Deși numele lor par să indice o neutralitate, neutrofilele au un rol foarte important în apărarea antiinfecțioasă primară. Prefixul de neutro- l-a căpătat pentru că nu-și schimbă culoarea. Însă neutrofilele sunt importante pentru că știu să fagociteze (mănâncă și digeră) microbii, eliberând locul de factorii de inflamație.
- Neutrofile Scăzute – Ce semnifică scăderea numărului de neutrofile
- Care sunt cauzele scăderii numărului de neutrofile
- Neutrofile Crescute – Ce semnifică creșterea numărului de neutrofile
- Care sunt cauzele creșterii numărului de neutrofile
Cresterea sau scăderea numărului de neutrofile este evidențiată de rezultatul hemoleucogramei. De cele mai multe ori o analiză simplă de sânge ne poate ajuta să aflăm dacă prezentăm o infecție virală sau de natură bacteriană sau dacă este vorba de ceva mai grav. Neutrofilele, cel mai numeros tip de leucocite (pe lângă eozinofile și bazofile) circulă liber prin pereții venelor și în țesuturile pentru a ataca, la comanda chematocraticelor (substanțe „de alarmă“, eliberate de țesuturile lezate), toate antigenele.
Neutrofile Scăzute – Ce semnifică scăderea numărului de neutrofile
Neutropenia este termenul care definește nivelurile scăzute de neutrofile. Deși, logic, pare să fie un mare dezavantaj, există oameni care prezintă constant un număr mai mic de neutrofile, fără a avea un risc crescut de infectare. În aceste situația, neutropenia nu prezintă nicio îngrijorare.
Când însă, sub acțiunea anumitor factori sau afecțiuni, producția de neutrocite este influențată, se vorbește despre neutropenie ușoară (neutrofile între 1 000 și 1 500/mm³, risc scăzut de infecții), moderată (neutrofile între 500 și 1 000/mm³, risc moderat de infecții) sau severă (neutrofile sub 500/mm³, risc mare de infecții).
Absența totală a neutrofilelor circulante – agranulocitoza – este cea mai gravă formă de neutropenie.
Neutropenia la copii
Fiind asimptomatică, poate fi descoperită abia la vaccinarea de la vârsta de 1 an sau în urma unor analize făcute pentru altă cauză, deși poate exista și de la naștere. Deteriorarea prelungită a stării de sănătate a copilului după ce i se administrează vaccinul de la vârsta de 1 an, poate avea ca și cauză o neutropenie instalată dinaintea vaccinării. Nu vaccinul este cel care declanșează această scădere a numărului de neutrocite, dar vaccinurile nu sunt indicate persoanelor care suferă de neutropenie. De aceea, cel mai indicat ar fi să-i faci copului analize de sânge înainte de administrarea unui vaccin.
Infecțiile recurente, vindecarea prelungită a rănilor, otitele și infecțiile gingiilor, precum și ulcerele și abcesele mucoaselor – toate acestea pot fi indicatoare ale prezenței neutropeniei la un copil, care poate fi moștenită sau dobândită.
Care sunt cauzele scăderii numărului de neutrofile
Cel mai adesea, concentrațiile scăzute de neutrofile se asociază fie cu administrarea unor medicamente, fie sunt semnele unor boli:
- sindromul mielodispazic;
- infecții severe (sepsis);
- boli autoimune;
- afecțiuni maligne ale măduvei osoase;
- anemie aplastică.
Care sunt simptomele scăderii numărului de neutrofile
Când rezultatul hemoleucogramei arată că neutrofilele sunt sub 1 500/mm³, vorbim despre neutropenie. Când scăderea numărului de neutrofile este prezentă peste 3 luni, vorbim despre neutropenie acută sau cronică.
Clinic, neutropenia poate evolua ca sindrom febril (neutropenie febrilă) sau poate manifesta simptomele prezente în cazul unei infecții.
Tratamentul în cazul unor valori scăzute de neutrofile
Se tratează cauza, prin măsuri de combatere și prevenție a infecției. Celor care sunt sub tratament cu citostatice sau cu interferon li se poate administra factor de creștere a numărului de neutrofile. În același timp, există și un regim alimentar care ajută pacieții cu neutropenie. Acesta constă, în mare parte, din excluderea fructelor și legumelor crude, considerate a fi surse de bacterii care intră în organism prin tractul gastrointestinal.
Neutrofile Crescute – Ce semnifică creșterea numărului de neutrofile
Neutrofilie se numește această afecțiune care semnifică creșterea numărului de neutrofile și se întâlnește în caz de:
- anorexie acută;
- efort fizic intens;
- infecții bacteriene;
- inflamații fără cauză infecțioasă (arsuri, inflamații postoperatorii, boli de colagen, reacții de hipersensibilitate, infarct miocardic);
- stres major;
- hemoragie acută;
- în boli ca neutrofilia cronică ereditară, boala Cushing, policitemia vera, leucemie mieloidă cronică etc.;
- cancere;
- intoxicații cu mercur, fenacetină etc.
Care sunt cauzele creșterii numărului de neutrofile
In cazul copiilor de cele mai dese ori cauza cresterii numerului de neutrofile in sange este o infectie bacteriana mai mult sau mai putin severa. Rezultatul hemoleucogramei, starea generala a copilui corelata cu rezultatele testelor de inflamatie vor dicta tratamentul corect. Dupa un episod de neutrofile crescute si tratament antibiotic este necesara repetarea hemoleugramei.
Ultimul trimestru de sarcină sau travaliul ar putea influența creșterea numărului de neutrofile. La fel de vinovat este fumatul excesiv, stresul emoțional și exercițiile fizice intense. Dacă acestea sunt cauze la care te-ar fi dus mai puțin gândul, află că și infecțiile fungice, leucemia cronică sau necrozările și traumatismele pot fi cauze ale creșterii numărului de neutrofile.
Sursa: https://clinicaltrials.gov
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.