De ce am renunțat la rolul de mamă perfectă
Ca mamă, îți dorești să faci totul perfect pentru copilul tău. Te străduiești să faci, mereu, alegerile corecte, iar dacă timpul demonstrează că ai dat greș, ai tendința de a te învinovăți exagerat de mult, inclusiv în situații pe care nu mai ai cum să le schimbi. Diana ne povestește cum e să îți asumi rolul de mamă perfectă și cum a decis să renunțe la acesta.
Alăptare sau lapte praf? Înfășat sau co-sleeping? Citit povești la culcare în fiecare seară – de la ce vârstă? Am voie să mă enervez sau ar trebui să îmi păstrez frustrările doar pentru mine? Atât de multe decizii, fiecare cu susținătorii ei, fiecare cu argumentele sale.
În cazul mamelor, perfecțiunea este imposibil de atins
Oricât de mult ne-am strădui, oricât de mult aș încerca, e clar că o s-o dau în bară din când în când. Ne tot scuzăm pentru greșeli inevitabile și perfect normale și m-am săturat să fac asta. Am renunțat la rolul de mamă perfectă și am devenit, pur și simplu, mamă. Citește pe larg despre: Mama are un rol esențial în formarea viitorului adult. Cele 5 tipuri principale de mame – Tu care dintre ele ești?
Nu pot să fac perfect totul
Am încercat, și mi se pare imposibil. Cred că m-am împăcat cu gândul acesta când am realizat că nu reușesc să îmi controlez nervii, câteodată, deși copiii sunt de față. Mă învinovățeam teribil pentru asta, mereu îmi spuneam că „nu ar fi trebuit să…” sau că „știu să procedez mai bine de atât” sau că „ce-ar fi fost dacă ..” și pierdeam timp și multă energie cu asemenea gânduri. Ce folos? Ce încerc să dovedesc? Citește și despre: Mami, tu ești extraordinară și faci o treabă extraordinară! 6 motive să nu îți mai critici stilul de mămiceală
Cui încerc să îi dovedesc ceva?
Am ceva de dovedit mamei mele? Socrilor? Soțului? Era de parcă o putere din afara mea îmi spunea că aș putea fi perfectă ….
…dacă aș fi acceptat toate sfaturile lor și m-aș fi uitat pe mine.
…dacă aș fi ales să îmi ascund emoțiile și frustrările.
…dacă aș fi decis să mă încredințez complet celor mai moderne trenduri de parenting.
…dacă aș fi încetat să mai fiu o ființă umană.
Citește și despre: 10 Îndemnuri bine intenționate dar greșite pe care le primesc mamele de bebeluși
Perfecțiunea este nerealistă și excesiv de lăudată
Acceptă acest adevăr și permiteți să fii mama normală a unor copii normali. Asta este ceea ce le trebuie lor. Au nevoie de o mamă care, din când în când, ridică vocea, chiar și pentru lucruri mărunte, și care mai apoi își cere scuze și recunoaște că a greșit. Așa se întâmplă și în viața reală. Au nevoie de o mamă care își respectă alegerile de viață. Au nevoie de o mamă imperfectă pentru că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, și copiii mei se vor transforma în părinți imperfecți și trebuie să știe că nu e o tragedie.
Vorbește cu copiii despre imperfecțiunile tale
Fie că e vorba despre un bebeluș sau despre un adolescent, spune-i că nu ești și nu încerci să fii o mamă perfectă. Ei nu îți cunosc toate frământările și e în regulă să le permiți să afle o parte dintre ele. Lasă-ți sufletul să strălucească de bucuria pe care libertatea noului tău statut ți-a adus-o.
Aceasta este adevărata provocare: să te dezvălui celui mai atent critic.
Acceptă că poți să fii o mamă imperfectă și complet fericită, care face tot ce îi stă în putință pentru a-și crește frumos copiii. Scutură-te de obsesia perfecțiunii. Nu trebuie să te ridici la așteptările nimănui. Iar dacă ai reușit să înțelegi și tu asta, transmite acest mesaj și următoarei mame pe care o întâlnești. Spune-i că face o treabă minunată crescându-și copiii așa cum știe ea mai bine. Citește și despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.