Produs „rezistent la apă“, înseamnă că nu mai trebuie reaplicată cremă de soare după ce ieșim din apă? Avem răspunsul de la dna dr. Doina Tabacila, Medic Primar Dermatologie – Clinica Medicover Victoriei.
Rezistența la apă a unei creme nu înseamnă protecție solară pentru un timp nelimitat. Rezistent la apă nu înseamnă că nu mai trebuie aplicată crema după ieșirea din mare sau piscină.
Protecţia pielii începe în copilărie
De la vârste foarte fragede, expunerea la soare are un impact deosebit. Pielea copiilor este mai sensibilă decât cea a adulţilor şi necesită o atenţie sporită.
Când mergem în vacanță la mare sau la piscină copiilor le place să se balacească în apă, dar și în apă copiii sunt expuși la radiațiile ultraviolete de tip UVB și UVA. Mai mult, razele solare se reflectă în apă şi astfel poate creşte riscul arsurilor solare dacă pielea copilului nu este protejată cu protecție solară.
Majoritatea produselor de protecție solară pentru copii sunt și rezistente la apă. Produsele rezistente la apă conferă protecție pentru o anumită perioadă la contactul cu apa, apoi fiind nevoie de reaplicare.
Rezistența la apă a unei creme nu înseamnă protecție solară pentru un timp nelimitat. Rezistent la apă nu înseamnă că nu mai trebuie aplicată crema după ieșirea din mare sau piscină.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să conțină o cremă de protecție solară pentru bebeluși
Protecția solară oferită de cremă sau loțiune variază în funcție de cantitatea aplicată. Crema de protecție solară se aplică cu generozitate pe toate zonele pielii. Aplicarea cremei de protecție solară se face înainte de expunerea la soare cu cel puțin 20 minute, timp în care crema intră în piele și se aplică din nou la fiecare 2 ore și întotdeauna după înot, după ștergerea cu prosopul și după ce transpiri.
Efectul protector al oricărei creme de protecție nu va crește odată cu reaplicarea. Este recomandat să alegi și să aplici un produs cu factor de protecție ridicat încă de la început.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă factorul SPF (factorul de protecție solară)
Patru reguli de aur pentru a evita arsurile solare:
- Evitaţi să vă expuneti la soare între orele 10 şi 16. În acest interval, razele ultraviolete sunt cele mai periculoase.
- Ţineţi copiii la umbră. Din motive de siguranţă, copiii sub vârstă de 3 ani nu trebuie expuşi deloc la soare.
- Acoperiţi-vă. Vestimentaţia opacă se recomandă atunci când este posibil, alături de pălării cu boruri largi şi ochelari de soare cu filtru de protecţie.
- Aplicaţi constant protecţia solară o dată la două ore, chiar dacă este rezistentă la apă. Nu uitaţi să o aplicaţi în cantitate suficientă pe ceafă, urechi şi tălpi.
CITEȘTE ȘI: Reaplicarea cremei de protecție solară | Cum se menține un nivelul de protecție optim
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.