Bună, sunt Elena, mămica unui băiat de 1 an și 4 luni. În timpul sarcinii, am citit și vizualizat atâtea filmulețe despre alăptat încât aș fi putut să îmi dau masteratul în alăptare. M-am pregătit fizic și psihic pentru naștere naturală și nicio clipă pentru cezariană. Însă, cum nu totul în viață este cum îți așterni, am născut prin cezariană la 38 de săptămâni și 1 zi, fără travaliu, doar cu apa ruptă și un calm pe care nu l-am mai simțit în viața mea.
Îmi amintesc și acum cum stăteam în fund pe masa de operație și vedeam medicii că se agita pe lângă mine, că se spală și se pregătesc să îmi arate băiețelul. Atât de frumos mi-au vorbit și cu atâta calm. La 3.35 am l-am văzut și următoarea întâlnire a fost la 11 am, când l-au adus în rezervă. A venit asistenta și mi l-a pus la sân. Ce senzație… Fața lui, mâinile lui, degetele lui și… sânii mei mai mari decât capul lui.
Patru zile am stat în spital, 4 zile în care cuvintele de ordine au fost: „suge destul”, „când plânge dă-i lapte praf”, „lasă că o să ai lapte”, „hai că te strâng eu de sâni să deblocam canalele”. CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA!
Am ajuns acasă și 7 zile au fost vis, până când bebe a decis că el nu vrea sânul stâng… Apoi pe cel drept… În disperare de cauză am început să mă mulg (sânii erau mai mari decât capul lui și îi era imposibil să prindă de sfârc) și să îi dau și lapte praf. Citisem despre consultanții în alăptare dar era exclus să chem pe cineva acasă, în plină pandemie, cu un bebe mic. Dar… După ce am stat să sterilizez, să spăl, să prepar lapte praf, să mă mulg, să sterilizez pompa, să spăl, să prepar lapte praf și din nou și din nou. Am spus GATA!
Eu sun la 07alaptare să văd ce mi se spune. Doamne… Vocea de la celalalt capăt al telefonului a fost exact ce aveam nevoie. Căldura, calmul, experiența și promisiunea de a veni și a mă ajuta m-au făcut să mai rezist câteva zile.
A venit Simona, cu mască, s-a spălat și dezinfectat și a avut grijă să mă liniștească în primul rând…. Apoi, mi-a adresat un set de întrebări, l-a verificat pe bebe de fren și mi-a pus puiul de om pe piept, eu fiind la 45 de grade întinsă… Citește pe larg: Frenul restrictiv poate afecta hrănirea la sân
Citește pe larg despre:
Alaptare in conditii de criza
Furia laptelui – Cat dureaza
Alaptarea la al doilea copil
Hranirea la san – O alegere personala
Cu piciorușele lui mici a împins fix în operația de cezariană și s-a dus către sfârc…. Câte explicații mi-a dat, cu câtă răbdare tot l-a pus la sân, mi-a arătat cum se folosește SNS- ul. Doamne… I-am mulțumit și încă o fac că a venit și ce m-a șocat a fost faptul că la câteva zile ea mi-a scris și m-a întrebat cum decurge totul, mi-a mai dat sfaturi. Am insistat atât de mult cu alăptatul din mai multe motive: hrana la purtător tot timpul, financiar, odihnă mai multă. Nimic nu este pierdut până nu renunți. Și cere ajutor. De asta nu mi-a fost jenă niciodată. Am cerut sfaturi și la amice cu care nu vorbisem de ani de zile. Iar cu consultantul în alăptare: nicio întrebare nu e stupida. Nimic nu îi mai șochează pe acești oameni minunați. CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
În momentul în care simțim că scăpăm situația de sub control și acționăm doar sub imperiul emoțiilor, cel mai bine este să ne oprim, să tragem aer adânc in piept de câteva ori și apoi să cauți soluții viabile. Începe prin a cere ajutor. Ajutor specializat, pentru că sfaturi de tot felul găsim oriunde. Alăptarea este subiectivă. Fiecare are propria experiență în acest sens. Doar că noi suntem diferiți. Fiecare cuplu mamă-copil este unic. Poate că o consultație în lactație ți se pare că este o cheltuială în plus, pe care parcă nu ți-ar trebui. Îți spun însă că e mult mai ieftină decât consumul de lapte praf necesar. Nici nu mai vorbesc despre investiția fenomenală pe care o faci pentru sănătatea copilului tău, dacă vei reuși să îți hrănești puiul cu lapte matern.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.