- De ce le este teamă femeilor de nașterea naturală?
- Ce influențează durerea în travaliu?
- Când este recomandată operația de cezariană?
- Nașterea vaginală după o operație de cezariană.
- Recomandare pentru o recuperare ușoară după naștere?
Alegerea nașterii nu ar trebui să fie o chestiune personală, ci una medicală. Doctorul care ți-a monitorizat sarcina timp de 9 luni este singurul în măsură să-ți dea cel mai avizat sfat în legătură cu nașterea. Noi te ajutăm să înțelegi ce presupune nașterea naturală sau prin cezariană și cum să te pregătești pentru oricare dintre cele două modalități de a te întâlni cu minunea din burtică.
Nașterea unui copil este o experiență minunată și unică. Însă nici o naștere nu seamănă cu alta, chiar de la o sarcină la alta, astfel încât nu putem să-ți spunem cum va decurge nașterea copilului tău. Dr. Oana Zaharia, medic primar, șefa secției Obstetrică a Spitalului Regina Maria Băneasa, îți va explica stadiile prin care se trece în timpul travaliului și la ce să te aștepți în general, iar asta te va ajuta să te relaxezi și să participi atunci când este necesar. Pentru că FACEM PRIMII PAȘI ÎN VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!
Clubul Bebelușilor: De ce le este teamă femeilor de nașterea naturală?
Dr. Oana Zaharia: Femeilor le este teamă de nașterea naturală pentru că, aproape întotdeauna, aceasta constă într-o succesiune de evenimente greu de anticipat. Nașterea naturală, spre deosebire de nașterea prin operație de cezariană, nu se produce într-un mod programat. Iar dacă ne referim la nașterea în sine, temerile cele mai mari sunt legate de durere și de modificările anatomice care pot apărea ulterior nașterii în zona perineului și vaginului.
CITEȘTE ȘI: Consultul preanestezic și anestezia la naștere
Clubul Bebelușilor: Cum se simt contracțiile înainte de naștere? Este adevărat că acest lucru diferă de la femeie la femeie? Ce influențează durerea în travaliu?
Dr. Oana Zaharia: Contracțiile nu sunt niciodată subtile, se întărește tot abdomenul. Într-adevăr, sunt puține femei care nu percep contracțiile ca fiind dureroase, însă acest lucru poate ascunde uneori patologii autoimune nediagnosticate încă. Specific pentru contracțiile din travaliu este faptul ca acestea devin regulate, din ce in ce mai intense, mai frecvente și mai lungi și nu cedează la medicația antispastică obișnuită. Durerea în travaliu poate fi influențată de suportul psihologic asigurat femeii, de pragul de rezistență al fiecărei persoane și de existența sau nu a analgeziei peridurale.
Clubul Bebelușilor: În ce caz se impune declanșarea travaliului prin medicamente? Care sunt urgențele care determină grăbirea nașterii?
Dr. Oana Zaharia: Declanșarea travaliului prin medicamente poate fi necesară atunci când starea de sănătate a mamei sau a fătului impun nașterea imediată sau dacă sarcinile depășesc termenul (42 de săptămâni). Această declanșare trebuie să respecte indicațiile și contraindicațiile medicale. Atunci când avem semne de suferință fetală intrauterină suntem nevoiți să grăbim nașterea. Sau când starea de sănătate a mamei ne impune acest lucru (preeclampsie, eclampsie).
CITEȘTE ȘI: Travaliu fără dureri? Da, se poate!
INFO Clubul Bebelușilor: Suferința fetală este un termen care caracterizează o stare patologică ce apare ca urmare a perturbării homeostaziei endo-uterine. Cele mai frecvente suferințe fetale sunt insuficiența fluxului sanguin uterin sau insuficiența fluxului sanguin ombilical și, ocazional, scăderea oxigenării arteriale uterine. Factorul comun în suferința fetală este insuficiența placentară.
Clubul Bebelușilor: Când este recomandată operația de cezariană?
Dr. Oana Zaharia: Sunt multiple indicații pentru cezariană și țin atât de mamă, cât și de făt. În mod generic, aceste indicații cuprind: disproporțiile cefalo-pelvice (n.red.: cefalo = cap, pelvic = oasele bazinului. Disproporția dintre capul copilului și bazinul mamei), prezentațiile distocice (n.red.: poziția transversală a fătului la naștere, cu partea dorsală spre canalul de naștere, iar capul în partea de sus a uterului), patologii asociate sarcinii, sindrom HELLP, uterul cicatricial, ruptura uterină, placenta praevia, dezlipirea prematură de placentă, infecțiile materne cu transmitere materno-fetală, malformațiile congenitale, suferința fetală, malformațiile vaginului sau obstrucția canalului de naștere.
