Eclerul este inca desertul preferat al multor copii si adulti. Exista mai multe retete de ecler, reteta fara coacere castigand din ce in ce mai mult teren. Iti prezentam retetele pentru ambele tipuri de eclere si avem incredere ca o vei alege pe cea mai potrivita pentru voi.
Eclere fara coacere
Ingrediente:
500g biscuiti integrali, neindulciti
Budinca de vanilie instant
3 si ½ cani de lapte
300 ml frisca lichida
5 linguri cacao
1 ceasca zahar
5 linguri unt
5 linguri lapte caldut
Mod de preparare:
Frisca se bate pana ajunge la consistenta dorita. Budinca de vanilie se toarna peste frisca. Intr-o tava dreptunghiulara se pune un strat de biscuiti maruntiti, peste care adaugi un strat din amestecul facut anterior, apoi un alt strat de biscuiti peste care adaugi un nou strat de budinca. Se tine la frigider minim 4 ore inainte de a se consuma.
Daca doresti sa ii adaugi glazura, amesteca cacaoa cu zaharul, untul si cele 5 linguri de lapte si vei obtine o glazura naturala si gustoasa. Daca amestecul ti se pare prea lichid, il poti ingrosa adaugand putin zahar.
Ecler cu coacere
Eclerul cu coacere este varianta cunoscuta tuturor de eclere. Ai nevoie de:
200 ml apa
1 praf de sare
120 ml ulei
4 oua
Crema de vanilie
Mod de preparare:
Se toarna apa si uleiul intr-o craticioara, se pune praful de sare si se pune la fiert. Cand amestecul da in clocot, se adauga faina toata odata si se amesteca bine cu telul pana ce se obtine un aluat asemanator cu o mamaliga consistenta. Se da deoparte si se raceste la temperatura camerei, dupa care se incorporeaza ouale, unul cate unul.
Se incinge bine cuptorul la 220 de grade. Aluatul se pune intr-o punga si se formeaza eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se introduce in partea de sus a cuptorului bine incins, iar usa cuptorului nu se mai deschide in primele 10-15 minute. Dupa ce eclerele au crescut si par sa se fi rumenit, mutati tava la mijloc, reduceti temperatura la 180 de grade si le coaceti inca 15-20 de minute. Interiorul eclerului trebuie sa fie bine uscat, fara nici o urma de aluat cleios.
Dupa ce eclerele sunt coapte se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca, se taie in doua si se umplu cu crema de vanilie pe care ati pregatit-o. Pe deasupra pot fi pudrate cu zahar sau glazurate cu ciocolata topita, dupa preferinte