Refluxul gastro-esofagian, numit pe scurt “reflux”, este un proces fiziologic normal prin care continutul stomacului vine inapoi in esofag. Si noi, adultii, experimentam uneori reflux, spre exemplu femeile in timpul sarcinii. Dar cand vine vorba de bebelusi refluxul provoaca ingrijorare mamelor, ele nestiind cat este de normal acest fenomen, in ce limite este in regula, cand necesita consult de specialitate, ce pot face pentru a-l reduce si asa mai departe.
Bebelusul tau regurgiteaza des si esti ingrijorata? Pentru inceput trebuie sa stim ca refluxul la bebelusi survine chiar si la bebelusi sanatosi si este normal datorita unor factori precum:
- Dieta lichida a nou-nascutului
- Faptul ca petrec mult timp pe spate
- Faptul ca esofagul lor este mai scurt ca la adulti.
Pentru majoritatea bebelusilor refluxul nu ridica probleme: cata vreme per ansamblu pare multumit, fara disconfort mare, se hraneste bine si ia in greutate refluxul este normal. Sa vedem mai multe despre reflux.
Cat de frecvent este refluxul la bebelusi?
Majoritatea bebelusilor au reflux in primele luni. Fie regurgiteaza chiar dupa masa fie la o ora-doua distanta. Cea mai mare frecventa o are in prima luna, peste 70% dintre bebelusi experimentandu-l ca nou-nascuti. Pana in luna a 5 a refluxul se reduce mult.
Care sunt factorii care il accentueaza?
Refluxul apare mai ales la sugarii care beau mult lapte sau foarte repede, de obicei cand mama are supra-productie, pana se regleaza, sau cand are reflex de ejectie puternic. Refluxul este frecvent si la cei care iau aer in timp ce sug, fie ca sunt agitati la san sau distrasi din exterior, fie ca are fren restrictiv care-l face sa tot scape sanul.
De asemenea la aparitia dintilor refluxul se poate accentua deoarece bebelusul saliveaza mai mult si inghite mai multa saliva ca de obicei.
Dispare refluxul de la sine?
In cazul majoritatii refluxul dispare pana la 1 an, un procent mai mic de 5% experimentand inca reflux la aceasta varsta.
Cand este refluxul o boala? Refluxul gastro-esofagian este o boala care apare cu o frecventa de aproximativ 1 la 300 de bebelusi.
Simptome: bebelusul varsa o cantitate mare de lapte aproape dupa fiecare masa, este agitat si pare sa aiba dureri, nu ia suficient in greutate, are probleme respiratorii. Alte semne ar fi faptul ca isi arcuieste spatele dupa ce mananca si sughite des, dar acestea apar si la bebelusi fara reflux. Oricum parintii pot doar suspecta boala insa diagnosticul trebuie pus de medicul specialist
Modul in care sunt hraniti influenteaza refluxul? S-a constatat ca la bebelusii alaptati exclusiv episoadele de reflux sunt mai rare decat la cei alimentati mixt sau cu formula. De asemenea in cazul celor alaptati refluxul trece mai repede.
Ce putem face pentru a diminua refluxul? Exista modalitati de reducere a episoadelor de reflux. In cazul in care problema e de la reflexul de ejectie puternic putem mulge putin sanul inainte sa alaptam sau sa gasim pozitii de alaptare adecvata.
Optimizarea atasarii la san de asemenea diminueaza refluxul fiindca atunci cand e atasat corect bebelusul nu inghite aer. Ajuta si sa tinem sugarul la verticala dupa ce e hranit sau sa-i purtam in sisteme ergonomice, in care-i putem si alapta de altfel.
Exista riscuri asociate medicamentelor anti-reflux? Medicamentele care se dau in mod obisnuit in caz de reflux sunt din gama celor care suprima acidul.
Dar acidul are rolul sau si “atacandu-l” cu medicamente poate duce la unele probleme. De aceea medicamentia trebuie data doar de specialist si doar in acele cazuri in care restul masurilor, unele de care am vorbit anterior, nu au avut efect si care au o forma agravata de reflux gastro-esofagian.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.