Doamna doctor Iulia Tincu – Medic Specialist Pediatrie, Trainer curs Puericultura la Centrul 9 luni ne vorbeste despre practicile interzise atunci cand bebelusul are febra.
Ascensiunea febrila este una dintre primele “mici” probleme de sanatate pe care le aveti de infruntat in cresterea copilului. De cele mai multe ori, aceasta tradeaza stari reactive usoare, si nu boli grave, insa este important sa o descoperi la timp, sa actionezi corect, lasand la o parte miturile stufoase din acest domeniu.
Care este normalul temperaturii corpului la bebelusi?
Pentru inceput ar trebui ca fiecare dintre voi sa cunoasca normalul temperaturii corpului copilului sau. De obicei, aceasta variaza intre 36.5 si 37.5°C. Specialistii socotesc febra abia dupa ce termometrul indica valori peste 38 °C. Iata deci un prim mit ce trebuie daramat, si anume “febra mare” nu echivaleaza nicidecum cu valori de 37.7°C.
De asemenea, un parinte responsabil va fi atent la tot ceea ce insoteste ascensiunea febrila. Astfel puteti oferi informatii pretioase medicului relatandu-i indiciile afectiunii de baza. De cele mai multe, micutii prezinta fie simptome respiratorii usoare, precum rinoree, tuse sau digestive: scaune modificare ca si consistenta, varsaturi, refuzul alimentatiei.
Care sunt practicile interzise cand bebelusul are febra?
Iata in continuare cateva dintre masurile prin care sunteti de ajutor celor mici atunci cand incep sa se “clocoteasca” la propriu:
Deschideti geamurile!!! Aerul mai rece si curat ajuta la scaderea temperarurii ambientale si in acelasi timp ajuta corpul copilului sa elimine caldura. Este o greseala majora incalzirea suplimentara a camerei in timpul episoadelor febrile. Nu veti obtine decat reversul medaliei si anume incalzirea micutului.
De altfel, copii nu racesc “de la frig, curent” ci de la contactul cu persoane bolnave sau purtoare de virusuri, care deja s-a produs din moment ce micutul pacient are oricum febra.
Dezbracati copilul! Este o tendinta ancestrala “infofolirea” copiilor febrili. Nu facem decat sa inmagazinam si mai multa caldura in corpul acestora, contribuind cu grade sigure la consolidarea febrei.
In timpul febrei ajuta foarte mult hidratarea adecvata a organismului. Mai ales in cazul sugariilor, care se deshidrataeaza rapid prin pierderea de lichide datorita febrei (transpiratii), fiti vigilenti si oferiti-le portii suplimentare de lichide.
In cazul in care micutul este alaptat, puteti creste frecventa reprizelor de alaptare. Astfel aducem in organismul copilului apa pe care o pierde cu fiecare grad in plus.
Otetul nu ajuta, ba chiar incurca! Invelirea extremitatiilor in manusi si respective ciorapi imbibati cu lichide alcoolizate produce efecte neplacute. Acestea se poate absorbi prin pielea celor mici sau poate fi inhalat, devenind irritant.
Ceea ce ajuta insa este impachetarea in scutec inmuiat in apa la temperatura camerei, care va prelua eficient din caldura corpului. Este necesara repetarea impachetarii de cateva ori succesiv pana la normalizarea temperaturii corpului.
Asigurati-va totusi ca bratele si jumatatea inferioasa a picioarelor sunt insa la aer. Manevra impune un tur de forta cu atat mai mult cu cat in jur se vor gasi “binevoitori” care sa va descurajeze pe motiv ca in acest fel copilul raceste “la spate”.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.