„Indiferent dacă crezi sau nu în Dumnezeu, trăiește ca și cum Dumnezeu ar exista”
Toamna se revarsă culorile calde. Toamna ne acoperă cu melancolie, dimineți si seri răcoroase. Toamna ne adunăm din însoritele vacanțe, pe la primitoarele noastre case. Și tot atunci ne organizăm, cu mic, cu mare, pentru școli și grădințe, ne rânduim hainele groase și ne umplem cămările cu bunătați pentru iarnă. Toamna se număra bobocii.
În tot acest cadru firesc spre ideal, pentru unii părinți Septembrie ar putea sosi chiar și cu-n scump băiețel, spre bucuria și binecuvântarea familiilor lor. Creștinii spun că acesta-i un adevărat dar de Sus, de la Dumnezeu, creatorul universal, definit prin bucurie, pace, armonie și iubire. Cam ceea ce căutăm si noi, cu toții, de-a lungul existenței, pentru a ne simți împliniți. Descoperind prezența atributelor divine în viața noastră, fie și parțial (sunt oameni care susțin că dacă au parte de iubire, nu le mai trebuie nimic altceva), s-ar cădea să-i mulțumim uneori providenței. Din bunăvoie, nicidecum din obligație. Un deosebit semn de recunoștință ar fi, de exemplu, botezarea copiilor cu nume sfinte. Sonore, demne, frumoase, sobre, de la unice până la frecvent folosite, ele pot fi alegeri potrivite pentru minunații noștri fii. De dorit a nu vă ieși în cale, dar parcă trec mai ușor îngrijorările știind că micuțul e vegheat și de Divinitate.
Găsiți mai jos nu doar sugestii înșirate de prenume de sfinți (cu variantele lor plăcute), ci și asocierea lor cu data din sinaxar. Poate ziua de naștere a fiului mult așteptat corespunde cu cinstirea unei figuri masculine demne de urmat, al cărui nume vă încântă. Cine știe?
Nume de sfinți după calendarul creștin-ortodox pentru băieți, 1-30 septembrie
1 Septembrie
DIONISIE/DENIS – Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit). A fost un călugăr din Scythia Mică (Dobrogea de astăzi). O mare parte a vieții sale a petrecut-o la Roma, unde a fost stareț într-o mănăstire. A rămas în istorie ca un renumit traducător de opere teologice, din greacă în latină.
SIMION/SIMI- Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul s-a gândit să-și zidească un stâlp și să stea pe el, pentru ca cei care voiau să se atingă de el, să n-o poată face. Deci a zidit stâlpul și pe el o chilie mică unde, suindu-se, petrecea în post și rugăciuni. El a devenit, astfel, întâiul stâlpnic, suindu-se spre cele ceresti. În aceeași zi este pomenită și Marta, mama lui.
2 Septembrie
IOAN/IONUȚ – Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului, a ținut post desăvârșit, având o viață curată și plină cu fapte bune. Mărturie stau minunile înfăptuite de el.
3 Septembrie
NECTARIE/ARI – Descoperirea moaștelor Sfantului Nectarie și aducerea lor la mânăstirea din Eghina, Grecia.
ANTIM/TIMI – Sfântul Sfințit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei. Blând, iubitor, milostiv, îi aducea necontenit slavă lui Dumnezeu.
MELETIE/METE – Sfântul Cuvios Meletie de la Mănăstirea Stânișoara. Se presupune că era dintr-un sat situat în preajma Mănăstirii Cozia, unde s-a și călugarit de la o fragedă vârstă.
Citește și despre: 20 de sugestii deosebite de nume de băieți inspirate din natură
4 Septembrie
MOISE – Sfântul Proroc Moise. A trăit cu 1500 de ani înainte de Întruparea lui Hristos. El a fost ales de Dumnezeu să scoată poporul lui Israel din robia egipteană. A despărțit apele mării cu toiagul său, pentru ca aceasta să poată fi traversată. 40 de ani au călătorit apoi evreii prin pustiu, unde Moise le-a fost proroc şi legiuitor. El ne-a lăsat scrise primele cinci cărţi din Sfânta Scriptură.
PETRU/PETRINI – Sfântul Mucenic Petroniu
5 Septembrie
ZACH/ZAHARIA – Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. A fost preot în Ierusalim pe vremea împărăției lui Irod.
