Orice medicament pe care îl iei în timpul sarcinii trece în sângele tău și, de aici, în cel al fătului. În plus, procesul de distribuție a medicamentelor este modificat datorită creșterii volumului sanguin cu până la 50%. De aceea este foarte important să știi exact care sunt medicamentele permise și care sunt cele interzise în sarcină.
Folosirea medicamentelor în primul trimestru al sarcinii și în ultimul este consideră deosebit de critică. În această perioadă, în care se formează organele, pericolul pentru făt este foarte mare. Dar și ulterior pe parcursul sarcinii, anumite medicamente pot afecta negativ creșterea și funcțiile fiziologice ale fătului.
În diferită măsură, majoritatea medicamentelor cunoscute până în prezent pătrund la făt. Conform datelor din literatura de specialitate, sute de preparate contemporane posedă efect teratogen.
În termenul „teratogenecitate“ specialiștii includ toate devierile de la normă din momentul fecundării până la naștere: moarte, malformații, retardar în dezvoltare, insuficiență funcțională.
Unele preparate medicamentoase pot acționa negativ asupra formarii celulelor sexuale feminine și masculine, provocând aberații cromozomiale sau mutație genică.
Unele medicamente devin permise în sarcină la recomandarea medicului
Chiar dacă anumite medicamente provoacă modificări în structura genetică a organismelor la nivel de genă, cromozom sau genom, acestea pot fi încă recomandate de medic pentru tratamentul afecțiunilor grave ce prezintă pericol pentru viața gravidei.
Penicilinele, spre exemplu, sunt frecvent folosite în timpul sarcinii. Toate penicilinele sunt lipsite de efecte embriotoxice și teratogene, de aceea sunt permise pentru administrare în timpul sarcinii. De exemplu, dacă suferi de o infecție cu toxoplasma, atunci este nevoie să urmezi un tratament cu antibiotice. În caz contrar, există riscuri majore de a fi afectat creierul, ochii, inima sau alte organe ale fătului în dezvoltare.
Frecvent în cursul sarcinii se pot diagnostica infecții urinare care trebuie tratate corect, conform antibiogramei, dar numai cu antibioticele permise în cursul sarcinii. Dintre acestea sunt de amintit: penicilina, ampicilina, oxacilina, cefalosporinele, eritromicina, nitrofurantoina.
De asemenea, femeile care au o afecțiune preexistentă sarcinii (astm bronșic, diabet zaharat, hipertensiune arterială) și se află deja sub tratament, trebuie să discute cu medicul care va evalua și hotărî dacă poate urma același tratament sau va trebui înlocuit cu altul, mai sigur pentru mama și pentru făt.
În cazul femeilor cu HIV, spre exemplu, li se administrează pe perioada sarcinii un tratament special prin care se poate preveni transmiterea infecției cu HIV de la mama la copil.
Vitaminele și pastilele împotriva anemiei
Vitaminele prenatale sunt permise în sarcină și pot fi achiziționate fără prescripție medicală, însă e de stabilit împreună cu doctorul, pentru siguranță, atât care este cantitatea ce trebuie ingerată zilnic, cât și complexul de vitamine potrivit.
Acidul folic și vitamina B6 luate în dozele recomandate de medic, preparatele de fier contra anemiei primesc undă verde de la specialiști. Atenție însă la administrarea acestora fără recomandare medicală. Vitamina A în exces, spre exemplu, este asociată cu malformații fetale.
Pastilele pentru răceală în sarcină
Există câteva medicamente care prezintă un risc „mai redus“ asupra fătului. Acestea sunt considerate a face parte din a doua categorie de risc, categoria B, adică medicamente care nu au fost suficient testate pe om în timpul sarcinii, dar testele pe animale nu au relevat efecte nocive.
Astfel, după ce ai încercat infuziile de abur cald pentru descongestionarea nasului, mierea cu lămâie și ceaiurile calde pentru durerea în gât și ai trecut de primele 12 săptămâni de sarcină, poți cere părerea medicului tău pentru următoarele medicamente:
- acetaminofen/paracetamol pentru febră, dureri de cap și dureri musculare;
- siropurile cu codeină sau dextrometorfan și Guaifenesin,
- siropurile pe bază de mentol și eucalipt pot fi utilizate adesea ca supresoare de tuse.
Aspirina, spre exemplu, este un medicament extrem de controversat în sarcină. Este riscantă în ultimul trimestru, când chiar și o singură doză poate influența creșterea fătului. Aspirina intervine în mecanismul travaliului și poate prelungi atât sarcina, cât și travaliul, și poate provoca sângerare excesivă înainte și după expulzie. Pe de altă parte, doze mici, administrate sub supraveghere medicală, sunt utile pentru a trata boli imunologice, ca lupusul, pentru a opri travaliul prematur sau pentru a preveni preeclampsia ori întârzierea creșterii fetale.
