In ritualul zilnic al nou-nascutului si bebelusului, baia de seara ocupa un rol esential, dar nu este suficienta pentru ca pielea acestuia sa fie permanent curata si sa poata sa respire. Prin urmare, in familie, in parc sau intre prieteni circula o serie de sfaturi mai mult sau mai putin inspirate despre cum ar trebui sa se realizeze igiena copilului. Din pacate, multe dintre ele se bazeaza pe veritabile mituri, iar masurile recomandate nu sunt neaparat benefice. Iata care sunt cele mai frecvente mituri legate de ingrijirea pielii bebelusilor.
Apa curata cel mai bine.
In cautarea naturalului, oamenii ajung sa creada intr-un lucru fals: ca „natural” este neaparat sinonim cu „mai bun”. Apa este unul dintre cele mai naturale lucruri de pe planeta, deci cum ar putea fi altceva decat cel mai bun instrument de curatare?
In primul rand, apa nu indeparteaza decat substantele hidrosolubile. Pentru a indeparta grasimile, este nevoie de surfactanti. Apoi, apa este iritanta pentru pielea foarte uscata sau foarte sensibila. Mineralele din apa si temperatura ridicata, chiar daca suportabila, deshidrateaza si afecteaza negativ integritatea pielii, mai ales in cazul copiilor cu dermatita atopica.
Prin urmare, ar trebui sa folosesti o solutie mai eficienta si mai putin iritanta decat apa simpla, ca sa scapi de murdarie. Solutia perfecta de curatare pentru bebelusi trebuie sa indeparteze eficient mizeria, inclusiv grasimile, sa nu declanseze iritatii si sa respecte pH-ul delicat al bebelusului.
Uleiurile minerale nu sunt naturale.
Uleiurile contribuie la hidratarea pielii, avand efect de bariera naturala al pielii si sunt un compus important in tratarea acesteia. De aceea, masajul de dupa baie este considerat o etapa esentiala. Multe persoane considera ca uleiul vegetal este mai natural decat cel mineral, dar si cel mineral are tot origine vegetala. Asadar, diferenta dintre cele doua tipuri tine mai degraba de varsta lor, decat de origine.
Uleiul mineral din produsele cosmetice pentru bebelusi, cum este gama Johnson’s Baby Oil de exemplu, este supus unui proces intens de purificare farmaceutica, spre deosebire de uleiul vegetal care nu trece printr-un asemenea proces riguros verificat. Apoi, simpla compozitie chimica a unora dintre uleiurile vegetale folosite de unii parinti poate fi nociva. Uleiul de masline, de pilda, are un continut ridicat de acid oleic, despre care s-a demonstrat ca distruge echilibrul lipidic la nivelul barierei epidermice. Mai mult decat atat, uleiul vegetal poate fi contaminat cu microorganisme, poate fi instabil chimic, schimbandu-si formula in prezenta aerului sau a luminii si poate contine impuritati iritante.
Conservantii sunt intotdeauna inutili.
Conservantii sunt adesea necesari pentru a preveni contaminarea produselor cosmetice si pentru a le prelungi perioada in care pot fi utilizate in deplina siguranta.
In cazul gamelor destinate bebelusilor, companiile producatoare se asigura ca substantele conservante adaugate sunt blande si nu au efecte negative. In timpul testarii produselor, se tine cont de modul in care produsele sunt depozitate in locuinta consumatorilor.
Gama Johnson’s alege doar produsele adecvate bebelusilor. Iar importanta folosirii conservantilor in produsele cosmetice a fost evidentiata de un studiu realizat de un spital universitar in care in sectia de pediatrie au fost internati mai multi copii care sufereau de dermatita atopica si ale caror leziuni au fost infectate cu un stafilococ auriu multirezistent, identificat ulterior in produsele cosmetice fara conservanti pe care le foloseau.
Parfumul e daunator pentru bebelusi.
Mirosul joaca un rol esential in stabilirea legaturii intre mama si nou-nascut. In mod evident, acesta este un simt important inca de la nastere si e recunoscuta universal starea de bine pe care o declanseaza o aroma placuta.
Unele studii au demonstrat constatarea mamelor ca o baie cu uleiuri placut parfumate a contribuit la relaxarea bebelusilor, reducand plansul si ajutandu-i sa doarma mai multe ore legate in fiecare noapte.
Si trebuie de asemenea sa precizam ca parfumurile sintetice nu sunt neaparat mai putin sigure decat cele naturale, deoarece Codul de Practica din Industria Parfumurilor reglementeaza extrem de strict continutul acestora.
Protectie in siguranta.
Este ceea ce Johnson’s & Johnson ofera prin produsele sale, testate atat in laboratoare proprii cat si in laboratoare independente, care includ ingrediente atent filtrate si testate si ele individual.
Astfel, se verifica parametri ca: toxicitatea, puterea iritanta, capacitatea de sensibilizare cutanata, capacitatea de a fi absorbite prin piele, capacitatea de a determina aparitia mutatiilor, toxicitatea asupra sistemului reproducator si eventualele efecte de fotosensibilizare.
Atunci cand se elaboreaza noi formule, se urmareste refuzarea acelor prototipuri care nu respecta standardele de productie. Sistemul de productie include cea mai sofisticata aparatura, cu un protocol de control al calitatii foarte strict. Rezultatul este acela ca produsele Johnson’s sunt formulate si fabricate la standarde mai inalte decat cele incluse in reglementarile nationale si internationale ale tarilor in care brandul este disponibil pentru consum.
In concluzie, poti alege un produs testat, verificat, controlat si supus unor norme stricte de fabricatie, sau poti merge pe varianta produselor ad-hoc, insuficient sau deloc testate din punct de vedere al efectelor pe termen mediu si lung. Ce e mai bun pentru copilul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.