Numele meu este Noemi și am 30 de ani. Poveste mea începe în urmă cu 2 ani, prin luna septembrie, când la un control de rutină, la 29 de săptămâni am aflat că mi s-a deschis colul și că pot naște în orice clipă. Doctorul ginecolog mi-a recomandat internarea imediata la Spitalul Județean din Sibiu susținând că au una din cele mai bune secții de neonatologie și că dumnealui mă va ține în continuare sub observație. Zis și făcut. În fiecare zi mă rugam la Dumnezeu să mai stea puțin și să nu se grăbească să îl aducă pe lume.
Intrând în luna octombrie, odată cu venirea frigului, cum era și normal, s-a dat drumul la căldură în saloane. Numai că această era copleșitoare pe timpul nopții, iar în fiecare dimineață la ora 5 jumătate doamnele care se ocupau cu curățenia veneau și deschideau geamurile să aerisească. Din cauza faptului că noaptea transpirai de cald, iar dimineața intra pe geam un ger de nedescris, bineînțeles că am răcit. Pe la 12 noaptea, odată cu răceală au apărut și frisoane și odată cu ele și durerile.
După vreo două ore a venit medicul de garda și mi-a administrat Gynipral pentru oprirea contracțiilor. Fiind primul copil nu știam exact cum se manifestă contractiile, știam doar că durerile nu se opreau și numărăm orele pana la începerea programului de lucru. Dimineața doctorul care îmi supraveghea sarcina mi-a spus că ar fi bine să mă mute în sala de nașteri să nu cumva să nasc prin salon. M-a mutat în sala de nașteri, cu perfuzile după mine, care teoretic trebuiau sa-mi oprească contracțiile, însă durerile erau din ce în ce mai mari.
Pe la ora 3 după amiaza am cerut sa vina medicul de gardă pentru ca efectiv mergeam pe pereți de dureri. Mi-a scos perfuzile cu Gynipral, mi-a făcut cunoștința cu moașa și mi-a spus ca mă lasă să nasc, că oricum o să nasc repede având doar 32 de săptămâni și bebe este foarte mic. După ce mi-a întrerupt Gynipralul s-au intensificat și mai mult durerile. După alte 2 ore am cerut să vina iar medicul de garda că nu mai pot rezista. A venit m-a consultant și mi-a spus ca m-am dilatat destul și că ar trebui să nasc fără probleme.
M-a ajutat cu ruperea membranelor (cu toate ca am aflat ulterior că nu se rup membranele la nașterile premature) și mi-a spus ca atunci când simt durere să împing. Surpriza mare a fost că nu am mai simțit nici o durere. Am așteptat jumătate de ora și nimic. Ca și cum mi le-ar fi luat cu mâna. A spus ca asa ceva nu a mai văzut și a decis să îmi administreze Oxitocina ca să îmi pornească contractiile. Bineînțeles că au revenit durerile. Toată noaptea am făcut ture prin salon.
Dimineața la prima ora a venit doctorul care îmi supraveghea sarcina și mi-a spus că o să îmi mărească doza de Oxitocina să nasc mai repede. L-am întrebat dacă ia în calcul operația de cezariana și mi-a spus pe un ton liniștitor că nu e nevoie, că sunt dilatată suficient, membranele s-au rupt și copilul este mic și că o să nasc repede. Durerile nașterii, răceala, frisoanele și faptul ca nu am putut închide un ochi în ultimele 48 de ore și-au spus cuvântul. Eram efectiv sleită de puteri.
După un timp a venit doctorul meu și mi-a spus că ne pregătim de operație, că la câtă oxitocina am în mine trebuia sa nasc deja natural. Anestezistul m-a informat că din cauza faptului că am frisoane, au decis sa îmi facă anestezie generala.
Datorită faptului ca în timpul nasterii eu am avut dureri permanent, bebe s-a chinuit mult, iar când l-au scos nu mai avea semne vitale, primind nota 2 la nastere. S-a născut la 32 de săptămâni, cântărind 1900 g și având 45 cm înălțime. A fost resuscitat și apoi intubat. A rămas intubat timp de 3 zile, iar apoi mai stat încă 3 zile doar pe oxigen.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Scorul Apgar este primul test pe care bebelușul va trebui să îl facă. El evaluează copilul, după 5 criterii.
A (aspect): culoarea sugarului,
P (puls): ritm cardiac,
G (grimase): reactivitate,
A (activitate): ton,
R (respirație): frecvența respiratorie.
Este un test rapid și nedureros. Acest test este utilizat pentru a identifica dacă nou-născutul are nevoie de îngrijire specială.
Evaluarea pentru scorul APGAR are loc:
– la 1 minut după nașterea sugarului,
– 5 minute mai târziu,
– se poate repeta la 10, 15 sau 20 de minute dacă copilul are scoruri prea mici.
În detaliu, evaluarea este notată după cum urmează:
Ritmul cardiac: nota 0 dacă este mai mic de 80 de bătăi pe minut, 1 dacă este între 80 și 100, 2 peste 100.
Respirație: 0 dacă este absentă, 1 dacă este lentă și neregulată, 2 dacă este normală.
Colorarea pielii: 0 dacă este pal sau albastru, 1 dacă corpul are o culoare normală, dar extremitățile sunt albăstrui (cianotice), 2 dacă întregul corp este normal colorat.
Tonus muscular: 0 dacă este slab, 1 dacă doar 1 sau 2 membre se flexează, 2 dacă tonusul este bun cu membrele bine flexate.
Reacții la stimulare: 0 dacă este zero, 1 dacă bebelușul face grimase, 2 dacă plânge
Citește pe larg despre: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
Din cauza leziunilor cerebrale doctorii erau rezervați și nu îmi dădeau prea multe detalii. Spuneau doar: „azi e bine! Să vedem și mâine cum va fi!” Dar cu ajutorul lui Dumnezeu, am trecut cu bine peste toate. A stat 3 săptămâni pe secția de terapie neonatală (TINN) și alte 2 la neonatologie. Acum are 3 anișori și e o minune de băiat. S-a recuperat complet cu ajutorul kinetoterapiei, iar din punct de vedere cognitiv este foarte bine dezvoltat.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Etapele normale de dezvoltare ale bebelușului născut prematur
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.