Se spune că e nevoie de un sat întreg, ca să crești un copil. Din păcate, majoritatea dintre noi nu au nici măcar un sătuc atunci când își întemeiază o familie. Construirea unui trib are nevoie de timp, de energie, de capacitatea de a întâmpina cu brațele deschise oamenii, în viața ta. Sarcina de a-ți găsi un trib nu e ușoară, dar va fi una dintre cele mai prețioase din viața ta. Sau cel puțin așa spun mamele.
Iată de ce ai nevoie de un trib al tău
Poate că ești o persoană introvertită. Poate beneficiezi deja de tot sprijinul dorit din partea soțului sau a familiei. Poate că totul merge perfect și nici nu îți dai seama că lipsește ceva din viața ta… până la nașterea primului copil.
Maternitatea este o experiență foarte singuratică, în societatea modernă. Zilele tale se scurg între alăptări nocturne, treburi casnice și plânsete greu de înțeles și de consolat și realizezi, la sfârșit de săptămână, că au trecut zile la rând fără să fi avut o conversație civilizată cu un adult. Asta se întâmplă atunci când nu poți suna, la orice oră din zi sau din noapte, la un prieten cu care să vorbești, căruia să i te plângi sau căruia să îi ceri ajutorul. Acesta este momentul în care realizezi, așa cum am pățit eu, cât de important ar fi fost un trib al meu. CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
În tribul tău sunt oamenii care te pot înțelege
Tribul meu, ca mamă, e format din alte mame, unele dintre ele având copii mai mari decât al meu. Orice mamă poate înțelege experiențele prin care trec, dar aceste mame pot să mă și ajute, nu doar să mă înțeleagă. Ele au trecut prin ceea ce trec eu, acum. Mă ajută să știu că nu sunt complet singură, că mai sunt mii de femei în aceeași situație ca și mine.
Poate că nu e genul de realizare pe care să o postezi pe net, dar viața mea a devenit un pic mai roz după ce am descoperit că am pe cine să mă bazez, chiar dacă e vorba, de cele mai multe ori, doar de un umăr pe care să plâng. Citește pe larg despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Încearcă să cunoști alte mame
Ca proaspătă mămică, există câteva modalități clasice prin care să întâlnești alte mame: la grădiniță, la activitățile extrașcolare, la locul de joacă. Doar că aceste lucruri se întâmplă ceva mai târziu, iar tu ai nevoie de susținere și acum, la început de drum.
Iar acum, la început, cel mai bun mod de a întâlni alte mame este plimbarea în parc.
Te vei întâlni cu mame cu bebeluși ca al tău, în cărucior, mame care țin de mână copii care fac primii pași șovăielnici, mame care aleargă după preșcolarii lor care fug de lângă ele. Citește pe larg despre: 6 lucruri importante învățate de la copilul meu, de când am devenit mamă
Vei fi surprinsă cât de repede te poți împrieteni cu o mamă complet străină
Copiii voștri acționează ca un fel de liant, mai ales dacă au vârste apropiate. La sfârșitul unei plimbări de o oră și ceva, mă simțeam prietenă la cataramă cu aceste mame, pentru că pur și simplu ne înțelegeam una pe cealaltă, treceam prin aceleași probleme, empatizam imediat în cadrul grupului. E plăcut să știi că nu ești singura care nu a dormit azi-noapte, care gătește inutil 5 feluri de legume la o masă sau care are sânii franjuri pentru că micuțul, în plină erupție dentară, mușcă. Uneori, să discuți cu un străin despre toate aceste treburi îți dă un sentiment de relaxare și de eliberare. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Tribul trebuie păstrat și crescut
Odată ce îți găsești tribul și înțelegi ce ai ratat până atunci, e important să reușești să îl păstrezi și să îl crești. Rezultatul va fi un grup de femei capabile să rămână prietene dincolo de toate problemele de parenting, de familie, de cuplu, de la serviciu. Cam ca în serialele de pe net!
Pe măsură ce timpul trece, copiii cresc, iar oportunitățile de socializare devin mai variate. Veți organiza întâlniri de joacă în timpul cărora veți putea bea o cafea împreună, în liniște. Mai târziu, veți putea organiza întâlniri între mame, când copiii sunt la școală, la clubul de dans sau de șah. Veți forma, împreună, o comunitate de femei care se cunosc, parcă, de o viață, se sprijină, se înțeleg și cresc împreună. E un mod minunat de a-ți organiza viața socială și o investiție pentru peste ani, împotriva singurătății.
Citește și despre: Fotografie de familie: viața de mămică la 30 ani. Te întrebi ce era bine să bifezi până acum?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.