6 Septembrie
MIHAI/MIHAIL/MIKE – Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose. În Colose din Frigia, aproape de Ierapole, era o biserică a Sfântului Arhanghel Mihail. construită chiar deasupra izvorului cu apă făcătoare de minuni, de la care bolnavii primeau vindecăre. Acolo, întotdeauna, se făcea simțită prezența darului lui Dumnezeu.
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite
7 Septembrie
SIMION/SIMEON – Sfântul Cuvios Simeon de la Pângărați. S-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropiere de Piatra Neamț, în vremea când Țara Moldovei era condusă de evlaviosul Domn, Alexandru cel Bun.
DANIEL/DAN – Sfântul Cuvios Daniil Katunakiotul, iconograful. Originar din Smirna (1846-1929), a fost trimis de Patriarhul Ecumenic să înnoiască viața duhovnicească a mânăstirii Sfânta Anastasia Izbăvitoarea de Farmece, din Tesalonic. S-a nevoit și la mânăstirea Vatoped, pentru cinci ani, întorcându-se apoi în Grădina Maicii Domului, unde a pus bazele obștii Danielilor din Katunakia.
8 Septembrie
MARIAN/MARIN – Nașterea Maicii Domnului. Arhanghelul Gavril a vestit lui Ioachim și Anei nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu zicând către mamă: „Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și ea se va chema Maria”.
9 Septembrie
IOACHIM/ACHIM – Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana. Lor li s-a dat o fiică mai sfântă decât toți sfinții și mai cinstită decât heruvimii, care cel mai mult I-a plăcut lui Dumnezeu.
SEVERIAN – Sfântul Mucenic Severian
CITEȘTE ȘI: 30 Cele mai frumoase nume de băieți
10 Septembrie
LUCA/LUC – Sfântul Apostol Luca
11 Septembrie
TEODOR/THEODOR/ THEO – Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria, În urma unor acte comise în timp ce era căsătorită, Teodora a hotărât să se călugarească la mânăstirea Octodecatos. Și-a tăiat parul, a îmbrăcat haine bărbătești și a trăit printre monahi, sub numele de Teodor. Ea uimit obștea cu rugăciunile, postul și lacrimile ei de pocăință. La aceeiasi data este evocată și Sfânta Teodora din Vasta. Înainte de a muri, ea I-ar fi cerut lui Dumnezeu ca din părul ei să facă arbori, iar din sângele ei un râu. Într-adevăr, din acoperișul bisericii ridicate la Vasta, Arkadia, au crescut copaci, care se sprijină, paradoxal, direct pe acoperiș și stau mărturie că „acolo unde e voia lui Dumnezeu, ordinea firii este învinsă”.
12 Septembrie
TEODOR/THEODOR – Sfântul Mucenic Teodor
Citește pe larg și despre: 20 de nume de băieți alese de celebrități pentru copiii lor
13 Septembrie
IOAN/IONUȚ – Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop. Tânăr fiind, Sfântul Ioan, originar din satul Silvașul de Sus, județul Hunedoara, și-a părăsit casa părintească și s-a călugărit la Mănăstirea Prislop.
LUCIAN/ILIE/VALERIAN – Sfinții Mucenici din Dobrogea, printre care Lucian, Ilie și Valerian. Ei au refuzat să se dezică de credința creștină.
CIPRIAN – Sfântul Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei.
CORNELIU/CORNELIAN – Sfântul Mucenic Corneliu Sutașul. El este primul dintre pagâni care a crezut în Hristos. După botez, a părăsit toate cele lumești și i-a urmat apostolului Petru.
14 Septembrie
Înălțarea Sfintei Cruci
VALERIAN/VALERIU – Sfântul Valerian, pruncul
15 Septembrie
IOSIF – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului. Profund în credință, înțelept, blând, a făcut unele minuni spre lauda lui Dumnezeu și alinarea suferințelor credincioșilor.
NICHITA/NICK– Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul. Era de neam mare și slăvit. Pe mulți păgâni i-a adus către credința în Hristos.
SIMION/SIMI – Sfântul Simeon al Tesalonicului. Este considerat ultimul ucenic al Sfântului Grigorie Palama și un teolog important al vremii sale.
