Este uimitoare evolutia copilului in primii ani de viata, in special in primele 12 luni. Nou-nascutul micut si firav, care sta cu pumnii lui mici stransi, incapabil sa-si coordoneze miscarile va reusi in scurt timp sa-si tina capul, sa stea in sezut, sa se ridice in picioare, sa mearga, sa urce scarile, sa alerge, sa inoate, sa mearga cu tricicleta, sa sara coarda, sa joace sotron.
Ce influenteaza dezvoltarea motorie a copilului in primul an?
Interventia parintilor in primele faze ale dezvoltarii motorii prin rostogolirea bebelusului, asezarea lui in fund sau in picioare, nu este o conditie datorita careia copilul va asimila mai repede aceste etape. In conditiile unei dezvoltari normale bebelusii reusesc singuri, din propria initiativa, sa se rostogoleasca, sa mearga in patru labe, sa se ridice singuri in sezut si in picioare. Unii bebelusi reusesc mai devreme, altii mai tarziu dupa ritmul propriu de dezvoltare. In concluzie, este inutila si chiar daunatoarea initiativa paritilor de a forta copilul sa ia pozitii pentru care nu este inca pregatit!
Primul lucru pe care trebuie sa-l invete bebelusul este controlul asupra miscarilor capului. Acesta asigura stabilitatea de baza necesara insusirii celorlate abilitati. Nou-nascutii nu isi pot tine capul, fiind necesar ca persoanele care il iau in brate sa il sustina, acesta fiind si partea cea mai grea a corpului sau micut. Mai intai copilul va exersa din pozitia culcat pe fata sau pe spate intoarcerea capului intr-o parte, aceste miscari intarindu-i cu timpul musculatura gatului.
In jurul varstei de 4 luni bebelusul se va intoarce mai intai de pe burta pe spate, apoi, cateva luni mai tarziu de pe spate pe burta, ceea ce este putin mai greu. Cum majoritatea specialistilor recomanda dormitul pe spate, si nu pe burta, existand temeri legate de sindromul mortii subite sunt bebelusi care deprind putin tarziu intoarcerea de pe burta pe spate. Cu toate acestea, cand este treaz bebelusul poate sta pe burta fara probleme si poate deprinde rostogolirile. Pe langa acestea, statul pe burta ii intareste muschii gatului si ai spatelui.
Iata cateva repere ale dezvoltarii motricitatii generale de la nastere la 6 luni:
- Culcat pe spate intoarce capul in lateral;
- Se joaca miscandu-si picioarele, pedaleaza;
- Isi tine indoite sub el bratele si picioarele;
- Culcat pe burta, isi ridica capul si se sprijina in maini;
- Are control asupra capului in toate pozitiile;
- Se intoarce de pe burta pe spate;
- Sta in sezut pentru cateva secunde.
Pe masura ce lunile trec, bebelusul reuseste sa treaca singur de la pozitia culcat, la cea in sezut. Avand mai mult control asupra muschilor gatului si ai spatelui, bebelusul se va sprijini pe brate din pozitia culcat pe burta, apoi, va incepe sa se tarasca. Nu toti bebelusii se tarasc, unii sar aceasta etapa.
Cand va reusi sa-si ridice si funduletul, va sta in “patru labe”. Iar in curand va incepe sa mearga de-a busilea. Unii bebelusi sunt atat de incantati de acesta reusita, incat nu sunt foarte interesati sa invete sa se ridice in picioare si apoi sa faca primii pasi. Se poate intampla si ca bebelusul sa stea direct in picioare si sa sara etapa mersului de-a busilea.
In perioada in care bebelusul va invata sa stea in picioare, va exersa ridicatul tinandu-se de barele patutului atat ziua, cat si noaptea. Apoi va invata sa se aseze in fundulet din acesta pozitie.
Cand face bebelusul primii pasi?
Fiind sustinut de ambele maini, bebelusul va face primii sai pasi. Pe masura ce echilibrul se imbunatateste, este nevoie sa fie sustinut doar de o singura manuta. La inceput bebelusii merg cu picioarele si mainile departate, pentru a se echilibra. Momentul primilor pasi poata de apara inainte sau dupa varsta de 1 an in functie de mai multi factori.
Incepem sa ne facem probleme si sa consultam specialistul daca nici dupa varsta de 14-16 luni bebelusul nu face singur cativa pasi. Odata cu inceperea mersului, bebelusul va experimenta destul de multe cazaturi si lovituri. Unii bebelusi reactioneaza prin plans, altii nu schiteaza nici o emotie. Si reactiile parintilor au o influenta asupra modului in care se va comporta copilul.
In cat timp bebelusul va invata sa mearga?
Mersul nu se invata deodata. Bebelusul are de invatat cum sa-si tina echilibrul, cand si cum sa se opreasca, cum sa alerge, cum sa depaseasca obstacolele. Toate acestea se fac pe decursul a cateva luni de zile, cu multa rabdare si sustinere din partea parintilor.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Dezvoltarea bebelusului in primul an pe saptamani
Cele 8 etape ale învățării mersului la bebeluși
Beneficiile mersului de-a bușilea pentru bebeluși
Graficele de creștere, percentilele și pediatria modernă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.