Esti in al treilea trimestru, in luna a 8-a de sarcina care dureaza de la saptamana 32 la saptamana 36 de sarcina.
Tu ai 34 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 32 saptamani.
Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca.
TU: In saptamana 34 de sarcina este posibil ca mainile si picioarele sa fie din ce in ce mai umflate, mai ales spre sfarsitul zilei. Daca edemele sunt si la nivelul fetei si sunt insotite si de alte simptome precum dureri de cap, ameteli, invinetirea extremitatilor contacteaza de indata medicul sau un serviciu de urgenta, deoarece acestea pot fi semne de preeclamsie.
Daca nu ai intrat in concediu prenatal solicita micsorarea normei de lucru in cazul in care esti obosita si simti ca nu mai faci fata. La controalele prenatale ai grija sa ti se masoare tensiunea arteriala, sa ti se prescrie analize pentru masurarea glicemiei si pentru depistarea infectiilor urinare atat de comune in timpul sarcinii.
Cercetarile moderne, mai ales cele din domeniul fiziologiei, au aratat ca pentru buna desfasurare a unei nasteri exista cateva conditii esentiale: mama trebuie sa se simta in siguranta, sa nu se simta observata si sa nu-i fie frig. Auzim din ce in ce mai des cuvantul „doula” in relatie cu sarcina si nasterea. Rolul unei doule este acela de-a asigura aceste trei conditii, astfel incat nasterea sa aiba loc fiziologic, fara interventii nenecesare, care pot ingreuna bunul mers al lucrurilor.
Ruperea membranelor – mai frecvent cunoscuta ca „ruperea apei”, reprezinta ruperea sacului amniotic si pierderea lichidului amniotic. Atunci cand aceasta se intampla inainte de 37 de saptamani de sarcina, se considera ca ruperea membranelor este prematura.
Daca ruperea membranelor s-a produs inainte de saptamana 34 de sarcina, este probabil sa iti fie administrate doua injectii cu Dexamethasone. Acesta este un corticosteroid care contribuie la maturizarea plamanilor bebelusului si care reduce riscul hemoragiilor intracerebrale, ambele probleme frecvente la prematuri, si il pregateste pentru cazul unei nasteri premature, dandu-i sanse suplimentare si reducand complicatiile.
Majoritatea bebelusilor prematuri sunt nascuti in saptamanaile 34-37 de sarcina, cand practic au sanse foarte bune de supravietuire, desi si ei au un risc crescut de complicatii care lipsesc in cazul copiilor nascuti la termen.
Factori de risc pentru nasterea prematura sunt:
- O nastere prematura in antecedente;
- Sarcina multipla;
- Ai varsta mai mica de 17 ani sau mai mare de 35;
- Ai inceput sarcina cu o greutate mai mica decat normal sau castigul tau ponderal este redus pe perioada sarcinii;
- Ai inregistrat sangerari vaginale in primul sau al doilea trimestru;
- Ai avut anemie moderata sau severa la inceputul sarcinii;
- Fumezi, consumi alcool sau droguri;
- Au trecut mai putin de 18 luni intre cele doua nasteri;
- Nu ai beneficiat de ingrijiri prenatale deloc, sau ai beneficiat de ele tarziu in sarcina;
- Sarcina este rezultatul unor tratamente de fertilitate;
- Ai un status socioeconomic scazut.
Te-ar mai putea interesa:
Nasterea fara surprize – mamica informata stie la ce sa se astepte
Ce presupune nasterea prin cezariana?
Ce trebuie sa stii despre depresia postpartum?
7 sfaturi pentru a trece mai usor de depresia postpartum
La ce sa te astepti dupa nastere?
Revenirea dupa operatia de cezariana
Pericolele nasterii medicalizate excesiv
Ce trebuie sa stii despre ruperea prematura a membranelor?
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 31 cm si cantareste in jur de 2,2 kg.
Copilul este acoperit de un strat alunecos de grasime, denumit vernix caseosa. Acesta se ingroasa pentru nastere rolul sau fiind acela de a usura trecerea copilului prin canalul de expulzie.
La 34 se saptamani placenta ajunge la maturitate si incepe sa imbatraneasca. Sistemul imunitar al copilului care va lupta impotriva infectiilor continua sa se dezvolte. Fatul primeste prin placenta anticorpi care ii va asigura rezistenta pe termen scurt la boli pentru care mama are imunitate.
Bebelusii nascuti prematur, inainte de 37 de saptamani, primesc mai putini anticorpi si din acest motiv sunt mai predispusi la infectii imediat dupa nastere si in prima perioada de viata. Cauzele nasterilor premature pot fi multiple: sarcini gemelare, probleme de sanatate ale mamei, incompetenta cervicala (cand cervixul se deschide prematur), antecedente de nasteri premature sau pur si simplu un stil de viata nesanatos al femeii gravide. Statisticile demonstreaza ca nasterile premature apar in pana la 12% din totalul sarcinilor. Cu toate acestea majoritatea bebelusilor nascuti dupa 34 de saptamani se dezvolta normal si nu intampina probleme.
Uite ce se intampa cu tine si bebelusul tau in Saptamana 35 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.