Este greu sa fii parinte si cu siguranta nu exista un manual pentru asta. Este greu sa te trezesti noapte de noapte, sa treci peste colici si eruptii dentare, sa iti vezi puiul doborat de cate o viroza afurisita. Dar mai greu decat atat este sa il pregatesti pentru viata, sa ii oferi instrumentele cu care sa poata dobori muntii, peste ani. Iata cateva dintre lucrurile pe care adultul, odata copil, incepe sa le aprecieze la parintii sai.
Increderea in propriile forte.
Este poate cea mai importanta lectie pe care parintele trebuie sa i-o predea copilului sau. Ea se cladeste zi dupa zi, dintr-o imbinare inspirata intre sprijinul pe care parintele i-l ofera celui mic atunci cand are cu adevarat nevoie, si incurajarea de a-si forta propriile limite.
Motivatia intrinseca.
Este foarte usor sa motivezi un copil sa faca ceea ce vrem noi sa faca. Mita, recompensa, lauda sunt toate moduri de a motiva un copil sa ne faca pe plac. Insa aceste tertipuri nu functioneaza o vesnicie, si este extrem de trist ca adultul sa aiba nevoie de recompense ca sa faca ceea ce trebuie, sau ceea ce e bine sa faca. Pe de alta parte, atunci cand parintele stie sa isi invete copilul sa caute in interiorul sau motivatia pentru efortul pe care il va depunde, adultul de peste ani se va mobiliza eficient, fara nevoia de imbolduri exterioare.
CITEȘTE ȘI: Ghidul părinților: cum aleg primul joc LEGO® și la ce vârstă?
Curajul de a spune adevarul.
Un parinte care isi cearta amarnic copilul atunci cand acesta isi marturiseste greseala va obtine un copil care se va ascunde si care nu isi va mai asuma erorile. Este primul pas catre o relatie bazata pe temeri si minciuni. Un adult care a fost invatat sa isi recunoasca greselile, sa faca tot ceea ce ii sta in puteri pentru a le indrepta, sa isi asume deciziile, va fi un adult integru si respectat.
Capacitatea de a face alegeri bune.
Un copil care este indrumat pas cu pas ce trebuie sa faca, pana in cele mai mici amanunte, care nu este lasat niciodata sa faca alegeri pentru sine, nu are cum sa creasca si sa devina un adult independent si stapan pe propria persoana. El va astepta mereu indicatii si va astepta sa i se spuna ce trebuie facut.
Puterea de a-si sustine punctul de vedere intr-o disputa.
Daca parintele tau te-a lasat sa iti argumentezi punctul de vedere, sa ti-l sustii in cursul unei dispute, daca ori de cate ori a trebuit sa faci ceva ce nu te incanta parintii tai ti-au explicat si au argumentat, in loc sa iti tranteasca una dintre replicile binecunoscute „pentru ca asa spun eu” sau „taci din gura si fa cum iti spun”, poti sa le fii recunoscator azi! CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv
Empatia.
Daca in prezent esti un adult atent la nevoile celor din jur, daca rezonezi bine cu oamenii, ii intelegi si poti comunica eficient cu ei, este deoarece parintii tai ti-au explicat mereu cum se simt cei din jurul nostru in fata diverselor provocari ale vietii.
Respectul.
Se spune ca respectul nu se invata , nu se comanda, ci se simte si se traieste. Si totusi, de la parinti invatam cum sa ne purtam cu respect cu cei din jur. Fie ca este vorba de respectul formal tradus in a da buna ziua cunoscutilor cand ii intalnesti sau de aspectul sau mai profund, de respect care se castiga sau se pierde pentru totdeauna. CITEȘTE ȘI: Lecții importante de viața pe care ni le dau copiii
Parintele este cel care ne invata sa ne respectam pe noi insine, sa ii respectam pe cei din jur, sa respectam munca tuturor, sa respectam natura si fiecare fiinta vie, oricat de mica ar fi ea. De la parinti deprindem respectul pentru tara in care traim, pentru inaintasii nostri si pentru cei care ne vor urma.
O copilarie minunata.
Da, ea nu ar fi fost posibila fara atentia propriilor parinti. Jocurile de odinioara, concediile la mare si la munte, nostalgia vremurilor trecute ne imbratiseaza pe toti, la un moment dat. Nu degeaba facem comparatii de genul „Pe vremea mea…” si ni se pare ca noi, copii fiind, eram ai veseli, mai fericiti, mai lipsiti de griji decat copiii de azi. Ca legam si dezlegam prietenii mai bune, ca ne distram mai bine. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fara parintii care sa ne fereasca de greutatile vietii cu care se confruntau ei insisi.
Tu pentru ce le esti recunoscator parintilor tai?
Pentru ce anume ai vrea sa le multumesti?
Cum ar suna un bilet de multumire pe care l-ai scrie pentru ei?
CITEȘTE ȘI: De ce este important să exprimăm în cuvinte aprecierile adresate copiilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.