Clubul Bebelușilor: De câte ori se poate naște prin cezariană?
Dr. Oana Zaharia: Nu există un număr maxim admis, însă trebuie să fie cunoscut faptul că, la fiecare cezariană în plus, crește riscul de anomalii de placentație (placentă acreta, percreta, increta), rupturi uterine și acestea atrag după sine posibilitatea de complicație a nașterii cu suferință maternă, de exemplu sângerare importantă, care impune histerectomie de necesitate sau suferință fetală, mergând până la moartea fetală.
Clubul Bebelușilor: Ce ar trebui să știe o gravidă despre cezariana la cald și cea la rece?
Dr. Oana Zaharia: Cezariana la rece presupune programarea nașterii, în mod electiv, atunci când motivul pentru care este indicată este cunoscut înainte de momentul declanșării travaliului. Cezariana la cald presupune să așteptam momentul declanșării nașterii. Doar că, în anumite situații, tocmai acest lucru este de evitat.
Clubul Bebelușilor: Se poate preveni nașterea prematură?
Dr. Oana Zaharia: Nașterea prematură are cauze multiple, deci prevenția acesteia înseamnă, în primul rând, cunoașterea și tratarea prealabilă a acestora. În puține situații, nașterea prematură poate surveni neașteptat. Pe lângă tratarea cauzelor posibile, există metode terapeutice de susținere a sarcinii, ca de exemplu tratamentul progestativ, antispastic sau tocolitic.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!
Clubul Bebelușilor: Ați asistat femei care au ales nașterea vaginală după o operație de cezariană. Care sunt riscurile și care este teama cea mai mare în astfel de cazuri? Cum ar trebui să arate profilul medical al unei astfel de femei pentru ca riscurile să fie cât mai mici?
Dr. Oana Zaharia: Teama cea mai mare este să se producă ruptura uterină cu sângerare masivă ce va impune intervenție medicală de urgență. Pentru diminuarea riscurilor, cicatricea nu trebuie să fie tocmai recentă, cezariana anterioară să fi fost lipsită de complicații și să fi fost făcută în zona joasa a uterului, transversal. Motivul pentru care a fost efectuată operația anterioară să nu fie reproductibil în sarcina actuală, sarcina actuală să nu fie însoțită de alte complicații materne sau fetale și, nu în ultimul rând, pacienta trebuie să fie extrem de bine consiliată, informată și să fie dispusă își asume riscurile.
Clubul Bebelușilor: Este bine să se amâne secționarea cordonului ombilical la naștere?
Dr. Oana Zaharia: Da, este important atât pentru copil, cât și pentru mama, previne trecerea bruscă de la viața intrauterină la viața extrauterină, dar, în anumite situații, acest lucru poate fi contraindicat, de exemplu, în incompatibilitățile de grup sau Rh.
CITEȘTE ȘI: Secționarea întârziată a cordonului ombilical la naștere: beneficii și contraindicații
Clubul Bebelușilor: Care este cea mai importantă recomandare pentru o recuperare ușoară după naștere?
Dr. Oana Zaharia: Mobilizarea precoce este cea mai importantă recomandare pentru recuperare. De asemenea, contează utilizarea de ciorapi compresivi pentru prevenirea evenimentelor trombotice în cazul operațiilor cezariene, utilizarea de centuri pentru a preveni diastazisul mușchilor drepți abdominali.
INFO Clubul Bebelușilor. Diastazisul mușchilor drepți abdominali este o patologie care se regăsește frecvent la femeile care, după ce au născut, au rămas cu „burtică“. Este vorba de distanțarea mușchilor drepți abdominali, iar linia albă dintre ei se lățește, transformându-se într-o bandă fibroasă cu rezistență scăzută. Acest lucru determină relaxarea peretelui abdominal și bombarea acestuia. Pentru tratarea acesteia, în prima fază este recomandată kinetoterapia, iar dacă aceasta nu dă rezultate, se poate apela la soluția chirurgicală.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.