De-a lungul timpului, rolul tatalui in familie s-a schimbat, evoluand de la simplu furnizor de bunuri necesare unui trai confortabil, pana la un membru implicat activ in cresterea si educarea copiilor. Este implicarea tatalui importanta in formarea viitorului adult? In ce fel o influenteaza?
In trecut, rolul tatalui era unul oarecum simplu. Barbatul era responsabil sa asigure din punct de vedere material traiul familiei sale. El era responsabil de luarea deciziilor, insa nu se implica in ceea ce era legat de gospodarie si de cresterea copiilor. Implicarea sa in ceea ce priveste proprii copii incepea la varsta la care acestia fie trebuiau trimisi la scoala sau cand puteau sa contribuie si ei activ la bunastarea financiara a familiei.
Tatii joaca un rol esential in dezvoltarea copilului, inca de la nastere
Studiile au demonstrat existenta unui avantaj academic si social pe care copiii care au relationat bine cu tatal lor il au in fata celorlalti. De asemenea, se pare ca tinerii care au un tata implicat activ in educarea lor au un risc mai mic de a fi implicati in probleme de tipul dependentei de alcool, tutun sau stupefiante, furt sau alte infractiuni marunte.
Mai interesant decat atat, se pare ca nu are nicio importanta daca tatal locuieste impreuna cu copilul. Importanta implicarii sale in cresterea copilului ramane valabila si in cazul parintilor divortati. Un alt studiu a demonstrat ca simpla intrebare „Ce ai facut azi?” venita din partea tatalui, determina un interes crescut din partea copiilor fata de viata academica si rezultate scolare superioare.
Tatal este prima persoana cu care socializeaza bebelusul
Legatura intre un nou-nascut si mama sa este incontestabila si este bazata pe instinct, chimie, hormoni. Legatura cu tatal, desi poate incepe sa se formeze inca din viata intrauterina, este bazata pe altceva. Tatii ingrijesc copiii altfel decat o fac mamele, este un lucru dovedit de specialisti. De multe ori tatii nu sunt supraprotectori, ca mamele.
Tatii pur si simplu fac lucrurile altfel, nu mai bine, nu mai prost. Copiii invata astfel ca exista mai multe metode bune de a ajunge la rezultatul dorit. De asemenea, adaptabilitatea lor este stimulata de la primul pampers pus de tati.
Interactiunea sociala intre copii se petrece altfel in cazul in care acestia sunt supravegheati de tati
In parc, la locul de joaca, tatii au tendinta de a lasa copiii mai liberi si de a-i cenzura mai putin decat mamele. Tatii prefera asa-numita joaca nestructurata, lasandu-i practic pe copii sa isi inventeze singuri jocurile, spre deosebire de mame, care au tendinta de a organiza excesiv inclusiv joaca.
Astfel, copilul are ocazia nu doar de a asista, ci si de a participa la activ la creearea ierarhiei firesti din grupurile de copii, de a se descurca singur in situatii conflictuale, de a-si organiza singur schimbul temporar de jucarii pentru a obtine o jucarie pe care si-o doreste.
Exista si jocuri tata-copil care sunt altele, au alte reguli si in general sunt de o mie de ori mai distractive decat cele pe care copilul le joaca cu oricine altcineva. In general tatii sunt mai deschisi la mici nebunii si la incalcarea regulilor, prin urmare si timpul petrecut impreuna cu ei devine deosebit de pretios.
Insa inainte de a fi tata, orice tatic este in primul rand barbat
Interactiunea copilului cu mama sa ii transmite numeroase mesaje despre cum este „lumea femeilor”, daca putem spune asa. Dar interactiunea copilului cu tatal sau, observarea indeaproape a acestuia si a felului in care el relationeaza cu cei din jurul sau, intregesc imaginea copilului in legatura cu societatea, modelandu-i subconstientul in vederea viitoarelor sale interactiuni din viata sa de adult.
Rolul tatalui in crestrea baietilor
Este evident ca tatal va deveni un model pentru fiul sau, din toate punctele de vedere. S-a observat ca baietii orfani de tata sau care provin din familii monoparentale in care implicarea tatalui este inexistenta isi aleg un alt model masculin din anturajul foarte apropiat: un unchi, un var mai mare sau un frate mai mare sau chiar un bunic tanar.
De la tatii lor, baietii invata cum trebuie sa se poarte …barbateste. S-a observat ca baietii care au un model de urmat in persoana tatalui lor au in general mai putine probleme, adolescenti fiind. De asemenea, ei par sa aiba o mai buna identitate de gen si o constiinta crescuta asupra propriilor sentimente si trairi. CITEȘTE ȘI: Băieții de azi, bărbații de mâine. Unde greșim în educația băieților?
Rolul tatalui in cresterea fetelor
Rolul tatalui asuprea fetelor este de necontestat si de importanta egala cu cea a influentei barbatului din casa asupra baietilor. Desi dupa varsta pubertatii joaca tata-fiica incepe sa se reduca, locul ei putand fi luat de alte activitati de tipul excursiilor, iesirilor la pescuit sau a vizitelor la muzee, fiica va continua sa urmareasca tipul de relatie care exista intre parintii sai, integrand-o cumva in modelul subconstient despre cum trebuie sa functioneze o familie.
Cu alte cuvinte, urmarindu-si tatal, fetele vor invata ca este normal ca treburile casnice sa fie impartite echitabil sau, din contra, ca este indatorirea exclusiva a femeii sa se ocupe de gospodarie. Comportamentul tatalui fata de sotia sa conditioneaza subtil asteptarile pe care fetele le vor avea de la partenerul lor mai tarziu in viata. Este esential, prin urmare, ca relatia dintre parinti sa fie una armonioasa, bazata pe respect, intelegere si afectiune, deoarece orice alta conjunctura va transmite mesajul ca este normal si acceptabil ca partenerului de viata sa i se permita diverse derapaje.
Un studiu efectuat de sociologii de la Universitatea Oxford a demonstrat ca fetele care au beneficiat de o relatie pozitiva si stransa cu tatii lor in primii 5 ani de viata vor atinge pubertatea mai tarziu decat fetele care au avut relatii distante cu tatii lor. Aceiasi sociologi au constatat ca o relatie apropiata si sanatoasa a fetelor cu tatii reduce semnificativ riscul afectiunilor mentale aparute mai tarziu in viata. Laudele sincere si admiratia venite din partea tatalui contribuie esential la transformarea fetitelor in femei independente, puternice si increzatoare in propriile forte si resurse.
In concluzie, importanta unei relatii sanatoase si apropiate intre copii si tatii lor este la fel de mare ca cea dintre copii si mame. Impactul acesteia este semnificativ, mai ales pe termen lung, din punct de vedere social, emotional, contributia ei la devenirea ca adult fiind esentiala, indiferent de sexul copilului.
Asadar, mamele trebuie invatate sa incurajeze inca din prima zi formarea si dezvoltarea unei relatii satisfacatoare intre tata si copil, chiar daca tatal mai are uneori scapari de genul punerii scutecului cu fata in spate sau chiar daca atunci cand tatii insotesc copiii la joaca, doar foarfecele mai poate scoate petele de murdarie de pe haine. CITEȘTE ȘI: Relația tată-fiică | Cum influențează tatăl primii ani de viață și adolescența fiicei sale
Care este relatia dintre copilul tau si tatal sau? Cum ai incurajat formarea unei relatii stranse intre ei? Relatiile tata-copil din prezent sunt mai bune sau mai proaste decat cele de cand erai tu copil?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.