De aceea este foarte important ca medicația în sarcină să fie stabilită numai împreună cu medicul care îți monitorizează evoluția și care îți cunoaște dosarul medical. Un bun exemplu în acest caz ar fi administrarea în sarcină a antiinflamatoarele nesteroidiene (indometacin și ibuprofen). Spre exemplu, acestea sunt recomandate dar numai până la 32 săptămâni de sarcină. După această vârstă, pot produce malformații fătului.
Medicamentele pentru probleme digestive în sarcină
Constipația este frecventă în sarcină, mai ales în primul trimestru, fiind cauzată de schimbările hormonale. Medicamentele permise, care o pot ameliora sunt laxative pe bază de fibre și metilceluloză, Psyllium, sărurile de magneziu.
Diareea în sarcină nu este cauzată de ceva ce vine din interiorul corpului și poate fi pusă pe seama transformărilor normale din cele 9 luni. De regulă, cauza este exterioară (intoxicații alimentare, paraziți intestinali, alimente nepotrivit preparate). Dacă ai trecut de primele 12 săptămâni de sarcină, medicul ți-ar putea recomanda, dar doar pentru 24 de ore, administrarea de subsalicilat de bismuth, Loperamid
În cazul durerilor de stomac, balonări, hiperaciditate sau arsuri gastrice, poți apela la Ranitidină și Nizatidină. Metroclopramidul se poate indica în caz de vărsături. Pentru greață și vărsături, simptome asociate cu primul trimestru de sarcină (în alte cazuri, se întâlnesc pe toata perioada sarcinii) se fac utile vitamina B6 100 mg, fructoza/dextroza/acid fosforic (dacă nu suferi de diabet), Emetrex, benzile compresive antiemetică.
Medicație împotriva hemoroizilor în sarcină
Presiunea uterului care se extinde, fluxul crescut de sânge în zona pelviană pot provoca umflarea venelor din peretele rectal – hemoroizii. Dacă ai încercat ameliorarea durerilor provocate de aceștia cu comprese reci sau chiar gheață pe zonă și nu ești mulțumită de rezultate, ginecologii dau undă verde cremelor locale care conțin Fenilefrin, Pramoxin sau Hidrocortizon, unguentelor cu ficat de rechin, cu extract de drojdie de bere sau uleiurilor minerale.
Infecții urinare în sarcină
Infecțiile tractului urinar reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme medicale în sarcină. Detectarea bacteriilor în urina gravidelor va duce, fără doar și poate, la administrarea unui tratament cu antibiotice.
Biseptolul pare să fie foarte des utilizat pentru infecțiile de tract urinar. Nu au fost descrise efecte teratogenice ale acestui medicament, totuși trebuie să se evite utilizarea lui în primul trimestru de sarcină. Acest medicament se poate utiliza și în lăuzie, precum și în alte infecții, precum otite și sinuzite.
Medicamentele pentru diabet zaharat de tip 1 și 2 în sarcină
Toate insulinele sunt aprobate in sarcina, cu excepția glargine (Lantus) și glulisine (Apidra). Dacă suferi de diabet zaharat de tip 2 și obișnuiești să iei pastile pentru reglarea glicemiei, în timpul sarcinii acest lucru ar putea fi interzis pentru că nu se cunoaște cu siguranță dacă acestea afectează sau nu sănătatea fătului. De aceea, cel mai probabil medicul îți va recomanda insulina injectabilă.
Medicamentele antitiroidiene în sarcină
Metimazol (Tapazole) sau propiltiouracil (PTU) sunt medicamentele antitiroidiene disponibile pentru tratamentul hipertiroidismului. Ambele medicamente străbat placenta și pot afecta funcția tiroidei fătului sau pot cauza gușa fetală. Din punct de vedere istoric, PTU a fost medicamentul preferat pentru tratamentul hipertiroidismul matern, deoarece trecerea sa prin placentă poate fi mai scăzută decât în cazul medicamentului Tapazole.
Preparatele antivirale în sarcină
Ultimele investigații au demonstrat că tratamentul antiherpetic, care include administrarea de aciclovir sau volaciclovir, nu este dăunător pentru făt, deși toxicitatea și teratogenicitatea nu sunt pe deplin verificate.
Vaccinurile în sarcină
Vaccinurile trebuie evitate în măsura posibilităților. Există 3 clase de vaccinuri:
sunt contraindicate vaccinurile de viruși vii-atenuați:
- antirubeolari
- antivariolici
- antipoliomielitici
sunt de evitat unele vaccinuri din cauza reacțiilor vaccinale materne:
- antidifterică
- antipertusică
- antidizenterică
- antirabică
- antirujeolară
- BCG (nu e prevazut in timpul sarcinii)
sunt admise vaccinurile:
- antitetanic
- antipoliomielitic inactiv
- antigripal
- antiholeric
- antihepatic B (după primul trimestru de sarcină).
Surse:
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.