Ligaturarea sau legarea trompelor uterine este din ce in ce mai des luata in discutie atunci cand vine vorba de metode contraceptive aplicabile in cuplurile care au deja copii sau care nu doresc copii sub nici o forma. Informeaza-te in ce consta interventia si care sunt consecintele ei.
Legarea trompelor uterine este o metoda contraceptiva ireversibila realizata printr-o interventie chirurgicala. Trompele uterine sunt blocate sau sectionate si sigilate, in asa fel incat sa nu mai permita migrarea ovulului de la ovar catre uter.
Legarea trompelor uterine – Cat de eficienta este metoda?
Ligaturarea trompelor uterine are eficienta de 99% in primul an dupa efectuarea interventiei. Ulterior, aceasta scade usor. Aproximativ 5% dintre femeile care au optat pentru ligaturarea trompelor uterine pot experimenta o sarcina extrauterina sau ectopica ulterior. Riscul de a avea o sarcina ectopica este considerabil mai mare in cazul femeilor care raman insarcinate desi au suferit interventia de ligaturare a trompelor, decat in cazul celorlalte metode de contraceptie disponibile.
Ce riscuri implica interventia pentru ligaturarea trompelor uterine?
In afara cazului in care ligaturarea trompelor uterine se realizeaza cu ocazia unei cezariene, ea presupune efectuarea a doua incizii de o parte si de alta a abdomenului, putin mai jos de ombilic. Asadar, riscurile sunt aceleasi cu cele ale oricarei interventii chirurgicale abdominale: anestezia generala, afectarea intestinului, a vezicii urinare, probleme de cicatrizare a plagii, infectii, durere abdominala prelungita. Riscul interventiei este chiar mai mare daca ai mai suferit o interventie pe abdomen inainte sau daca suferi de diabet, obezitate sau boala inflamatorie pelvina.
Doar 1% dintre femei raman insarcinate in primul an dupa ligaturarea trompelor, dar in cazul in care intervine o sarcina, aceasta are mari sanse sa fie una ectopica. De altfel, cu cat interventia se face mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele sa ramai insarcinata in anii urmatori.
Care sunt indicatiile interventiei de ligaturare a trompelor uterine?
Femeile care opteaza pentru aceasta metoda de contraceptie definitiva au de obicei motive intemeiate. Dintre acestea fac parte:
- Femeile au deja copii si nu isi mai doresc alti copii in nici o circumstanta, indiferent de ce s-ar putea intampla in viitor
- O noua sarcina ar pune in pericol viata mamei sau a viitorului copil, din motive medicale
- Mama sufera de o boala genetica sau are potentialul de a transmite copiilor sai o boala genetica severa sau debilitanta.
Exista contraindicatii ale operatiei de ligaturare a trompelor uterine?
Interventia este total contraindicata in cazul femeilor care sufera sau au suferit de cancer al vezicii urinare. Alte contraindicatii sunt reprezentate de afectiuni asociate, care cresc riscul intraoperator, indiferent de operatie. In acest caz, se evalueaza atent raportul risc beneficiu, tinand cont ca pana la urma ligaturarea trompelor uterine este o interventie electiva.
Exista avantaje medicale ale interventiei de ligaturare a trompelor uterine?
In afara avantajului evident si imediat legat de contraceptie, exista si alte beneficii de ordin medical al interventiei. Se pare ca riscul de cancer ovarian scade semnificativ, cu aproximativ 30%, in cazul femeilor care au optat pentru ligaturarea trompelor. Explicatia acestui fenomen nu este complet elucidata. Pe de o parte poate fi implicata scaderea cantitatii de hormoni sexuali sintetizati, pe de alta parte blocarea trompelor ovariene poate limita accesul factorilor externi declansatori ai cancerului. De asemenea, ligaturarea trompelor uterine scade riscul de boala inflamatorie pelvina.
Care sunt efectele adverse ale ligaturarii trompelor uterine?
Contrar opiniei initiale ca ligaturarea sau legarea trompelor uterine este total lipsita de efecte adverse pe termen lung, fapt care o facea sa fie o metoda contraceptiva tentanta, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. Cercetarile au relevat existenta unui sindrom post-ligaturare, cu cauze hormonale. Se pare ca dupa ligaturarea trompelor uterine, aportul de sange la nivelul ovarului scade, ceea ce duce la o scadere a productiei de hormoni ovarieni, cu cortegiul de efecte secundare aferente.
Exista alternative ale interventiei de ligaturare a trompelor uterine?
In cazul femeilor, singura alternativa definitiva este reprezentata de histerectomie. Aceasta insa nu este o practica uzuala si are de asemenea efecte secundare pe termen lung. La nivel de cuplu, o alta metoda contraceptiva definitiva este reprezentata de vasectomie. Aceasta nu produce nici un fel de dezechilibru hormonal, nu afecteaza libidoul sau functia sexuala, iar interventia este una minora, efectuata cu anestezie locala si in regim de spitalizare de zi. In plus, vasectomia este mai usor reversibila decat ligaturarea trompelor uterine, a carei reversibilitate este relativ dificila.
Exista o larga paleta de metode contraceptive disponibile, ca alternative ale acestei interventii dificile, traumatizante si definitive. Daca doresti, poti opta pentru anticonceptionale injectabile, in cazul carora administrarea se face o data la 6 luni. Steriletul, diafragma, pilula contraceptiva sunt alte posibilitati despre care ar trebui sa discuti cu medicul ginecolog. In plus, trebuie sa nu pierzi din vedere faptul ca singura metoda contraceptiva care te protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala este prezervativul.
Care este opinia ta legata de ligaturarea trompelor uterine ca metoda contraceptiva? Care este parerea medicului tau ginecolog in legatura cu acest subiect?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.