Se considera ca epiziotomia este cea mai urata parte a nasterii vaginale. Medicii obstetricieni contrazic aceasta credinta sustinand ca o sfasiere sau o rupere necontrolata a perineului este chiar mai rea. Insa putini se concentreaza asupra faptului ca exista tehnici prin care poti obtine un perineu elastic care sa treaca cu bine peste efortul expulziei.
Cele mai multe gravide sunt constiente de faptul ca nasterea reprezinta o provocare pentru corpurile lor, iar filmele, rudele si prietenii nu fac decat sa o inspaimante si mai mult. Insa sta in puterea ta, ca viitoare mamica, sa te informezi si sa actionezi in asa fel incat sa fii pregatita atat fizic cat si psihic pentru aceasta incercare.
Ce este perineul?
Perineul este reprezentat de tesutul care se afla intre deschiderea vaginului si anus. Este una dintre zonele cele mai solicitate in momentul in care are loc expulzia capului bebelusului. Pentru a evita ruperea necontrolata a acestor tesuturi, multi medici obsetricieni prefera sa faca ei o incizie controlata, denumita epiziotomie.
Este discutabil daca aceasta incizie este cu adevarat necesar a se efectua de rutina, sau daca efectuarea ei ar trebui sa se limiteze la situatii particulare, cert este insa ca din pacate, in spitalele romanesti, ea se realizeaza prea des. O discutie prealabila cu medicul care iti va asista nasterea te poate lamuri de care parte a baricadei se situeaza el in legatura cu acest subiect.
Cand apar rupturile de perineu?
Se pare ca aproximativ 40% dintre femeile care nasc vaginal pentru prima data, fara a fi efectuat nici un fel de pregatire prealabila, sufera leziuni la nivelul perineului. Incidenta epiziotomiilor nu trebuie luata in calcul, avand in vedere ca in sistemul medical romanesc aceasta este considerata o procedura de rutina si este efectuata aproape automat la fiecare nastere.
Statisticile oferite de articole ce prezinta studii realizate in Marea Britanie arata ca epiziotomia ar fi necesara intr-un procent de 12% din totalul nasterilor vaginale, ea fiind preferata doar in cazul unor rupturi mari ale perineului.
Ce poti face ca sa te pregatesti pentru nasterea cu un perineu intact?
In primul rand, informeaza-te. Din cat mai multe surse, pe cat posibil. Discuta cu moasa, cu medicul obstetrician, cu consilieri pentru nasterea Lamaze si cu mame dispuse sa impartaseasca experienta nasterii.
Alege un medic – sau de ce nu, o moasa – care incurajeaza pregatirea perineului in vederea nasterii si care nu efectueaza epiziotomii pe banda rulanta. In general, medicii sunt mai porniti sa actioneze si sa intervina, in timp ce moasele au o atitudine ceva mai expectativa din acest punct de vedere.
Informeaza-te in legatura cu masajul perineal, cu efectele sale si cu modul corect in care se efectueaza.
Alege sa nasti intr-un loc sau cu un medic care accepta deciziile si alegerile tale ca femeie si ca mama. Desigur ca in anumite situatii se va interveni daca este neaparat necesar, dar este foarte important sa stii ca macar premizele unei nasteri cu perineul intact exista.
Evita, daca e posibil, sa nasti cu anestezie epidurala. Vei fi mai putin capabila sa iti controlezi corpul care, in mod normal, ar trebui sa stie sa te ghideze prin procesul nasterii.
Evita daca e posibil sa nasti pe masa ginecologica, deoarece pozitia culcat pe spate, cu genunchii ridicati la piept, pune o presiune mai mare pe perineu. Aproape orice alta pozitie este mai buna: in picioare, pe vine, in genunchi, sprijinita in genunchi si palme, pe o parte – toate sunt preferabile, iar tu ar trebui sa o poti alege pe cea in care te simti cel mai bine.
De ce este important masajul perineal?
Masajul perineal joaca un rol esential in pregatirea pentru nastere. Masajul face ca aceasta zona sa devina mai elastica si deci mai putin susceptibila la rupturi. De asemenea, manevrele pe care le faci in timpul masajului perineal te vor pregati pentru ceea ce vei simti atunci cand capul bebelusului se apropie de expulzie.
Nu in ultimul rand, masajul perineal te va invata treptat sa te relaxezi, sa folosesti tehnici de relaxare, sa iti cunosti mai bine corpul si sa intelegi mai bine ce se va intampla in timpul nasterii.
Cum se face masajul perineal?
Exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru ca masajul perineal sa fie corect facut si eficient.
In primul rand este necesar sa respecti cateva masuri de igiena. Intotdeauna spala-te pe maini inainte de a efectua masajul periceal, si asigura-te ca unghiile tale sunt taiate scurt, pentru a nu exista riscul unei infectii sau al unor leziuni.
Alege o pozitie relaxata, intr-un colt al casei in care sa nu fii deranjata. Poti folosi perne mari pentru a-ti sprijini spatele. Indoaie genunchii si respira adanc, goleste-ti mintea de orice ganduri sau prejudecati.
Foloseste neaparat un lubrefiant. Poate fi lubrefiant special pentru contactul sexual, insa cele mai eficiente sunt vitamina E si uleiul de migdale sau de masline. Ai grija ca intreaga zona sa beneficieze de suficienta lubrefiere, la fel ca si mainile tale.
Introdu usor cele doua degete mari in vagin, aproximativ 3 cm. Apoi exercita presiune pe peretii vaginului, catre laterale si catre anus, pana cand incepi sa ai o senzatie de usoara arsura sau usturime. Mentinand tesuturile tensionate, efectueaza o miscare in forma de U catre partea din spate a vaginului, spre anus. Incearca pe cat posibil sa te relaxezi in acest timp.
Masajul perineal se recomanda a fi facut zilnic, timp de 4-10 minute. Nu uita ca este nevoie de consecventa pentru a obtine rezultatul dorit. Dureaza cateva saptamani pana cand perineul capata plusul de elasticitate pe care il urmaresti!
Atentie !
Nu folosi niciodata uleiuri minerale pentru acest masaj, caci pot fi iritante !
Evita sa atingi zona meatului urinar deoarece exista un risc crescut de infectie urinara, afectiune la care oricum esti predispusa in perioada sarcinii.
Nu efectua masaj perineal daca ai o infectie activa cu herpes, caci risti sa raspandesti infectia in zona genitala.
Tu ai facut masaj perineal pentru a fi pregatita de nastere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.