Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, iar in cazul bebelusilor si al copiilor, aceasta afirmatie este cu atat mai adevarata cu cat raportul intre greutate si suprafata corporala este diferit fata de adulti. Descopera tot ceea ce trebuie sa stii despre ingrijirea corecta a pielii bebelusului si despre cum celebrul „sampon in ochi” ramane doar o sintagma fara inteles pentru copii.
Ce trebuie sa stii despre pielea bebelusului?
Nu vrem sa tinem o lectie de anatomie sau fiziologie, ci doar sa iti amintim cateva lucruri.
Pielea bebelusului e inca in plina dezvoltare. E mai subtire decat cea a adultilor, are un continut mai mare de apa si mai putin factori hidratanti, e mai alcalina si mai predispusa la aparitia leziunilor.
Ochii bebelusului continua sa se dezvolte si in primul an de viata. Reflexul de a clipi nu este complet instalat, lacrimile se produc in cantitate mai mica decat la adulti, iar frecatul la ochi este un obicei comun micutilor, ceea ce ii expune la iritatii.
Parul bebelusului este de pana la 5 ori mai subtire decat cel al adultului, este mai predispus la rupere si incalcire, iar caderea parului la bebelusul sanatos este un eveniment des intalnit.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un produs de curatare adecvat?
Specialistii in dermatologie pediatrica au cazut de acord ca exista cateva functii pe care trebuie sa le indeplineasca orice produs pentru ingrijirea pielii si parului bebelusilor:
Sa indeparteze eficient impuritatile si reziduurile ca: fecale, creme de corp si uleiuri. Toate acestea pot ajunge sa irite sau sa imbacseasca pielea, sa pastreze umezeala, sa impiedice pielea sa respire sau sa ii strice echilibrul si sa favorizeze declansarea patologiei cutanate comune bebelusilor.
Sa respecte integritatea barierei epidermice a pielii nou-nascutului. Produsele agresive care distrug bariera lipidica naturala determina deshidratarea pielii si favorizeaza aparitia microfisurilor.
Sa nu aiba efect iritant asupra pielii, scalpului si ochilor. Produsele clasice sunt deosebit de neplacute mai ales in contact direct cu ochii, producand nu numai disconfort ci si roseata si simptome oftalmologice care pot deveni severe, avand in vedere particularitatile morfo-functionale ale micutilor.
Curatarea Johnson’s din cap pana-n picioare
Unul dintre cei mai renumiti producatori de cosmetice pentru bebelusi iti pune la dispozitie gama Johnson’s TOP-TO-TOE, o serie de produse ideale pentru curatarea pielii si a parului, cu formule special concepute incat sa respecte nevoile particulare ale nou-nascutilor.
Surfactantii inclusi in reteta formeaza niste micelii de mari dimensiuni, care nu sunt absorbiti in piele si deci nu declanseaza iritatii.
Formula garanteaza o protectie blanda pentru ochi la fiecare utilizare. Produsele au fost testate pe voluntari adulti supravegheati atent de catre specialisti oftalmologi, astfel incat senzatia de usturime sau intepatura atat de cunoscuta, declansata de intrarea samponului in ochi, ramane doar o amintire.
Parfumul care se regaseste atat in produsele de curatare cat si in cele de hidratare si masaj este bland, delicat, cu formula similara celor naturale. Daca e sa dam crezare feedbackului oferit de catre mame, folosirea acestor produse cu miros placut contribuie la relaxarea resimtita de bebelus in timpul ritualului de seara si promoveaza un somn mai linistit in reprize mai lungi.
Rutina de ingrijire Johnson’s Baby
Specialistii dermatologi iti propun o rutina de ingrijire dovedita ca fiind deopotriva eficienta, blanda si care respecta pielea micutului. Este vorba despre un protocol in 3 pasi consecutivi pe care, daca il respecti, nu vei avea niciodata probleme cu afectiunile dermatologice cele mai frecvente la bebelusi: eczeme si iritatii de scutec.
Prima etapa este cea de curatare. Pielea micutilor se curata cu un produs dedicat, certificat ca fiind bland si cu zonele sensibile cum sunt scalpul si ochii si care nu declanseaza iritatii sau senzatii neplacute. Studiile efectuate au demonstrat ca nu exista diferente intre pielea nou-nascutilor spalati doar cu apa si cei pentru care s-a folosit un produs din gama Top-to-Toe, formula acestuia fiind asadar lipsita de orice influenta negativa.
A doua etapa este adesea uitata, insa extrem de importanta: uscarea. Nu freca pielea copilului, ci usuc-o intotdeauna prin tamponare cu un prosop moale si catifelat. Stergerea energica determina aparitia de microleziuni la nivelul unui tegument deja sensibilizat de expunerea la apa calda.
Ultima etapa este cea a hidratarii. Foloseste o lotiune speciala pentru bebelusi, un ulei bland si cu absorbtie rapida, si efectueaza un masaj relaxant si amuzant care are darul de a tonifica musculatura. Importanta masajului este evidentiata de rezultatele a numeroase studii care au demonstrat ca bebelusii care au acest ritual in rutina zilnica plang mai putin, sunt mai calmi, cresc mai bine si au o dezvoltare motorie mai rapida.
Asadar, credem ca este evident acum pentru orice parinte de ce baia bebelusului si ritualul asociat acesteia este un moment pretios nu numai din motive de igiena, ci si emotional, afectiv, cognitiv, motor si desigur pentru sanatate. Odata ce detii informatia, nu iti ramane decat datoria de a o folosi corespunzator!