Nașterea trebuie să fie un moment special, iar echipa medicală care o asistă poate contribui din plin la asta. În continuare, îți prezentăm povestea Cristinei care și-a adus puiul pe lume la spitalul Sf. Pantelimon din București și care a avut o experiență care ne face să credem că, încet încet, situația din spitalele de stat din România se schimbă în bine.
Gândul meu pe tot parcursul sarcinii a fost să nasc natural
Aveam 39 săptămâni și 5 zile de sarcină. Am mers la control dimineață, vineri la ora 9:00, la doamna doctor care mi-a urmărit sarcina, în spitalul Sf. Pantelimon din București. Menționez că nu am avut dureri absolut deloc și gândul meu pe tot parcursul sarcinii a fost să nasc natural. La consult, doamna doctor mi-a spus că am colul șters și că în următoarele 24 ore o sa nasc sigur. Durerea din timpul consultului a fost atât de mare, încât m-am speriat foarte tare și tot drumul pana acasă, pentru că nu am vrut sa rămân la spital, am plâns continuu. Am ajuns acasă și am sunat-o pe doamna doctor să îi spun ca eu vreau sa nasc prin cezariana pentru ca mi-am dat seama că nu voi rezista.
Nu mai rezistam de durere
Între timp, eu începusem să am contracții, nu erau atât de dureroase, dar erau. M-am întors la spital la ora 11 și mi-a zis ca la 3-4 mă operează. Fiindcă era de gardă și au tot venit femei să nască, eu am fost amânată până la ora 19. Între timp, fiindcă nu mai rezistam de durere, mi-am monitorizat contracțiile, care erau din 2 în 2 minute, și am cerut sa fiu consultata. La monitorizare aveam contracții de 100 intensitate și nu mai puteam să stau în picioare de durere de spate și burtă. Într-un final, la ora 19:25 am născut prin cezariana (sunt sigură că reușeam natural dacă încercam) un băiețel sănătos și grăsan.
Am rămas uimită de ce am trăit acolo, în sensul bun
Pe tot parcursul șederii în spital, cadrele medicale s-au comportat ireproșabil cu mine, și nu numai cu mine, cu toate femeile pe care le-am văzut acolo. În sala de nașteri, o doamnă asistentă sau moașă, nu știu exact ce era, mă mângâia și mă ținea de mână, îmi spunea că totul o să fie bine, că bebelușul e bine și că are nevoie de mine să fiu tare. După operația de cezariană, asistentele m-au curățat, au venit toată noaptea să mă vadă, să mă întrebe dacă am dureri, dacă vreau calmante, dimineața m-au ajutat sa mă ridic din pat, chiar am rămas uimită de ce am trăit acolo, în sensul bun.
În salon aveam deasupra patului buton pentru urgențe și, imediat cum îl apăsam, veneau asistentele care nu se comportau urât, chiar voiau să ajute, indiferent de persoană. Aveam baie în salon, foarte curată, în fiecare dimineață spălau pe jos și ștergeau praful. La neonatologie, unde erau ținuți bebelușii, mergeam din 3 în 3 ore să îi schimbăm și să îi alăptăm. Acolo era o doamnă asistentă care m-a uimit cu dăruirea ei. Îți arăta cum să stai și cum sa-l așezi pe bebeluș ca să poți alăpta, dacă aveam nevoie de lapte suplimentar îi ceream, pe bebelușii de la incubator am surprins-o cum îi mângâia.
CITEȘTE ȘI DESPRE: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Mamele care vor să nască natural să nu renunțe, eu regret că nu am încercat
După ce am luat bebelușul cu mine în salon, la fiecare 3 ore veneau să mă întrebe dacă am nevoie de lapte, veneau sa ne spună când se servea masa. Per total, eu am ajuns să nasc acolo pentru ca știam pe cineva care născuse înaintea mea și nu spusese de rău. Mamele care vor sa nască natural, să nu renunțe, eu regret că nu am încercat. Iar despre spitalul Sf. Pantelimon, nimic de reproșat în ceea ce ține de nașteri. Eu am avut o experienta plăcută acolo, foarte diferită de ceea ce auzisem și citisem.
Cu puțină mai multă informare și susținere, inclusiv din partea medicului, din ce în ce mai multe femei își doresc și vor reuși să nască natural, lucru care le va garanta o recuperare mai ușoară și va aduce beneficii atât mamei, cât și copilului. Probabil că și mămica ce ne-a împărtășit povestea de mai sus ar fi reușit, după cum bine a intuit chiar ea, dacă nu ar fi speriat-o atât de mult controlul inițial.
Pentru mamele care trăiesc cu regretul de a fi trecut printr-o primă cezariană, există varianta NDVC nașterii vaginale după cezariană, pe care au început să o susțină și să o practice tot mai muți medici din România.
CITEȘTE ȘI POVESTEA IRINEI: Întâlnirea cu bebelușul tău te face să uiți orice durere, orice suferință! Aceasta este fericirea supremă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.