Ai auzit discutii despre cat de necesara este cezariana din cauza ca bazinul viitoarei mame este prea ingust? Ei bine, multi medici sustin ca acesta este un mit, si ca adevaratele cazuri de bazin (pelvis) prea ingust sunt foarte rare.
Medicii obstetricieni spun ca nu discutam despre un bazin prea ingust, in aceste situatii. Problema care poate aparea este mai degraba legata de o disproportie cefalopelvina.
Cu alte cuvinte, pelvisul mamicii este intr-adevar mai ingust decat media, iar circumferinta capului bebelusului este prea mare. Chiar si asa, asemenea cazuri sunt rareori intalnite in practica!
Nasterea si bazinul ingust – Ce trebuie sa stii
Avand in vedere ca este dificil de masurat exact, cat de mult se poate dilata bazinul viitoarei mame, si cat de flexibil este craniul bebelusului, aceasta disproportie intre cele doua este mai degraba suspicionata, decat dovedita.
In prezent, cand am depasit perioada in care rahitismul si poliomielita faceau ravagii si lasau sechele serioase, disproportia cefalo-pelvina tine mai degraba de antecedente legate de fracturi de bazin!
Studiile statistice au demonstrat ca mame foarte mici pot naste bebelusi mari fara probleme.
Bazinul femeii este conceput extrem de ingenios si este pregatit pentru nasterea naturala.
De multe ori, spun medicii sustinuti de studii, reusita nasterii vaginale depinde mai degraba de determinarea, motivatia si optimismul mamicii, decat de dimensiunile banuite ale bazinului.
Exista 4 variabile implicate in stabilirea diagnosticului de disproportie cefalo-pelvina:
Centura pelvina nu este o structura fixa. Din contra, in sarcina si in apropierea nasterii, hormonul denumit relaxina inmoaie si elasticizeaza ligamentele care unesc oasele pelvisului, permitandu-le sa se departeze in timpul nasterii.
Capul bebelusului este flexibil. Oasele craniului sunt moi si elastice si nu sunt sudate intre ele, astfel ca el isi poate reduce diametrul in momentul trecerii prin pelvis. Acest proces nu ii dauneaza in nici un fel bebelusului si este cat se poate de normal, desi nu e cuantificabil.
Pozitia in care se desfasoara travaliul si nasterea permite o mai buna dilatare a pelvisului. Atunci cand femeia se lasa pe vine, diametrul pelvisului creste cu pana la 30%.
Coccisul, noada, cum e numita popular, este neobisnuit de mobila, dar atunci cand femeia este obligata sa nasca stand culcata pe spate, mobilitatea acesteia este compromisa.
Pozitia bebelusului este de asemenea importanta. Daca bebelusul sta cu barbia in piept, nasterea este mult usurata, fata de cazul in care bebelusul sta cu capul lasat pe spate.
Disproportia cefalo-pelvina poate fi diagnosticata inainte de travaliu?
Specialistii sustin ca sunt foarte rare cazurile in care efectiv bebelusul nu are cum sa treaca prin pelvis.
Aceste cazuri tin, dupa cum am spus deja, de tulburari de dezvoltare ale pelvisului matern sau de accidente violente in care a fost implicata mama.
In cazul unei femei sanatoase, disproportia cefalo-pelvica este de multe ori gresit diagnosticata si confundata cu perioadele de incetinire a evolutiei travaliului.
Medicii recunosc ca in prezent nu exista nici un fel de metoda obiectiva de masurare care sa stabileasca cu precizie dimensiunea maxima la care poate ajunge pelvisul, sau diametrul minim pe care il va atinge capul bebelusului.
Asociatia medicilor imagisti australieni sustine chiar ca nu exista pana in prezent nici o formula imbatabila de determinare ecografica a dimensiunii sau greutatii bebelusului.
Asadar, previziunea ca o femeie nu isi poate aduce pe lume bebelusul pe cale vaginala doar pe baza acestei presupuse disproportii este exagerata.
Tie medicul ti-a vorbit despre bazinul ingust, prea mic? Sau despre disproportia cefalo-pelvina?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.