Aceste rânduri vin în ajutorul proaspeților părinți dar și a celor mai „vechi” într-ale parentingului, părinți care par a nu mai înțelege limbajul bebeluşesc sau se află în fața unor fluctuații de temperament, teritorii complet necunoscute. Nu de puține ori se întâmplă ca cel mai dulce și liniștit bebeluș să se transforme într-unul agitat, nemulțumit, într-o permanentă foială, momente în care orice rutină, cântecel, legănat, metodă de liniștire nu mai funcționează. Care este motivul pentru care aveți brusc un copil atât de agitat?
Un salt sau un puseu este un impuls de creștere prin care trece bebelușul, care include schimbări bruște ale corpului (gândiți-vă la circumferința capului) sau a dezvoltării mentale a copilului. Aceste transformări sunt determinate în funcție de data scadentă a bebelușului, nu de data reală a nașterii, denumită și „vârsta ajustată sau corectată”!
Cum se manifestă un puseu de creștere și care sunt semnele?
Pe parcursul desfășurării puseurilor de creștere, părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare și informație, doarece bebelușii devin mai neliniștiți și plâng neconsolabil în timpul și după alimentație. Modificările care apar în cadrul puseurilor sunt și cele legate de somn. Unii bebeluși au tendința de a fi mai somnoroși, alții pot avea intervale de somn mai scurte și treziri dese în cursul nopții, treziri care până în momentul actual nu aveau loc, dar modificările de acest tip pot afecta și potența starea de neliniște din timpul zilei. Un aspect pozitiv este acela că în timpul puseelor, bebelușii dobândesc și anumite abilități de dezvoltare psihică.
Cât durează de obicei un puseu de creștere?
Puseurile de creștere durează de regulă 1-3 zile în cazul bebelușilor mici sau chiar și o săptămână dacă copiii sunt mai măricei, nu există o regulă.
Când apar puseurile de creștere (etapele de tranziție)?
• 7-10 zile
• 3-4 săptămâni
• 5-6 săptămâni
• 3 luni
• 4 luni
• 6 luni
• 9 luni
Iată un tabel cu lunile când pot să apară un puseu de creștere la bebelusi
Iată care sunt cele mai importante 4 schimbări în timpul unui puseu de creștere la bebeluși
Puseu creștere = Foame, foame, foame
Copiii alimentați cu lapte praf care în urma mesei par a fi încă înfometați, fiind administrată aceeași cantitate de lapte care anterior era suficientă. Ce se întâmplă? Explicația constă în faptul că în timpul acestor etape, organismul bebelușului necesită mai multă energie, deci un aport caloric mai mare, acest lucru realizându-se prin creșterea treptată a porției de lapte cu 10-15 ml/zi, având grijă la supraalimentarea acestuia. Poate părea derutant, atunci când ritmul și cantitatea alimentației pare a fi constant și regulat, iar părinții aveau impresia că în sfârșit pot avea un respiro. Când trec printr-un puseu de creștere bebelușii alăptați vor cere sânul mult mai des, chiar și din 10 în 10 minute, dând impresia că nu se satură. Nu trebuie să oferiți supliment de lapte praf!
CITEȘTE ȘI:
Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân
Regresia somnului la bebelusi
Puseu creștere = Mi-e somn, dar nu sunt obosit și mă trezesc repede
Somnul des dar de scurtă durată este un indiciu important pentru puseul de creștere. Am spune că cea mai importantă perioadă este cea din jurul vârstei de 4 luni care coincide și cu regresia somnului. Pentru a înțelege regresia somnului este important să „dibăcim” cauzele unui somn neodihnitor cu treziri constante:
– copilul nu respectă un anumit program de somn pe timpul zilei
– începând de la vârsta de 4 luni își pot face apariția primii dințișori care pot crea un disconfort dentar
– mediul în care copilul doarme nu este unul liniștit sau confortabil din punct de vedere termic
– siesta are loc într-un timp tardiv al zilei
– inversarea ritmului somn-veghe
Ce pot face ca bebelușul meu să doarmă din nou?
Că nou părinte, una dintre cele mai mari întrebări este probabil „voi mai dormi vreodată?”. La această vârstă, somnul bebelușului este foarte dezorganizat, deoarece salturile în dezvoltare pot afecta somnul. Nou-născuții pot experimenta confuzia zi/noapte, ceea ce înseamnă că unii bebeluși vor dormi mai mult timp în timpul zilei și se vor trezi mai frecvent noaptea.
Câteva sfaturi pentru a combate confuzia zi/noapte:
– în timpul zilei folosiți lumina naturală ca stimulent.
– pe timpul nopții încercați să estompati orice sursă de lumina, păstrand spațiul de somn cât mai întunecat pentru a oferi o stimulare cât mai mică posibil.
– puteți infăşura copilul ca şi într-un cocon pentru a avea impresia că se află în pântecul mamei
Puseu creștere = Toate sinonimele agitației
Motivul perioadelor de neliniște și frământare coincid de cele mai multe ori cu perioada colicilor care se caracterizează prin plâns neconsolabil mai mult de 3 ore pe zi și pe o perioada mai lungă de 3 săptămâni. La copiii mai mari, agitația poate debuta chiar în timpul erupției dentare, moment în care părinții pot încerca diverse metode care pot calma micuțul: geluri gingivale calmante, masaje ale gingiilor, jucării pentru dentiție. CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Puseu creștere = Hopa, gângurim sau aplaudăm
Vestea pozitivă este că în timpul puseurilor de creștere, cei mici dobândesc și câteva achiziții de dezvoltare psiho-comportamentală sau perfecționarea anumitor abilități deja existente. Acesta este și motivul pentru care fontanela rămâne mai mult timp deschisă, creierul copilului fiind într-o continuă dezvoltare, de la puseu la puseu micuțul va fi din ce în ce mai „înțelept”, fiind capabil să întreprindă anumite gângureli, imitări ale animăluțelor sau chiar încercarea de a pronunța cuvinte la momentul oportun.
Cum trebuie să gestioneze părinții cele 4 schimbări din timpul unui puseu de creștere?
Ajutorul familiei este foarte important, cu atât mai mult în cazul trezirilor nocturne. Să nu uităm că oricât de mult eroism se ascunde într-o mămică, și aceasta are nevoie de odihnă și momente de liniște. Părinții trebuie să învețe să asculte nevoile copilului, ameliorand aceste perioade de tranziție. În această perioada copilul are nevoie de multă multă atenție, de aceea contactul skin-to-skin poate fi de mare ajutor. Bebele se va simți protejat și va beneficia de alte avantaje care îl vor ajuta să depășească această perioada cu brio.
Părintele nu trebuie să compare puseul propriului copilaș cu cele ale altui copil, deoarece fiecare micuț se manifestă diferit, având cicluri mai scurte sau mai îndelungate. A se reține că aceste ieșiri din afara sferei bebeluşeşti sunt de scurtă durată care se vor finaliza cu anumite achiziții psihologice și comportamentale, influențând ulterior copilul într-un mod pozitiv. Posibil ca unii părinți la auzul puseurilor de creștere le identifica cu un oarecare disconfort dureros, dar în realitate nu există dovezi concrete din punct de vedere medical care să ateste faptul că dezvoltarea organismului provoacă suferință. Aceste perioade de creștere trebuie luate ca atare, ca fiind procese normale pe care le traversează toți copiii, fiecare etapă cu frumusețea ei. CITEȘTE ȘI: 5 indicii că bebelușul trece printr-un puseu de creștere
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.