„Pe vremea noastră, nu exista așa ceva. Ne luam copilul și mergeam frumușel acasă. Ne ocupam de casă, de mâncare, de curățenie, de bărbat și de copil. Și nu mai era niciun capăt de țară. Doar nu vrei să curgă doar lapte și miere?!”. Cam asta este textul prin care unei mămici i se poate închide definitiv nu doar gura ci și sufletul cuprins de tristețe. Căci nu doar că ne este greu să îi acceptam pe ceilalți așa cum sunt, ci este infinit de greu să vedem suferința celorlalți. Așa că punem totul sub preș. Fară drept de apel. Doar că ce e sub preș, nu dispare. E tot acolo și nu pleacă niciodată, dacă nu facem „curățenie”. Așa că, îți propun să vorbim deschis despre despresia pospartum.
Ce este depresia după naștere (pospartum)
Nașterea este un eveniment complet transformator. În egală măsură este și cel mai vulnerabil. A fi părinte este fantastic. Dar asta nu înseamnă că nu este copleșitor sau obositor. Este perfect normal să treci prin tot felul de stări și este perfect normal să îți faci griji. Dacă însă grijile acestea te acaparează și te simți sufocată de ele, atunci cel mai probabil treci prin depresie dupa nastere.
Înainte de a-ți spune exact care sunt cele mai întâlnite simptome ale depresiei postnatale, vreau să știi că dacă suferi de depresie nu înseamnă că ai făcut ceva greșit sau că este vina ta. Sunt convinsă că ești o femeie minunată și o mămică fabuloasă. Uneori, viața ne aduce în cale momente dificile, pentru a ne oglindi de fapt, cât de puternice suntem. Dacă treci printr-un astfel de moment, ia-ți alături oameni de încredere care să îți (re)amintească și ție de puterea pe care o ai în interior. Citește și despre: Un an cu depresie post partum. Cum am depășit perioada dificilă și cum m-am vindecat
Iată care sunt simptomele depresiei postnatale:
Este important să acționezi rapid atunci când încep să se manifeste semne ale depresiei. Printre cele mai întâlnite sunt:
– Resimți profund o tristețe care te face să plângi tot timpul
– Ai o lipsă acută de energie care te împiedică să faci…orice
– Ai mereu gânduri negative care te fac să nu reușești să vezi luminița de la capătul tunelului
– Manifești o iritabilitate accentuată față de bebeluș, partener sau ceilalți copii
– Nu mai găsești bucurie în nimic
– Îți este greu să te concentrezi și să iei decizii
– Nu mănânci și nu dormi
– Ești mereu neliniștită că ar putea să se întâmple ceva cu bebelușul
– Nu te poți conecta cu el.
În afară de acestea, dacă simți că ceva nu este în regulă, cere ajutor și nu te gândi la ce vor spune ceilalți. Sau că va trece senzația asta sâcâitoare, la un moment. Se poate întâmpla să dureze o vreme, până trece și, pentru că lipsa somnului și povara grijilor, își vor pune amprenta și mai tare, tot ceea ce simți se poate accentua. Mai important decât orice, ești TU. Dacă tu ești bine, te asigur că și bebe și cei din jur vor fi la fel de bine. Cei din jur care vorbesc, vor găsi, cu siguranță, întotdeauna, subiecte de discuție. Citește și despre: Și tatăl joacă un rol în succesul alăptării. Ce e important să știe tatăl despre alăptare
Depresia dupa nastere și alăptarea
Din păcate, mulți specialiști, nu foarte bine informați, recomandă întreruperea alăptării pe durata oferirii unui tratament medicamentos. Asta, în timp ce foruri internaționale, militează, pe baza studiilor efectuate, pentru continuarea alăptării. Nu numai că mamele care alăptează dorm mai mult, conform cercetărilor, lucru care este indicat în depresie, dar, prin alăptare, se reduce stresul. Iar acest lucru se întâmplă datorită contactului piele pe piele și eliberării de oxitocină, de exemplu, supranumită și hormonul fericirii.
Este recomandat, de asemenea, la același nivel internațional, să se ofere tratament medicamentos, aflând compatibilitatea din surse sigure (e-lactancia.org, infantrisk.com, de exemplu). Dacă alăptarea nu merge atât de bine, cheamă un consultant care să te ajute. Ai să vezi că se cor schimba lucruri în bine și vei avea și încredere în ceea ce poți face tu. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Sfatul consultantului
Simona Ivanciu, IBCLC
Dacă simți să alăptezi, alăptează. Dacă vrei acest lucru, să știi că nu doar că este recomandat, dar poți face asta, chiar dacă iei tratament. Cum spuneam în articol, există surse oficiale care oferă informații sigure despre compatibilitatea medicamentelor. Dacă nu găsești un medic care să te susțină, caută altul. Obține ajutorul de care ai nevoie. Ma poți contacta pe mine, poți suna la numărul 07ALAPTARE, unde îți va răspunde un consultant acreditat IBCLC sau în curs de acreditare, poți intra pe site-urile menționate ce oferă informații sigure despre medicamente. Soluții există și le putem descoperi împreună. Nu ezita să ceri ajutorul oricând simți și ori de câte ori simți.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.