VISARION/ARI – Sfântul Ierarh Visarion, Arhiepiscopul Larisei
Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
16 Septembrie
SEBASTIAN/SEVASTIAN/TIANU – Sfânta Muceniță Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel
CIPRIAN – Sfantul Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev
17 Septembrie
DIONISIE/DENIS – Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail. S-a remarcat prin viața sa duhovnicească, prin blândețe, fermitate și demnitate în apărarea neamului și a credinței, prin cultura pe care a dobândit-o ca autodidact și prin aprecierea credincioșilor.
18 Septembrie
ILARION/ILARIE – Sfântul Ilarion de la Optina
ROMEO/ROMI – Sfântul Cuvios Romil de Ravanița. Virtuțile pe care Roman le câștigase ca pe o a doua natură și necontenita rugăciune l-au făcut să dobândească mult har.
19 Septembrie
DORIAN/DORIN/DORU – Sfântul Mucenic Dorimedont
20 Septembrie
ILARION – Sfântul Cuvios Nou Mucenic Ilarion Criteanul. Primind într-un final binecuvântarea duhovnicului, Sf. Ilarion s-a întors la Constantinopol pentru a mărturisi revenirea lui la creștinism.
21 Septembrie
CODRIN/CODRUȚ – Sfântul Apostol Codrat. A fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli. A propovăduit cuvântul Domnului în Atena și în Magnesia, unde a fost episcop.
DUMITRELA/DUMITRA – Descoperirea moaștelor Sfântului Dimitrie, Mitropolitul Rostovului
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
22 Septembrie
TEODOSIE/TEO – Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Credința, smerenia, blândețea, răbdarea, iubirea față de semenii săi, au făcut ca întotdeauna să fie cinstit cu evlavie de către creștini.
MARTIN – Sfântul Mucenic Martin
COSMA/COSMIN/COZMIN – Sfântul Cosma de la Zografu. Atras de credință, Sfântul Cosma a fugit în taină în Sfântul Munte Athos, pentru a se călugări la mănăstirea Zografu.
23 Septembrie
IOAN/IONUȚ – Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
24 Septembrie
SILVIAN/SILVIU – Sfântul Cuvios Siluan Athonitul. El face parte din acei rari sfinți creștini care primesc, încă de la începutul căii lor ascetice, harul lui Dumnezeu.
ȘTEFAN – Sfântul Ștefan Întâi încoronatul. Împreună cu fratele lui, Sfântul Sava, a ridicat ortodoxia sârbă pe culmi mari de slavă și strălucire.
PETRU/PETRE – Sfântul Mucenic Petru Aleutu. Când i-a fost greu, a început să se roage intens lui Dumnezeu pentru a dobândi puterea de a trece peste toate.
25 Septembrie
SERGHEI/SERGIU/SERGIAN – Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej. Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ruși.
PAVEL – Sfinții Mucenici Pavel si Tatis, împreună cu fiii lor
26 Septembrie
IOAN/IONUȚ – Adormirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. A fost fiul pescarului Zevedeu si al mironositei Salomeea, din Betsaida, Galileea. Este considerat unul dintre cei mai apropiați ucenici ai lui Hristos. Rămâne cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice: Evanghelia, Trei Epistole si Apocalipsa.
27 Septembrie
ANTIM – Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești. Acest trimis al Domnului pe pământ românesc, tocmai din îndepărtata Georgia, nu a îngropat niciun ban din câți a avut și pe toți, ca o slugă bună și credincioasă, i-a înmulțit.
CALISTRAT – Sfântul Mucenic Calistrat. Viteazul ostaș al lui Hristos, Calistrat, a mers pe calea cea frumoasă a muceniciei, însă nu singur, ci alături de mulți alți creștini.
MARC – Sfinții Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon
28 Septembrie
ALEXANDRU/SANDY/ALEX – Sfinții Mucenici si frați Alexandru, Afiu si Zosima
HARRY – Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul. Era desăvârșit în bunătate și rugăciune, iubea postul și cumpătarea, considerând oboseala ca pe o odihnă și sărăcia ca pe o bogăție.
CĂLIN – Sfântul Mucenic Calinic
29 Septembrie
PETRONIUS/PETRU – Sfânta Muceniţă Petronia
30 Septembrie
GRIGORE/GRIG – Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei celei Mari. A convins o mulțime de oameni să-și mărturisească credința, a zidit biserici, slavindu-l necontenit pe Dumnezeu.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.