Mare sau mic, politetea este intotdeauna apreciata. Iar copilul tau este cu siguranta pregatit sa deprinda ABC-ul unei comportari civilizate. Copiii sunt spirite libere si nonconformiste. Adesea ei nu inteleg rigorile sociale si cu siguranta nu se nasc invatati. Este de datoria ta sa il ghidezi pe cel mic in deslusirea primelor taine ale politetii. Iata care sunt deprinderile timpurii carora ar trebui sa le acorzi atentie.
Mintea copiilor este ca un burete, absoarbe totul. Iar puterea exemplului este mai convingatoare decat orice explicatii. Prin urmare, copiii au tendinta de a imita modul de comportare al parintilor. Pe scurt, un parinte politicos va avea un copil politicos, in limitele pe care i le permite varsta. Cel putin in teorie! Exista unele reguli de politete pe care e de asteptat sa le respecte copiii inca de la varsta de 3-4 ani. Ti le vom prezenta pe scurt. Suntem convinsi ca multe dintre ele sunt deja cunoscute de catre micutul tau, care le aplica pentru ca asa te-a vazut pe tine comportandu-te.
Sa astepte inainte sa intre in casele oamenilor. Copiii iubesc sa bata sau sa sune la usa, si de indata ce usa se deschide, au tendinta de a navali inauntru inainte de a saluta sau de a fi invitati. Desigur, cand merg la bunici, acesta poate fi un comportament normal, insa atunci cand faceti o vizita in alta parte, respectarea unor reguli este binevenita.
Sa li se adreseze corect adultilor. Pe la 2 ani este amuzant ca micutul sa vorbeasca la per tu cu toti vecinii, insa pe masura ce mai creste, este de asteptat sa invete sa foloseasca firesc si „domnul/doamna”. Desigur, aici cel mai important rol il joci tu: daca te aude referindu-te la vecina de la parter ca la „babeta aia curioasa”, e putin probabil sa accepte sa o salute cu „Buna ziua doamna X” prima oara cand va intalniti.
Sa stie sa se comporte ca un musafir in casele altora. Este neplacut si pentru tine si pentru gazda daca micutul incepe sa cotrobaie prin sertare, sa sara in picioare pe pat sau sa se urce incaltat pe scaune atunci cand mergeti in vizita. Este important sa il inveti pe cel mic sa se comporte ca un musafir atunci cand mergeti in vizita si sa inteleaga ca exista lucruri care pot fi permise acasa, dar nu si la altii acasa.
Sa astepte sa fie serviti atunci cand mergeti in vizita. Copiii trebuie sa invete ca atunci cand merg in vizita, nu e elegant sa ceara diverse, sau sa caute singuri prin frigider sau dulapuri ceva bun. Nu e politicos ca atunci cand esti servit cu un suc sa intrebi daca nu este disponibila si o alta marca sau aroma, de exemplu.
Sa se ofere sa ajute. Uneori gazda trebuie sa aranjeze gustarile pe masa, sau daca e cazul unor prieteni mai apropiati, poate e politicos sa ramaneti sa ajutati la stransul meselor. Uscatul vaselor, sau asezatul lor inapoi in dulap pot fi mici gesturi de curtoazie care ar fi mult apreciate.
Sa stea la masa pana cand termina toata lumea. Poate fi dificil pentru un copil mic sa stea la masa pana cand adultii mananca 3 feluri de mancare si un desert, dar un copil ceva mai mare poate intelege ca nu este politicos sa parasesti masa inainte sa fi fost servite toate felurile de mancare. Sau, daca exista o urgenta, copilul ar trebui sa ceara permisiunea sa se ridice. Ideal ar fi sa existe o intelegere intre copil si parinte: copilul sa ramana la masa pana cand parintele ii face un semn discret ca se poate retrage, iar parintele sa nu abuzeze de rabdarea copilului.
Sa guste din tot ce i se pune in fata. In afara unor probleme medicale care impun respectarea unui regim, este politicos din partea copilului sa guste tot ceea ce gazda ii pune in fata. De asemenea, copilul trebuie sa stie ca nu e politicos sa te strambi daca nu iti place felul de mancare pe care l-ai servit. E o idee buna sa il inveti sa isi puna putina mancare in farfurie si sa ia o gura mica la inceput, ca sa vada daca ii place. In nici un caz nu este politicos sa soliciti de mancare ceva ce nu a fost asezat pe masa de la inceput.
Sa spuna multumesc si la revedere. Nu e nevoie sa minta si sa spuna ca s-a distrat de minune daca vizita a fost una nereusita, este insa o dovada de politete ca inainte de a pleca sa multumeasca pentru efortul pe care gazda l-a facut si sa isi ia la revedere.
Sa primeasca politicos un dar. Copiii sunt extrem de sinceri, dar in situatia in care primesc un cadou, e mai indicat sa fie politicosi. In mod normal, copilul ar trebui sa multumeasca pentru orice ar fi primit in dar. In schimb, copiii sunt tentati sa spuna „Am deja jocul asta”, sau „Nu asta imi doream” sau, si mai rau, „Nu imi place”. Poti improviza acasa un scurt joc de rol pe tema primitului de daruri, pentru ca, sa fim sinceri, nici tu nu te-ai simti bine sa fii informat fara menajamente ca ai dat-o in bara cu darul pe care te-ai straduit sa il gasesti.
Nu te gandi niciodata ca micutul tau e prea mic ca sa invete sa fie politicos. Regulile de baza de politete sa deprind din familie, si nu ar trebui sa il privezi pe copil de ele. Nu inseamna ca il cenzurezi sau ca ii ingradesti libertatea, pur si simplu il inveti sa se poarte elegant in relatiile cu celalti. Sunt lectii care ii vor servi toata viata, inclusiv cand va fi mai mare si nepolitetea nu va mai fi in nici un caz nici scuzabila, nici amuzanta.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.