Tot mai multe legume si fructe se pot gasi si in varianta congelata. Acum, indiferent de anotimp, poti face o tarta cu capsuni. Dar cat de bune sunt alimentele congelate pentru sanatate? Afla daca se pierd vitaminele si mineralele din alimente atunci cand sunt congelate si daca acestea sunt o alegere buna pentru familia ta.
Cand tu ai crescut, nu exista posibilitatea de a manca orice iti doreai in timpul iernii. Cel mai adesea fructele si legumele de care te putea bucura in anotimpul rece se gaseau in borcane, ori ca muraturi, ori sub forma de dulceata sau gem. Dar acum poti gati aproape tot ce iti doresti, indiferent de perioada anului in care te afli si la preturi rezonabile. Tot mai multe alimente se gasesc si in varianta congelata.
Alegem congelat sau ne abtinem pana la vara?
Este adevarat ca alimentele congelate isi pierd textura si se poate ca si gustul sa se modifice un pic, in urma procesului de congelare. Dar in afara acestor aspecte pe care majoritatea oamenilor nici nu le observa, fructele si legumele congelate sunt la fel de sanatoase ca cele proaspete.
In unele cazuri, varianta congelata a alimentelor poate fi chiar mai plina de vitamine si minerale decat fructele si legumele proaspete. Asta pentru ca procesul de congelare a alimentelor are loc la putin timp dupa ce ele au fost recoltate. Pe de alta parte, fructele si legumele proaspete pot petrecere mai multe zile in drumul lor pana la supermarket sau la taraba din piata, iar in acest timp, anumiti nutrienti se pierd. Acesta este si motivul pentru care fructele si legumele congelate sunt mult mai bune decat produsele proaspete care sunt in afara sezonului: aducerea lor din alte tari pastreaza mai mult gustul decat proprietatile benefice.
In plus, este mai bine sa alegi varianta congelata decat cea murata sau la cutie, pentru ca legumele si fructele congelate nu au sare si zahar adaugat. Le poti pregati cum doresti si ai controlul asupra ce anume ajunge in farfuria familiei tale!
Congelarea – ajutorul mamicii ocupate
Alimentele congelate te pot ajuta foarte mult. In loc sa petreci o dupa-amiaza intreaga taind legume pentru o ciorbita proaspata, poti alege oricand un mix de legume congelate, iar mancarea va fi gata in timpul cat dureaza ca apa sa ajunga la fierbere. De asemenea, e mult mai usor sa alegi spanacul congelat decat sa stai in picioare la chiuveta, spalandu-l pe cel proaspat frunza cu frunza. Dar este important sa retii faptul ca alimentele congelate nu trebuie dezghetate inainte de a fi pregatite! Scoate-le din congelator chiar inainte de a le pune in oala sau la cuptor.
De asemenea, poti alege sa pregatesti partial anumite alimente, pe care apoi la le congelezi si sa le ai disponibile tot anul. Spre exemplu, ardeii si vinetele coapte sunt alegeri perfecte. Din pacate, va trebui sa iti rezervi cateva zile, in timpul toamnei, pentru a coace cantitati mai mari, pe care apoi sa le poti congela. Citeste mai multe aici despre: Cat de bune sunt alimentele conservate – ne otravim copilul?
Un alt avantaj al alimentelor congelate este ca se strica mult mai greu. Deci, daca ai descoperit ca ai cumparat prea multa verdeata, sau ti-a adus cineva mai multe fructe decat ai putea consuma in cateva zile, nu le arunca! Poti gasi in comert pungi care se inchid etans. Pune alimentele in congelator si nu uita sa scrii pe punga ce anume se afla in ea!Deci poti sa te bucuri de timpul liber pe care l-ai castigat si sa stai linistita stiind ca familia ta mananca sanatos.
Tu folosesti legume si fructe congelate? Te-ai gandit vreodata sa inlocuiesti borcanele de muraturi cu legume congelate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.