nu este nici macar vorba despre o lingurita plina de vin, ci de o picatura care abia atinge buzele bebelusului, celelalte mamici spun ca in nici un caz vreo picatura de alcool nu ar trebui sa ajunga in gura unui bebelus.
Sa impartasim bebelusii si copiii mici!
Ca in toate celelalte probleme care tin de religie, primirea sau nu a Sfintei Impartasanii ramane la latitudinea fiecarui parinte. Cele doua tabere, pro si contra Impartasirii copiilor, se ciocnesc destul de violent atunci cand vine vorba despre dialogul pe aceasta tema delicata. Argumentele fiecareia dintre tabere sunt imposibil de acceptat de catre cealalta.
Credinciosii nu vor concepe niciodata ideea ca Trupul si Sangele Mantuitorului ar putea fi sursa de boli, in timp ce necredinciosii nu vor accepta ideea ca niste cantari bisericesti pot „steriliza” lingurita folosita de catre preot. Ca in tot ceea ce tine de credinta, este preferabil sa facem propriile alegeri, pe care nu este necesar sa le justificam in fata nimanui.
Linkuri utile despre Sfanta Impartasanie
Lăsaţi copiii să vină la Sfânta Împărtăşanie!
Răspunsuri duhovniceşti: Bucuria copiilor de a se împărtăşi cu Hristos
Tu iti duci copiii sa primeasca Sfanta Impartasanie? Cat de des?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.