Perioada de colici a bebelușului este una extrem de solicitantă pentru întreaga familie. Există o mulțime de sfaturi și recomandări pentru ameliorarea reprizelor de plâns neconsolat, dar colicile au un posibil tratament care se adresează în principal cauzei, nu doar simptomelor: probioticele.
Ce sunt colicile și cât sunt ele de frecvente?
Din punct de vedere medical, colicile sunt definite ca reprize de plâns excesiv timp de mai mult de 3 ore pe zi, minim 3 zile pe saptamână, care afectează bebelușii cu vârsta mai mică de 3 luni. Diagnosticul de colici nu poate fi formulat decât după o examinare medicală completă, care să ateste faptul că bebelușul nu are nici o altă suferință.
Colicile sunt foarte frecvente. Ele afectează cel puțin 1 din 5 bebeluși.
Cum se manifestă colicile?
Colicile încep să își facă simțită prezența în primele 2 – 3 săptămâni de viață și ating intensitatea maximă la 6 – 8 sptămâni. Ulterior ele se ameliorează și dispar, la cei mai mulți copii, la vârsta de 3 – 4 luni.
Părinții se confruntă, în această perioadă, cu episoade de plâns inconsolabil, apărute cel mai adesea după-amiaza târziu sau seara, în timpul cărora bebelușii își strâng la piept piciorușele, își arcuiesc spatele și elimină gaze, lăsând impresia că au o durere fizică.
Care sunt cauzele colicilor?
Cauzele colicilor rămân un mister, deocamdată. Există mai multe teorii care încearcă să explice aceste perioade de plâns neconsolat:
Una dintre ipoteze susține că este vorba despre episoade de crampe și dureri de origine intestinală, generate de imaturitatea tubului digestiv și de faptul că abia în această perioadă el este colonizat cu flora bacteriană benefică ce contribuie la o mai bună digestie;
O altă ipoteză susține că principala cauză a colicilor este o lipsă de maturitate a sistemului nervos al nou-născutului, combinată cu o stare de agitație sau de suprastimulare, care scurtcircuitează mecanismele de autoliniștire ale bebelușului.
Care sunt efectele colicilor?
Deși arată spectaculos și, ca părinte, ți se rupe sufletul să îl vezi pe cel mic că se chinuie ore în șir, fără să se poată liniști, colicile nu au nici un fel de consecințe pentru bebeluși. În schimb, ele se asociază cu o rată crescută de depresie maternă și cu creșterea riscului de abuz – în special a riscului de apariție a sindromului bebelușului scuturat.
Mamele bebelușilor cu colici sunt private de somn si epuizate. Reprizele de plâns sunt foarte stresante și epuizante, lăsând impresia că există o problemă cu laptele matern – ceea ce determină înțărcarea precoce a bebelușilor.
Care sunt tratamentele cunoscute împotriva colicilor?
Există o serie de remedii, mai mult sau mai puțin justificate științific și medical, pentru a liniști un bebeluș care suferă de reprize de colici:
Zgomotul alb le amintește bebelușilor de viața intrauterină și pare să îi liniștească;
Înfășarea reduce nivelul de stimulare și se poate dovedi eficientă;
Eliminarea lactatelor din alimentația mamei care alăptează este utilă la unii bebeluși, dar dureaza câteva zile, până la câteva săptămâni, până la observarea unor rezultate concrete;
Medicamentele împotriva balonării, care ajută la eliminarea mai rapidă a gazelor, poate fi de folos atunci când colicile sunt produse de dureri abdominale;
Probioticele contribuie la reglarea mai rapidă a florei intestinale și la îmbunătățirea procesului de digestie, ceea ce reduce durerile de burtică.
Avantajele Optibac sunt incontestabile, atunci când vine vorba despre beneficiile pentru bebeluși și copii: Bebelușii liniștiți au burtici sănătoase, iar beneficiile probioticelor sunt atent studiate și dovedite. Ai grijă de tine, având grijă de bebeluș! Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Optibac este un supliment alimentar din categoria probioticelor, special formulat pentru a satisface nevoile bebelușilor și copiilor. El conține o combinație unică de 3 tulpini foarte bine studiate, care au calitatea de a susține sănătatea aparatului digestiv și a sistemului imunitar:
Lactobacillus rhamnosus GG;
Lactobacillus rhamnosus HN001;
Bifidobacterium breve M-16V. I
În compoziția Optibac intră, de asemenea, vitamina D3 și prebioticul FOS, esențial pentru crearea unui mediu intestinal favorabil dezvoltării și proliferării bacteriilor benefice.
Formula este una intens studiată, special concepută pentru nevoile nou-născutului și ale bebelușului și adecvată până la vârsta de 12 ani;
Formula susține dezvoltarea aparatului digestiv și a sistemului imunitar, conform studiilor clinice efectuate pe mii de bebeluși și preșcolari;
Optibac supraviețuiește cu succes acidității gastrice și ajunge la nivel intestinal fără a fi afectată de aceasta;
Este o opțiune naturală, vegetariană, fără gluten, fără adaos de zaharuri, arome artificiale sau coloranți;
Este foarte ușor de utilizat, fiind disponibil fie sub formă de picături, fie sub formă de pulbere ambalată în plicuri monodoză, ce pot fi administrate ca atare sau dizolvate în lichide. Fiind suficientă o singură administrare pe zi, Optibac este potrivit inclusiv pentru părinții obosiți, stresați și extenuați.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor