Ficatul are un rol foarte important in alimentatia copilului, fiind o sursa buna de nutrienti esentiali precum fierul, vitamina A si D. Dupa ce ai inceput sa-l obisnuiesti pe bebe cu gustul ficatului de pui, in jurul lunii a 7-8 a, ai grija apoi sa nu-i lipseasca saptamanal cel putin o portie din acest aliment.
Cand bebe a mai crecut si a inceput sa mestece bine pregateste-i pate de ficat in casa si intinde-l apoi pe paine sau pe fasii de ardei gras. Prepararea este mai simpla decat crezi. Nu oferi niciodata conserve de pate de ficat copilului. Aceste conserve sunt unele dintre cele mai bogate in aditivi alimentari, coloranti, conservanti si potentatori de aroma. Ficatul de pui este un aliment bogat in fier, fosfolipide, vitamina A si D dar nu cand este la conserva. Afla mai multe de aici despre ficatul la bebelusi
Reteta Pate de Ficat pentru copii
Ingrediente:
- 300g ficat proaspat de pui (evita-l pe cel congelat)
- 100g unt 82% grasime
- 2 morcovi potriviti
- 1 ceapa potrivita
- 2-3 catei de usturoi
- o lingurita oregano
- cateva bobite de piper (optional)
Se pune apa la fiert si se adauga o lingurita de oregano.
Se adauga cantitatea de 300g ficat de pui spalati in prealabil intr-o oala cu apa rece. Se recomanda adaugarea ficateilor cand apa este deja clocotita, pentru ca substantele nutritive sa ramana in ficat si sa nu se dizolve in apa.
Cantitatea de apa nu trebuie sa fie foarte mare. Este suficient sa depaseasca cu 1-2 degete ficatul.
Se taie solzisori ceapa si usturoiul si se adauga in apa. La sfarsit se adauga sare, dupa gust.
Separat se fierb morcovii.
Timp de preparare: 1 ora la foc mediu.
Dupa expirarea timpului, se scurge zeama de la ficateii si se rastoarna continutul in vasul de blender. Se adauga 100g unt si morcovii. Se mixeaza pana cand reiese o pasta cremoasa. O idee si mai buna ar fi sa fierbi ficateii si morcovii la aburi. Poti adauga si un cartof. La sfarsit se mixeaza ficateii, morcovii si cartoful bine in blender si se adauga sare. Optional si putin piper, dupa gust.
Valabilitate – pateul de ficat preparat in casa se depoziteaza imediat in frigider in recipiente perfect curate care se pot inchide ermetic. Se consuma in maxim 48 de ore!
Acest pate de ficat preparat de tine acasa, din ingrediente sigure, il poti oferi la micul dejun intins pe felii de paine graham/integrala/secara alaturi de feliute de rosii sau fasii de ardei rosu. Vitamina C din rosii si ardeii ajuta la o absorbtie mai usoara a fierului din ficatul de pui.
Stiai ca? Atunci cand se asociaza un aliment bogat in fier cu unul bogat in calciu, procesul de absorbtie a celor doua minerale este ingreunat. Din acest motiv nu este indicat sa fierbi ficateii in lapte. Desi se speculeaza ca ficatul de pui contine acei hormoni de stres acumulati de puii si gainile stresate, crescuti in baterii si nu in liberatate, beneficiile ficatului sunt mult superioare riscurilor.
Te-ar mai putea interesa:
Retete rapide cu fructe de la 8 luni
Biscuiti deliciosi pentru bebe
Retete de supe pentru bebelusi
Reteta ficat de pui bebe 7 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.