Stim cu totii ce beneficii are alaptarea. Sa privim si dintr-o altfel de perspectiva: iata la ce riscuri sunt supusi copiii din cauza lipsei alaptarii!
De cele mai multe ori se scot in evidenta beneficiile alaptarii sub forma unor enunturi de forma:”alaptarea reduce riscul de leucemie, previne obezitatea…” Dar alaptarea este norma biologica prin urmare mai corect ar fi sa se atraga atentia asupra a ce implica lipsa ei nu a “i se face reclama” ca si cum ar fi un produs la care “se apeleaza” doar datorita marketingului.
Este important sa cunoastem beneficiile alaptarii dar este important si sa stim care sunt riscurile lipsei alaptarii. Un astfel de risc este cel al leucemiei.
Exista un studiu prin care s-a descoperit ca lipsa alaptarii sau alaptarea pe o perioada mai mica de 6 luni este asociata cu un risc de leucemie mai crescut cu aproximativ 20% comparativ cu copiii care au fost alaptati mai mult de 6 luni.
De asemenea copiii care nu au fost alaptati deloc sau au fost alaptati mai putin de 1 luna au un risc crescut cu 12 procente fata de cei alaptati minimum o luna.
Acest studiu a fost o meta-analiza, considerata cel mai inalt nivel posibil al unei cercetari stiintifice. O meta-analiza reuneste descoperiri din mai multe studii publicate anterior.
De ce lipsa alaptarii creste riscul leucemiei?
Ipoteza de la care s-a pornit a fost ca lipsa alaptarii creste acest risc datorita lipsei efectului protectiv al laptelui matern care protejeaza prin anticorpi, probiotice, celule stem.
De asemenea, se stie ca proteina predominanta in laptele matern este alfalactalbumina. Cand aceasta proteina a fost amestecata in laborator cu acid a rezultat ceea ce oamenii de stiinta au prescurtat “HAMLET”: human alphalactalbumin made lethal to tumour cells adica o proteina capabila sa ucida tumorile.
Se speculeaza ca acest HAMLET se poate forma in mediul acid al stomacului bebelusilor alaptati.
Experimentele de laborator au aratat ca HAMLET ucide 40 de tipuri diferite de cancere si nu afecteaza celulele sanatoase niciodata.
La ce sa se gandeasca mamele care nu au reusit sa alapteze?
Daca pentru mamele care au alaptat un astfel de studiu este un prilej de bucurie, pentru celelalte poate fi o lovitura dura. Sensibilitatea lor poate fi ranita in mod dureros, sentimente de vinovatie si regret pot aparea.
Este foarte important de avut in minte ca un studiu e doar un studiu, o cercetare stiintifica facuta in vederea unor descoperiri, cu niste rezultate concrete si nu cu judecati de valoare!
Cercetatorii nu isi irosesc banii, timpul si cunostintele spre a face unele persoane sa se simta vinovate ci pentru a ne ajuta sa intelegem de ce se intampla anumite lucruri si cum anume.
Aceste studii ar trebui sa se reflecte intr-o schimbare in ceea ce priveste Sanatatea Publica!
Alaptarea, sau mai bine zis lipsa ei, este o problema de Sanatate Publica. Daca majoritatea bebelusilor ar fi alaptati, pe o perioada cat mai lunga, acest lucru ar avea un impact deosebit de pozitiv in ceea ce priveste sanatatea asupra societatii ca intreg.
Daca ar exista destul suport in ceea ce priveste alaptarea nu ar fi atatea mame pentru care alaptarea sa se soldeze cu un esec, deoarece subminarea alaptarii porneste inca de la practicile din spitale si de la sfaturile eronate date de multi pediatri care nu sunt la curent cu ce inseamna alaptarea.
De aceea un astfel de studiu nu este menit sa invinovateasca mamele ci sa traga un semnal de alarma asupra necesitatii imbunatatirii politicilor de sprijin al alaptarii la nivelul intregii societati.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.