In multe maternitati din Romania, oferirea suplimentului de lapte praf reprezinta politica standard. Insa atunci cand nu exista motive medicale pentru a face asta, initiativa este de-a dreptul nociva. Afla cand este cu adevarat nevoie de lapte praf si cand ar trebui sa il refuzi!
Suplimentarea alimentatiei nou-nascutului cu lapte praf este o practica standard in cele mai multe maternitati. De cele mai multe ori, aceasta practica nu este justificata din punct de vedere medical. Exista insa parinti si chiar cadre medicale care considera ca administrarea unui supliment de lapte praf in primele zile de viata este o practica fara mari semnificatii, dar in realitate ea poate avea efecte nefaste atat asupra alaptarii, cat si asupra florei intestinale a bebelusului.
Cand este necesar din punct de vedere medical suplimentul de lapte praf?
In unele cazuri, o situatie medicala poate impune necesitatea administrarii unui supliment de lapte praf, de cele mai multe ori doar temporar. Iata care sunt cateva dintre aceste cazuri:
Hipoglicemia atestata de analizele de laborator. In cele mai multe spitale glicemia bebelusilor nu se masoara decat in cazuri speciale: mama diabetica, prematuritate, respiratii neregulate. Protocolul consta in administrarea de glucoza intravenos, dar in unele cazuri se prefera varianta suplimentarii cu lapte praf timp de cateva zile.
Deshidratarea bebelusului care nu se amelioreaza nici dupa acordarea de sprijin profesionist pentru alaptare.
Scaderea in greutate a nou-nascutului cu 8-10% concomitent cu intarzierea in instalarea secretiei lactate a mamei
Hiperbilirubinemia asociata cu o cantitate insuficienta de aport de lapte matern, in ciuda sprijinului acordat de catre un specialist in alaptare.
Retentia placentara.
Tesut glandular insuficient.
Boli de san sau antecedente de boli de san.
Situatii in care suplimentarea cu lapte praf nu are indicatii medicale
In cele mai multe cazuri in care nou-nascutului i se ofera lapte praf, el nu este de fapt necesar din punct de vedere medical:
Bebelusul este somnoros, suge de mai putin de 8 ori in primele 24-48 de ore, pierde mai mult de 7% din greutatea de la nastere si este clinic sanatos. Cei mai multi dintre nou-nascuti au cateva ore de agitatie imediat dupa nastere, dupa care pot avea perioade mai lungi de somn. Este mai bine ca mama si bebelusul sa fie lasati impreuna, contactul piele pe piele mijlocind pornirile bebelusului de a se hrani.
In cazul in care un bebelus sanatos, nascut la termen, are nivelul bilirubinei mai mic de 18mg/dl dupa 72 de ore de la nastere, cand se hraneste bine, are scaune suficiente iar scaderea in greutate e mai mica de 7%.
In cazul in care bebelusul este agitat sau vrea sa stea ore in sir la san.
In cazul in care mama este obosita.
Care sunt riscurile suplimentarii cu lapte praf?
Administrarea de lapte praf nu este atat de inofensiva pe cat se crede.
Suplimentul de lapte praf creste riscul ca alaptarea exclusiva sa fie intrerupta in primele 1-2 luni dupa nastere.
Suplimentul de lapte praf interfereaza cu instalarea lactatiei, conducand la sabotarea alaptarii.
Suplimentul de lapte praf sensibilizeaza bebelusul in fata unei potentiale alergii la proteinele laptelui de vaca.
Suplimentul de lapte praf creste riscul de dezvoltare a diabetului de tip 1 la bebelusii susceptibili.
Suplimentul de lapte praf creste riscul de infectii. Alaptarea exclusiva este o metoda eficienta de a proteja copilul impotriva infectiilor.
Suplimentul de lapte praf creste riscul de dezvoltare a colitei necrotice la bebelusii prematuri. In schimb, alaptarea exclusiva reprezinta o metoda eficienta de protectie impotriva acestei boli.
Suplimentul de lapte praf altereaza flora intestinala. Alaptarea exclusiva favorizeaza colonizarea intestinului cu o flora intestinala normala. Exista diferente semnificative intre flora intestinala a bebelusului alaptat si a celui care este hranit cu formula. Chiar si cele mai mici cantitati de lapte praf oferite bebelusului pot determina schimbari majore la nivelul florei intestinale.
Uneori, formula de lapte praf salveaza vieti. Alteori, reprezinta o initiativa deloc inspirata. Este bine sa te informezi in legatura cu politica pe care o are spitalul in care vei naste in aceasta privinta. Daca bebelusul tau este sanatos, nu exista motive sa primeasca supliment de lapte praf.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.